Малко мир и спокойствие? Наистина ли искаме това?

Малко мир и спокойствие? Наистина ли искаме това?
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Какво й трябва на една жена?

Едва ли някой някога ще намери отговор на този въпрос.

Ако попитате едновременно хиляда жени какво искат сега, точно в този момент, ама честно... много ще се объркате.

Дори и защото повечето ще кажат: „малко мир и спокойствие“, но всички около тях от собствен опит знаят, че именно жените умеят да създават напрежение. Дори и поради факта, че не винаги е ясно какво искат. И стават кисели. Или пък ревливи.

Особено когато са получили желаното, но после се оказва, че не са си го представяли точно така и съвсем не искат това.

Едно можем да кажем със сигурност – желанията ни са толкова противоречиви, че ние самите толкова често се оплитаме и объркваме в тях, че не ни е лесно.

А на тези около нас – съвсем.

Но по формулата на Айнщайн „опростявай, опростявай” стигнах до извода, че това, което помага на една жена да се чувства добре е когато има скука и ингрига едновременно.

Скуката е така нареченото „мир и спокойствие“. Желаем го постоянно, постигнем ли го, ни става леко скучно. Ценим го, несъмнено. Ще браним мира и спокойствието със сетни сили, но при трайното му установяване, се настанява и една известна досада.

Едно: „И сега какво?”. И ако насред това леко скучно, но успокоително статукво се появи интрига, тогава се събуждаме от унес. Отново ни става интересно.

Снимка: Thinkstock

Това е специалитет на кралиците на драмата. Те не могат да постигат мир и спокойствие ако преди това не е създаден проблем, който да трябва да се заплете много добре. Толкова добре, че да изглежда абсолютно неразрешим и да бъдат впрегнати в неговите мрежи и интриги всички приближени крале, рицари, придворни дами и слугини. В процеса на разрешаването на заплетения от кралиците на драмата проблем, тя изживява своя разцвет и разнообразни трансформации, докато накрая й стане скучно от проблема и не каже: „Добре, хайде стига. Обявявам мир и спокойствие“.

Отдъхването е временно. Приближените имат време да се наспят една-две нощи без да мислят дали на другия ден ще им бъде отрязана главата. И така, докато кралицата на драмата се е наситила на спокойствието в будоара си и не се появи в тронната зала, за да обяви на кралството си от приближени своя нов невъзможен за решаване проблем.

Снимка: Thinkstock

Има и по-смекчени вариации на релацията „интересно – скучно“. Интровертните дами не обявяват публично своите заплетени казуси и тегоби. Те ги вадят от скуката предимно вътрешно. Наричат го още „имам за какво да си мисля, докато върша всички мирни, приятни, но леко скучни неща“. Понякога го превръщат в изкуство. Пишат, рисуват, плетат..., но не винаги.

Напълно е възможно и само да се разхождат насам – натам с леко сумнамбулен и отнесен вид, да забравят ключовете си в колата, телефона в таксито, морковите на касата в супермаркета, ютията – включена. Понякога такава вътрешна интрига се крие зад отговора „нищо“, когато някой ги попита „какво ти е пък сега?“.

Онова страшното „нищо“, за което мъжете отдавна са наясно, че е едно „много голямо нещо“, което ще си остане пълна загадка, докато не дойде „денят на страшния съд”. Дотогава тя няма да обели дума и ще обяви всеки терапевт, който я съветва „да говори” за пълен некадърник и нещастник. Тя предпочита да изживява вътрешно всички трансформации, които кралицата на драмата изживява външно.

Основната разлика между тези два типажа е какво се случва на финала. Кралицата на драмата, въпреки че е способна да генерира проблеми като перпетум-мобиле, винаги остава на единственото място, което е приела за свое кралство. Ако поданиците я напуснат, тя ще си намери други, за да стовари върху тях всичките си забележки. Но тя винаги остава там, където има публика и прислуга, която й се връзва.

Снимка: Thinkstock

Вътрешната „драматуржка“ просто ще стане от мястото си в един обикновен слънчев четвъртък, който не предвещава буря и ще произведе гръм от ясно небе: „До тук бях. Отивам си“. Пред учудените погледи на всички, които не са взимали насериозно нейното „нищо“, заради навика, че то се появява и отшумява, ще затвори вратата, щ спусне завесата, ще изгаси осветлението и ще се отправи неясно накъде.

Има и един трети вид дами, които умеят да жонглират умело с тези състояния. Привлечени от приключението и интригата, те ще си я изживяват там, където тя се случва. Ще пътуват, ще флиртуват, ще си изберат вълнуваща работа, в която има постоянно движение и нови неща, ще си намират тайни любовници от време на време, ако това им помага да запазят постоянно ниво на присъстваща в живота им интрига.

Но винаги ще се грижат за мястото, където имат мир и спокойствие. Там ще съпреживяват своите приключения с хора, с които могат да си говорят, без да очакват тези хора да им решават проблемите. Те ценят факта, че споделянето е приятелско, неосъждащо, съпричастно. И това им помага съвсем отговорно да ценят и двете – и скуката, и интригата. 

Знам, че тези текстове се четат и от мъже, затова ще ви посъветвам да си потърсите жена от третия вид. С първите две няма да може да се справите. Или винаги ще бъдете виновен, или ще свършите като неразбран и изоставен.

Снимка: Thinkstock

Единственото неудобство при третия вид е, че от самото начало ще трябва да знаете – само когато й давате свобода да си изживява своята „интрига“, както тя си я разбира, ще имате уютен и спокоен дом и жена, която казва на приятелките си: само за него мога да кажа, че го обичам.

Жените няма да съветвам нищо. Кралиците на драмата няма да разберат за какво говоря и веднага ще ме „изхейтят”. Тези с вътрешната интрига са окей и без да се обвързват трайно, така че не им пука какво ще кажа за обвързването. А онези, които живеят в относително „идеалния“ баланс, си го могат.

От опит знам, че дори и да ми кажат как го правят, няма да мога да го прекопирам, ако не ми идва естествено.

Освен това, както е казал народа „За всеки влак си има пътници”. Никой няма да е доволен, ако попадне сред компания, която не е от неговия натюрел. Избирайте си влаковете, за които сте. Това е единственото, което мога да ви кажа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти