Еволюцията "новите татковци"

Еволюцията "новите татковци"
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Той бил от първите бащи, които са разхождали бебето си ежедневно с количката в ясен и в начумерен ден, в дъжд и вятър, слънце и дъга.

Той е броил крачките, които детето и внучето му правели и развълнувано споделял всеки напредък.

Той оставял детето и внучето в морето колкото искат и когато си поискат, ако ще да се плацикат до жабясване.

Той карал ски след дъщеря си по учебните пътеки, докато тя добие увереност за големите писти. Когато ѝ ставало трудно и искала да спре, ставал много строг: „Няма да падаш! Няма да падаш!”. Той не ѝ давал да се оплаква от момченцата, които ѝ взимат играчките или посягат да я ударят в детските игри, а я пращал да си ги набие сама. Ако не може със сила, с хитрина.

Той ѝ четял Пипи Дългото Чорапче, приказки от цял свят за магьосници и феи, принцове и принцеси, Билбо Бегинс и други неща всяка вечер, преди да я научи да чете сама на 5.

Когато се учела да кара кола, я водел всеки ден на полигон, за да се увери, че ще бъде научена добре да паркира успоредно и да кара назад. Правил е още много неща. Неуморно.

После ѝ отгледал сина, горе-долу по същия начин. Не им казвал, че ги обича. Безусловната грижа за семейството бил неговият начин да я изрази. Но не ги целувал и прегръщал много. Освен когато били бебета и ги разхождал по цяла нощ, докато спрат да се дерат от реване. В това отношение бил непоклатим и издръжлив.

Когато пораснали обаче, дори когато плачат, се чувствал неудобно да покаже нежност или емоционална съпричастност с прегръдка и успокояващи думи. Този тип демонстрация на чувства била проява на слабост.

Дори и дъщеря си учел, че има право на всичко, но не и на слабост.

Много се ядосвал, ако я види да прави гримасата на „ревла”. Това е моят баща и макар да бил от първите мъже, които са се грижили за детето си наравно с майката от първите дни, той все още е от онова поколение, за което да показваш чувствата си е много неприятна проява на слабост. Липса на характер и други страшни неща. 

Преди 18 години моя приятелка ме попита дали гушкам бебето си, защото мъжът ѝ правел забележки, че прегръща децата си и колко е лошо това - ще ги разглези.

Помня как направо избухнах: „Ще ги прегръщаш до последно, докато станат толкова големи, че не се побират в теб”.

Да, обаче моят съвет ѝ беше докарал големи скандали у дома – той е бащата, а не приятелките ѝ от градинката и децата няма да бъдат прегръщани, целувани и лигавени. Точка. Оттогава тя се криеше, за да ги прегръща тайно. Но скоро те започнаха да ѝ се дърпат. Усещаха, че в това настървено „тайно от татко” прегръщане има нещо, което не е наред и здраво пищяха.

Мога да разказвам още примери, но в общи линии, моето поколение е възпитано от родители, които малко или повече са вярвали в максимата „детето се целува само когато спи”. Независимо, че са се грижили за семействата си според пакета си убеждения, свързани с жените и децата. Макар че като цяло моите връстници-мъже, поне приятелите ми, бяха малко по-необременени от крайните догми на това възпитание и не всички спазваха правилото „мъжете не плачат”. Но пък голяма част от тях, след няколко нощи с ревящо бебе, казваха на жените си: „занимавай ме с детето, когато стане на 4 и мога да си говоря и играя с него”. И това е някаква еволюция, като се има предвид, че най-вероятно дядовците и прадядовците им най-вероятно са били от поколението, възпитавало децата си „с каиша”.

От две-три години обаче, наблюдавам истински еволюционен скок.

Първите пъти, когато виждах рано сутрин само бащи с колички в градинките, през които минавам, ми се просълзяваха очите. Но когато една вечер видях три млади момчета, супер готини мъжкарчета, които изглеждаха сякаш са тръгнали на дискотека, но вместо това в едната ръка държаха бутилка бира, а с друга бутаха детски колички, ми идеше да си поръчам шампанско и да празнувам. Да хвърлям шапка от радост, че тези нови татковци не целуват децата си само когато спят.

Скоро се случи да пътувам по работа с един такъв млад татко над 10 часа. По пътя той няколко пъти говори с жена си във връзка с организацията на събитието към което пътувахме. Независимо, че говориха служебни неща, всеки път той не забравяше, към финала на разговора, да смени динамичния  „работен” тон и нежно да ѝ каже, че я обича. А нас помоли, когато пристигнем, да поемем разговорите с хората, които ще го задърпат за хиляди неща, за да има половин час, в който „да си нагушка и нацелува децата”.

Още по-щастлива съм, когато виждам, че младите мъже на моите приятелки – все супер готини пичове, професионалисти в работата си, също така... не просто се грижат за семействата си финансово, а си гледат децата по един съвсем различен начин от този, на който съм била свидетел по време на моето израстване и младост.

И най-фантастичното – те целуват и момчетата си. А момчетата им започват да се смеят от щастие с най-звънливия детски смях – онзи, който внася радост и любов. И който веднага кара мама и татко също да се прегърнат и целунат. Противно на страховете на старото поколение да прегръщаш и целуваш децата си е най-голямата сила.  

На първо място това отваря самия теб за любовта, а на тях им правиш най-големия подарък – да растат уверени, че са обичани.

Прочети още от Михаела Петрова в Edna.bg:

Нищо такова не помня...

"Семейството не е за да си щастлив. То е отговорност"

Съкровища в емоционалния багаж

Толкова лесно, колкото усмивка

Ако мъжете можеха да говорят

Погледни ме... в кванти

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти