Хранителен режим за (не)обвързани

Хранителен режим за (не)обвързани
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

- А в хладилника ѝ има само два портокала и от онова, мухлясалото сирене.

Бях много малка, когато чух тази реплика от любима леля, която живееше в чужбина, при трите си дъщери. С майка ми ѝ бяхме на гости и както винаги в онези години, жадно поглъщахме историите на дъщерите ѝ.

Тази с празния хладилник беше черната овца, защото правеше кариера, не помагаше в отглеждането на децата на другите две, пътуваше по света и, както вече стана ясно, не готвеше дори за себе си. Аз пък бях много злояда, дори шоколадите от странство побеляваха в хладилника и лелята от чужбина ме наричаше „Жульо”. Питаше нашите дали ме хранят с изтискани комари. Сакън да не напълнея, ако са малко по-тлъстички.

Спомням  си, че когато чух осъдителната реплика за хладилника на егоистичната дъщеря, си помислих: „Блазе ѝ, никой не я кара да яде”. Сетих се за тази история наскоро, докато избирах хладилници и продавачите се надпеварваха да ми изреждат достойнствата на камери, фризери, обем храна, който могат да поемат. Докато ги гледах, тези два портокала и синьо сирене от детството се изпречваха пред вътрешния взор и ме караха да се питам: какво си мислят тези хора, че ще слагам в този хладилник?

Още не съм си купила. Може би защото съм егоистка, която прави кариера и не готви на никого. Ако със сигурност съм постигнала нещо в живота си, това е детската ми мечта никой да не ме кара да ям, само заради идеята, че трябва да си нахранен. Аз съм изцяло на табиетлийски режим – храня се само когато огладнея, с нещо, което ми е вкусно. Знам всички места, от които мога да си го набавя. Това ми е напълно достатъчно, за да изпълня хигиенния минимум за оцеляването на вида ми на тази планета.

Парадоксът в цялата работа е, че готвя изумително добре. Но ми се случва единствено, когато живея с мъж, който не ми е син. Ей така, спонтанно, без никакво задължение, в мен възниква релацията „връзка – готвене”. Преди много години, една приятелка ме срещна с торба картофи и така разбра, че живея с гаджето, с което от време на време ме засичаше по театри.

Аз упорито твърдях, че ми е само приятел, но тя отсече: щом му готвиш, значи работата е сериозна. На мен пък ми се беше усладило, защото се изумявах колко талантливо се справям и как всички ме питаха за рецептите. Никога не импровизирам. Винаги гледам от готварска книга и спазвам всичко много стриктно. Не си казвам: хайде, без това мога да мина, тук мога да сложа повече, да увелича, намаля градусите или времето за готвене.

Това е единствената ми тайна. Да, зодия Дева съм. Но трябва да призная, че тогава напълнях. Въпреки редовния секс. Никакви калории не се хабят под завивките, ако чревоугодничеството заеме своето място в кухнята.

Въобще, ако някога напиша мемоари за връзките си, те ще бъдат 70% рецептурник, съвсем ала Исабел Алиенде. Но няма да го направя, защото истински ме мързи да събера рецептите, а без тях не би била автентична. Освен това почти нямам случай моят възлюбен да не е бил много добър и в кухнята. Иначе не бихме се взели. А мъжете обикновено не гледат рецепти. Така че, мисията с рецептурника и мемоарите е невъзможна.       

Като цяло, разликата между мъж, който кулинарства и съпруга/майка, е че той не готви всеки ден, секси е, когато го прави и не смята, че ще се разболееш и умреш от глад, ако не изядеш творението му. А колкото и да е хубаво да си говорим само за розовата страна на нещата във връзките, истината е, че разликата между обвързаните и необвързаните е, че женените чуват всеки ден въпроса: „Аз какво ще ям?” и „Имам ли чиста риза и чорапи?”. А необвързаните се хранят, когато огладнеят и като не им се глади, дават роклята в някое химическо чистене на път за работа.

Много е хубаво да си партнираш с човек, с когото имаш общи интереси, светоглед, вървите в една посока, правите малки компромиси и си нагаждате характерите един към друг. Великолепно е онова усещане, че си се сгушил в човека, когото чувстваш като сигурност и подкрепа. Още по-чудесно е, когато имате деца, които постоянно ви влудяват и ви се качват на главата, но са толкова неустоимо сладки, умни и чаровни, че пристъпите „не мога повече, капнала съм от умора”, се анулират от сладката усмивка, придружена с рязко бъркане в окото.

Но хранителният режим не се влияе нито от умората, нито от онова, което могат да ѝ причинят децата, когато решат, че е играчка.

Напротив, дори се надгражда с всевъзможни нови здравословни и кулинарни концепции.  Няма значение какви други задължения има една жена. Винаги трябва да може да отговори с питателна храна на въпроса „А какво ще ям?”. Това е фундаментът на всяка стабилна връзка, оцеляля през годините в „добри и лоши дни, докато смъртта ви раздели”.

Много пъти съм си задавала въпроса „Защо е така?“. Онази баналност, че любовта минава през стомаха, не я харесвам, защото чувствам нещата повече като поетите. Те отдавна си знаят, че любовта е състояние, в което липсва глад и жажда. Това в стомаха е нещо друго, мястото на волята. А тя се прекършва, когато човек усеща глад. Тогава се появява страхът за оцеляването. И правиш компромиси. С много неща. За да оцелееш. Да те има.

Може би това е причината, вековната женска интуиция да е отгледала толкова старателно навикът храната да сплотява семейството. И жените приемат естествено и без съпротива тази своя мисия да нахранят мъжа и децата си като основно задължение. Когато го е сторила, може да бъде спокойна, че ги е предпазила от страха и усилила волята им да се справят със света, да работят и творят уверено и смело. 

А колкото до необвързаните, те са си окей. Ако това е съзнателният им избор, прекрасно знаят, че гладни няма да останат. 

Още от Михаела Петрова:

Загубеняци на първа линия

Постомодерната ни похот

Мъжете плащат вечерята, жените инвестират във връзката

Разговорът като секс

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти