Каквото е писано, това ще бъде

Каквото е писано, това ще бъде
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Невероятно интересно е времето, в което живеем.  Имаме всичко – от много високи технологии до съвсем първобитен начин на живот. Но най-вече, разполагаме с методи за опознаване на себе си, за каквито не сме и подозирали само преди 20-30 години.

В световен мащаб тогава беше популярна единствено психологията и донякъде астрологията. Като на астрологията се гледаше по-несериозно, защото хората, които се обръщаха към подобни съвети, искаха да знаят предимно какво ще им се случи, не третираха подредбата на планетите в хороскопа си като средство за себепознание. А най-вече като шанс да надникнат зад завесата и да научат онова, което им е “писано”. В редки случаи се ориентираха кога да ходят на фризьор, маникюр и други разкрасителни процедури. Не е смешно, за красотата има значение къде е позиционирана Венера.

Но мисълта ми е друга - някак много упорито беше убеждението, че “каквото ти е писано, това ще бъде”.  Което може би обяснява, защо дори в най-непросветните соц. времена, врачките бяха на особена почит. Понякога си мисля, че хората, които не вярваха на тези неща, а просто правеха, онова, което искат и смятат за правилно, са живели в по-добра хармония със себе си и са постигали много повече, отколкото онези, които са надниквали зад завесата и след това са се изпълвали с очакване да се прояви съдбата им.

Сега има много повече методи, благодарение на които да разчупим собствената си представа за това кои сме. Има хюман дизайн, техника за емоционална свобода, семейни констелации, регресии, ри-бъртинг, медитации за чакрите, ритуали за благополучие, за подобряване на любовния и  сексуален живот, за какво ли още не. Появиха се дори уреди, които съвсем прецизно замерват състоянието на енергийното ни тяло, където на длан се виждат ограниченията, които сме получили по рождение. И които предопределят не само хроничните ни заболявания, но и способността да имаме или да нямаме хубави взаимоотношения.

Хубавата част на всички тези нови възможности да погледнем на себе си от неочаквана гледна точка е разбирането, че дори да има някакви маркери за съдбата ни, в общи линии можем да излезем извън очертанията на картинката, ако нещо в нея не ни допада. Отделен е въпросът чие е това желание да променяме неща – истински твое или вменено от навиците на средата, в която живеем. Тези, които са се усетили за какво става дума, по-скоро приемат промяната като разгръщане.

Например, ако имаш желание да лекуваш хората, не е задължително да си лекар, а можеш да го правиш със слово, с музика, като юрист, политик, общественик – ако имаш осъзнатостта да създаваш закони и правила, които да са благоприятни за хората. Може да си архитект, дизайнер, който създава красота за другите и така нататък.

Същото е в интимните ни отношения. Някои са без партньор и искат да променят това, други са във връзка, от която искат да се освободят. Каквито и красиви неща да си говорим, знаете, че за едно човешко същество няма угодия. Когато постигне нещо, което иска, все намира някакъв недостатък и казва: ама не исках точно това или точно така.

Така е и по отношение на объркването, което внася информацията от иначе много полезното познание за дълбините на психиката ни. Като се започне от най-елементарното: дали козирог и скорпион могат да съжителстват дълго до далеч по-сложни причини за “квантова несъвместимост поради различен резонанс”.

Всеки път, когато аз самата се оплета от разнообразната информация, с която като журналист постоянно работя, си напомням, че задържиш ли малко повечко у себе си някаква информация, тя лесно може да се превърне в убеждение, което да подейства и като спирачка. Например, когато  започна да се пържа в собствен сос от типа: “подходящ ли е този човек за мен”, се сещам за една история, която Петър Дънов разказва в лекцията си за взаимоотношенията “Правилната обхода”: “Дохожда при мене една млада мома, влюбена в един момък, но не е щастлива. Не знае какво да прави, за да бъде щастлива. Давам ѝ едно малко шишенце с чиста вода и казвам да взима от него по три пъти на ден, сутрин, обед и вечер, по няколко капки и да казва: ”Аз ще се оженя за онзи, който ми е определен от Бога”. “Как ще позная кой ще бъде този момък?”. “Ще го познаеш по това, че колкото момци да дохождат при тебе, всички ще си отидат, а той единствен ще ти остане верен.”, отговорил мъдрецът. “Ама аз искам да ми кажеш нещо по астрология, под какви планетни съчетания се намирам?”, упорствала девойката, а Дънов я изпратил с думите:”Това не е важно за тебе, а за мен е изгубено време. Затова приложи този метод, който ти давам и не мисли повече”.

Дали ще пиете чиста вода три пъти на ден като си повтаряте, това което съветва, е ваша работа. Споделям тази история заради друг акцент – това, че колкото и голямо познание да имаш за това от какво си създаден, под какви планетни съчетания се намираш, какво цъка в теб, е чиста загуба на време да се съобразяваш с тях, когато наистина искаш да изградиш нещо стабилно в живота си. Особено взаимоотношения. А още повече – човешка връзка, която включва в себе си и секса. Ако не беше сексът, щеше да е толкова лесно да живеем един с друг.

Няма да ми омръзне да го повтарям  - емоционалната връзка между двама души е нещо, което се случва или не се случва. Ако не се случи – благодари за преживяването, за събуждането на желанието у теб и продължи нататък. Ако се случи – благодари и приеми. И не мисли повече.

Каквото и да съдържаме в нас, единствената промяна е да разгърнем себе си от изходната точка и единствената стабилна основа, на онова, което вече сме. Ако си сама в момента, може би това е дар да имаш повече време за срещи с повече хора, да избереш онова, което наистина искаш за себе си. Ако си във връзка, която не е точно такава, каквато ти се иска, това също може да е дар – като празен апартамент, който да започнеш да обзавеждаш и да експериментираш. И без друго напоследък при мъжете има една тенденция да приемат чуждия комфорт и да се настаняват в него. Не го казвам с лошо. В такива времена живеем, така че е съвсем наред да си създадем личния комфорт. И да приемем по-спокойно, че той ще се нагоди към него. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти