Изпрати ѝ любовта ми (на твоята нова любов)*

Изпрати ѝ любовта ми (на твоята нова любов)*
Снимка: netinfo

Мария Николова

Припомняме ви един текст от сайта, свързан с Адел и любовта (бел. ред)

„Няма значение, че вече не сме заедно, ще намеря някой като теб…“

Така пееше Адел в Edna нейна, безкрайно любима моя песен преди няколко години.

А гласът ѝ разтопяваше и взривяваше сетивата ми на хиляди вселени.

Вчера, на световната премиера на новия ѝ албум, като зависима от музиката ѝ, преслушах всички нови песни… И се разпилях се между емоционалните си полюси…

Мелодиите на Адел винаги са ме подтиквали да мисля любовта, да я анализирам, да я осъзнавам...

И наслаждавайки се на пристрастяващите куплети, бе невъзможно бушуващите усещания в мен да не бъдат предизвикани.

Какво се случва, когато Edna любов приключи? Къде потъват или се прехвърлят всички чувства и спомени? Винаги ли обичаме еднакво и по равно?

Склонна съм да вярвам на теорията за сърцето като кутия. Пространство, в което се съхранява любовта ни към специален човек. Намираш само това, което си прибрал вътре. И колкото повече време минава, колкото повече преживявания трупаме с него, това пространство се запълва прашинка по прашинка, кадър по кадър.

Но уви, малцина са тези, изпитвали любов към един единствен човек. В повечето реални житейски ситуации, по един или друг начин любовта се изчерпва. И тогава следва влюбването в нова личност. И от твоя страна, и от страна на онзи, свързан с миналите ти кадри.

Случва се. И е блажено да изпразниш всичко възможно от „кутията“, да я изпратиш мислено към новата любов на твоята бивша любов. С добро. С благодарност. Без думи. С мъдрост.

Според теорията обаче трябва да запазиш едно едничко нещо в това пространство, вече готово да погълне привързаността и влечението от някой нов. Да съхраниш последния кадър: снимка на илюзията – на този човек, който си обичал безрезервно; снимка на съзнанието, която то е направило точно на онази специална светлина, знаейки, че е за последен път. Неповторимият момент, създаден от милиони преплитащи се причини.

В песните любовта звучи като филм: за хора, които не биха могли да се спечелят отново, преосмислящи живота си, неспокойни и безразсъдни, търсещи се след години; за хора, които помъдряват. В реалността любовта по-скоро е болезнена - и докато я има, и след като си е отишла...

Казват, че любовта не е връзка между двама души, тя е опънат ластик между тях. Ако единият се откаже, болката отива в този, който е държал докрай.

И сърцето-кутия, макар и страдащо, няма как някога да е празно: във вселената празнотата не съществува - когато отдадеш, ще получиш.

Не помним влюбването. Единственото, което знаем вътрешно, е че докато държим ръцете си, усещаме колко много ще ни заболи, когато ги пуснем. Помъдряването е осъзнаването колко много неща не се нуждаят от коментара и вниманието ни.

В живота има моменти, които хората трябва да знаят да не изпускат. Балоните са проектирани, за да учат малките деца на това. Обикновено колкото повече порастваме, толкова по-дълго време отнема да разберем простичките неща. И да пазим кадрите.

А когато се докосваме, тишината е така приятна. Независимо дали този миг е в миналото, настоящето или го виждаме пред нас.

Когото и да срещаме по пътя в живота си, първата мисъл, която която трябва да ни изпълва, е "Желая ти щастие". Едва тогава, сред мълчанието на мъдростта, ще осъзнаем, че любовта винаги е била и ще бъде на мястото си, дори и още да не сме я срещнали.

*Текстът и заглавието са вдъхновени от песните „Send my love (to your new lover)”, "When we were young" и "Hello" - от новия албум на Адел „25“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти