Капаните на женското споделяне

Капаните на женското споделяне
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Още ме побиват тръпки, когато си спомня, как някога с приятелки обсъждахме мъжете, които ни вълнуват и колко неприятно беше усещането, когато връзката ти не дава правилните отговори на женските въпроси: Къде те заведе? Какво ти подари? Защо не го доведеш и него на гости? Няма ли да ходите някъде през уикенда? Е, как така няма кола - какво правиш с мъж, който няма кола? От мен ли го криеш или просто ме лъжеш, че имате връзка? Имаш ли ключ от тях? При родителите си ли живее или е самостоятелен? Всеки ден ли правите секс? ...

И тук не става дума за онова баналното, дали ти пука какво мислят другите (винаги ни пука) за твоите взаимоотношения. Проблемът е, че каквито и да са били причините да те развълнува някой мъж, тези въпроси изместват центъра от причината да започнеш някакви отношения и целят да те вкарат в схема, която трябва или да утвърди, или тотално да отрече връзката.

И неизбежно ти вменява някакви стереотипи за успеха и провала, които може да нямат нищо общо с твоята същност, но вече си попаднал в капана. И излизането от капана, може да отнеме години, при това само ако упорито си мълчиш пред приятелките какво наистина е важно за теб в едни отношения и единственото същество, с което се съветваш е така нареченият "вътрешен Аз".

Съгласна съм, че някои обществено валидни критерии са ценни. Но това не са нито критериите къде те води, нито какво ти е подарил, нито защо не го развеждаш на показ, нито ... позамислих се... всъщност, живеенето при родителите има значение. Но затова друг път.

Понякога именно съвсместното живеене с родители, особено по нашиите географски ширини,  е най-големият гарант, че попаднеш ли веднъж в дома му, просто си оставаш там... Пред мама и татко той обикновено се самоцензурира и би бил далеч по-склонен да си прибере желаното момиче там, където е сигурен, че няма да има никакви грижи за бита и прехраната, от една страна.

От друга - тя ще бъде под контрол, когато той е в командировка, работи до късно, пие с приятели и по някаква друга причина е възпрепятстван да се прибере. Много момичета са изключително щастливи от това положение и честно казано, познавам няколко съвсем успешни брака, създадени по тази схема.

И въобще не казвам, че тези въпроси на приятелките не са добър критерии за това с кого си имаш работа, но не мога да не отбележа, че онази, която най-често ги задаваше на нас, останалите и парадираше с това каква голяма любов и привързаност цари при нея, след години се оказа единствената пребивана от бой.

Може да е било случайност..., но другата, която държеше на тези въпроси, се сдоби с най-изневеряващия мъж, който й нанесе такава психическа травма, че до ден днешен, с три деца, които отглежда сама, не дава и дума да се издума да завърже повече отношения с мъж. Казва, че е приключила с това.

Трета, която се възхищаваше на интелектуалния потенциал на своя избраник, не разви нито един свой талант, с изключение на един перфектен лимонов пай, избра цял живот да бъде секретарка плюс малко мултилевъл маркетинг на козметика сред колежките, от която заработваше около 10.50 на месец отгоре.

А таланти имаше много и когато се е случвало да я попитам "добре де, защо не пишеш поне за собствено удоволствие", само ми казваше... "не, моля те, не ми вкарвай тези бръмбъри в главата, знаеш ли колко ми се подиграва..., ще трябва да се разведа, ако го направя".

Е, 20 години по-късно той се разведе с нея заради една друга, която беше сменяла доста мъже, но за сметка на това не беше оставила свой талант неразвит. На моята приятелка, беше казал, че интелектуалното общуване му е липсвало. Две години след раздялата им, тя успя да събере своите останки от достойноство и издаде великолепна стихосбирка. С цялото премълчано "себе си".

През целия този период престана да споделя - намери своите начини да се справи сама. Мина много време, преди да започне да се хвали с новата си, истинска същност избирателно. Една нощ, към 3 през нощта ми написа на мейла - "гледай какво нещо е живота, преди  мастурбирах, за да заспя, сега не мога да заспя, преди да напиша нещо такова... следва някое чудесно стихотворение".

Впрочем, напусна и секретарската работа. Сега е редактор в едно издателство, там козметиката много не върви, но пък приложи онова, което беше научила от мултилевъл маркетинга в книгоиздаването и се оказа, че усетът й за пазар си е намерил продукта - при нашите мащаби на книгопродаване успя да реализира две много успешни заглавия.

Междувременно интелектуалката го напъди и той, разбира се, поиска да се върне при лимоновия пай, но тя вече не го прави. И си има младо гадже, което никъде не я води, вози се в нейната кола, но не я оставя да мастурбира и се възхищава на интелектуалния й потенциал. Тя не споделя много за него с приятелки, но като гледаш щастливата й физиономия, всичко е ясно.

Не съм против споделянето, то е много ценно и задължително трябва да се споделя, когато в семейството има насилие, алкохолизъм, наркомания или болест, заради която е нужна помощта на много широк кръг приятели. Но в хилядите случаи, в които едни отношения ни създават усещане за радост и че сме си на мястото с този човек, вратата трябва да се захлопне пред чуждите критерии за това кое е редно и кое не е...

Никой не е по-голям от пътя, който душата избира, за да опознае собственото си разбиране за радост и любов.

Този материал е специално написан за Edna.bg от Михаела Петрова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти