Гурме отношения

Гурме отношения
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Коремът ни боли в три случая - когато се храним набързо, с храна, в която има нещо, което е в дисхармония с нас, когато сме подложени на стрес и когато се влюбим.

Онова усещане, че си ритнат в стомаха, наричано също така "пеперуди" аналогично предизвиква промяна в баланса и самоувереността, който сме си създали в спокойния период. Затова е много сродно с дисхармонията и стреса. Нищо лошо не искам да казвам за влюбването, но така или иначе и трите фактора, които ни сгърчват, имат за цел да ни подсетят, че ей сега е моментът да си обърнем внимание. С нежност и любов.

Макар че понятието "гурме" е малко криворазбрано у нас - всеки ресторант, който има в менюто си гъши дроб, паста от трюфели, октопод и скариди се определя като такъв. Това не е точно така. Гурме може да бъде прясно опечен, ръчно месен хляб с качествено брашно, деликатен зехтин, качествено сирене и опърлени чушки , съчетани с вино с минерални нотки. Точната дефиниция на gourmet е:

1. Човек, който е познавач на тънкостите по отношение на добрата храна и напитки, посветен в изтънчените наслади (синоними - епикуреец, гастроном, бонвиван).

2. Храна с много високо качество, неподражаем вкус, прецизно приготвена и артистично поднесена

3. Ресторант, който предлага такава храна за хората, отговарящи на първото определение - имащи и култура, и сетива да я оценят.

В случая не става дума за хранене с цел засищане, а за чувствено и интелектуално преживяване. Ако "копираме" това определение по отношение на емоциите - какво се получава. Срещаме някого, харесваме го много и съществото ни се разтваря от желание за чувствено и интелектуално преживяване. Но... в момента, в който разтвореното ни сърце е попарено от неадекватен отговор, киселините в стомаха избухват. Егото, взима властта с репликата "Той/тя сега ще види" и ... край на чувственото преживяване.

Идеята на гурме храненето е, че вкуса в устата ни се регистрира от едни неврони в предната част на мозъка, които правят-струват и ни докарват различни приятни емоции и сладки спомени (от детството - както във филма „Рататуй", от романтична вечеря, от първото пътуване до Малдивите). Точно така - невроните, които регистрират вкуса са свързани и с емоционалната ни памет. И ни подсещат както за приятния, така и за горчивия вкус - от храната, от любовта, от всичко, което някога ни е карало да се чувстваме уязвими.

И когато говорим за емоции, често идиотът не е другият човек, който по негови си причини може би е предпазлив или не се досеща за нашите пеперуди в стомаха. "Идиотът" са нашите спомени от предишни разочарования. Те са тези, които атакуват сетивата и ни предизвикват да включим на самозащита, която много не се различава от прояви на агресия, демонстриране на безразличие и други гадни номерца.

Тези самозащити са точно като обикновеното похапване, обилно полято с пиене. Свързани са с низките инстинкти - онези на баналното оцеляване, хищничеството, грубото и повърхностното отношение към живота. И неизбежно провокират тежки емоции - ревност, зависимост, алчност, затрупват тялото и емоциите с шлака.

Гурме храненето и любовта са свързани с фините рецептори в сетивата ни - изострят усета за красивото и виталното, подсилват крехкото и нежното у нас, което е закодирано също толкова, колкото и инстинктът за оцеляване, но е твърде подценявано.

И никак не е случайно, че влюбените хора, особено в периода с пеперудите, някак инстинктивно започват да избягват тежката и груба храна. Всичко, което се иска от нас в този момент е да обърнем внимание на красотата на емоциите си. Няма живо човешко същество, което да не капитулира пред тяхната нежна сила.

Дори и да му трябва малко повече буферно време, за да повярва, че да обичаш не е страшно, а единствено красиво. Или както беше казал някой във facebook: Седемте чудеса на света са: да докосваш... да вкусваш... да виждаш... да чуваш... да чувстваш... да се смееш... И да обичаш.

Този материал е специално написан за Edna.bg от Михаела Петрова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти