Гаджетата на кризите и връзките на любовта

Гаджетата на кризите и връзките на любовта
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

- Уф, хайде да се махаме оттук – каза ми веднъж една приятелка припряно и раздразнено, докато един симпатяга от съседна маса започна да ѝ се радва, да ѝ маха и да ни кани при него.
- Не, мерси, ставаме – отряза го тя.

После обясни, че ѝ е бил любовник за кратко, в някакъв период, в който е била в някаква своя криза и тогава ѝ е било добре да има някого под ръка единствено заради секса. В период, в който всичко, което ѝ намирисвало на сериозна връзка, я е карало да се чувства дискомфортно. После си говорихме дълго защо изпитва такава дивна неприязън и нетолерантност към този човек, при положение, че отношенията им са били съвсем честно поставени.

Тя дори е благодарна, че в онзи период той е бил в живота ѝ точно толкова неангажиращо, колкото е искала, докато си стъпи на крака след разочарованието в любовта, което е станало причина за известен период да избере този модел на отношения като по-безболезнен. Само че сега не иска нито да го чува, нито да го вижда, направо ѝ прилошава, когато го засече някъде по заведенията и той ѝ се нахвърли радостно: какво правиш, бе, хайде ще ти звънна да се видим...

Брр. А далеч няма такава неприязън към мъжа с разочарованието преди тази случка. Напротив, с него дори поддържа едно относително приятелство – не се виждат целенасочено, но когато се засекат някъде, си говорят, сядат си на масите един на друг, питат се как са роднините и приятелите, които не са виждали, смеят се на неща, които сякаш са продължение на онова, което ги е разсмивало и някога, поглеждат се свойски, когато имат общо мнение по някоя тема и дори се застояват мълчаливо заедно.

Добре, защо не го мразя него, а горкият човек, който в крайна сметка нищо лошо не ми е направил?

Така, както синтезирах историята, отговорът би бил лесен за непредубедения читател – едното е било любов, другото не. Но подобен отговор е твърде повърхностен, защото те с тази "любов" нямат намерение да се събират, пътищата им вече са отделни, нея просто не я боли вече. За него нямам данни.

Има едни такива периоди, в които жените съзнателно избират да изживеят защитата на собствената си мъжка енергия. И в това по принцип няма нищо лошо, защото така я опознават и се сприятеляват с нея. Тя е динамична и често им помага да направят и добра кариера, да са по-практични в ежедневието си, да им щрака мозъкът за сделки и финанси, да преценяват хората според това каква работа биха могли да свършат.

Не да се доверяват единствено поради симпатия, състрадателност и това с кого ти е приятно и с кого не (една друга приятелка с доминираща женска енергия все прави бизнес партньорства с хора, към които изпитва любов и състрадание и казано на хашлашки език, винаги го отнася и се разочарова. С което не искам да кажа, че мъжката енергия не може да бъде любяща и състрадателна, просто е практична – ще седи до приятел в криза колкото се налага, за да му бъде духовна подкрепа, но няма да му мине през ума да върти бизнес с отчаян човек).

На сексуалните отношения тази енергия също се отразява съвсем практично – за да съм в добра форма, трябва да имам жена, с която да спя. Може и няколко жени, няма значение, това всеки мъж си го преценява според натюрела, но ако не е било някакво преобръщащо живота влюбване, в общи линии подхода е практичен – да е секси и да не му създава главоболия, за да си върши другите важни неща. И когато една жена вземе решение да действа практично, в общи линии постъпва аналогично в интимния си живот – привлича някой, който е секси и не ѝ създава главоболия.

При нашите устойчиви навици да живеем в дуалност, което въобще не е актуално, но повечето хора не го знаят, този начин на балансиране, неизбежно поражда кризи, както в единия край на люлката, така и в другия. Няма угодия и ако се довериш единствено на женската енергия, нито като впрегнеш в действие мъжките си аспекти.

Сега няма да се впускам в дълги и сложни обяснения, че по принцип заради този експеримент на дуалността, в който някога сме решили да се вкараме, в колективното съзнание и двата аспекта са "наранени", деформирани и изкривени. Само ще припомня, че хората, в които се влюбваме, разлюбваме или правим любов, всъщност са като бял екран, върху който прожектираме собствения си анимус или анима, така че е невъзможно да има обобщения какви са мъжете и какви – жените. Те са такива, каквато е твоята мъжка или женска енергия.

"Това значи ли, че се ужасявам от мъжа, който аз съм"? – попита моята приятелка, когато стигнахме до този момент от разговора.

Не, от мъжа, който си, а от "наранения мъж", който си. Разликата е много голяма. Ти си поискала да бъдеш защитена от болката, от кризата и всъщност, си опознала себе си в криза. А това не ти харесва, затова сега, когато си добре, ти призлява, когато видиш този човек. Той, милият, наистина е неутрален, но събужда в теб спомена за собствената ти криза и щита в сърцето.

Теб вече те няма в това "огледало", защото си направила баланс, отново си харесваш и женската енергия, но познаваш и мъжката, научила си се да я ползваш в работата, но не и в леглото. Не си нетолерантна към човека, а вече не разпознаваш себе си в тези отношения.

Докато при другия човек, вероятно защото си го обичала, виждаш вече своята балансирана енергия и това те кара да се чувстваш добре.

Е, какво ще се окаже – връзките на кризите, винаги са гадна работа. Май е по-добре винаги да обичаш.

Май да. Така ще се окаже накрая.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти