Емоционална хипохондрия и изборът на душата

Емоционална хипохондрия и изборът на душата
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Нали знаете какво представляват хипохондриците? Достатъчно им е да прочетат листовка на лекарство, за да решат, че това се отнася за тях и да започнат да пият хапчетата или сами да си поставят диагноза за заболявания.

Е, дори това да се отнася за малцина, то всички медии и информационни потоци старателно обслужват всички наши притеснения, както по отношение на това как се справяме с връзките си, така и за всичко останало, което ни е важно – парите, успеха, статута, здравето. Няма значение каква е сферата, до която се отнасят, те винаги са "емоционални", защото когато нещо ни достига, то атакува чувствата ни – някаква наша уязвима точка. Всички имаме такива.

През годините, особено онези, в които работех като редактор, чийто ресор бяха сексът, взаимоотоншенията, здравето, книгите и храненето... често съм се питала: това, че всеки месец осигурявам четива по тези теми в списанията и то подбрани, така че аз да съм окей със съветите, прави ли ме по-адекватна в моя собствен интимен живот? Не винаги. В един момент с категоричност установих, че четенето на много такава литература има опасност да те превърне в хипохондрик по отношение на връзките. Точно както хората, които си мислят, че са болни от всичко, за чийто симптоми прочетат, и на мен ми се е случвало да си мисля, че връзките ми страдат от недостиг на нещо, за което току-що съм прочела.

Често горкият ми партньор се е чувствал като в небрано лозе от диагнозите, които съм поставяла на връзката ни и от изписаното на лицето ми разочарование от секса. Не беше леко и когато осъзнах странната хипохондрия. Тогава се вкарах в друг парадокс  - когато се прибера или се видя с любим човек, да искам никой за бога да не ме занимава с взаимоотношения или с драматургията около вкарването на някого в нечие легло, защото искам да си почина, а не да преговарям втори и пети абзац от текста, върху който работя. Съзнателно прекратих и една от рубриките за секс, която водих две години. Исках да си дам почивка. Да сложа за известно време мисловния процес на диета.

И трябваше да мине известно време, за да забележа, че когато забравиш онова, което си прочел или написал, се оказва, че зърното на мъдростта се е отсяло от плявата на медийната атрактивност и си е намерило своята пътечка до подсъзнанието. И с упорството на водната капка си е пробило път през онези клишета, в които си се окопала само, за да се спасиш от болка, а всъщност си спряла също толкова и радостта. С което не отричам писането, четенето и информацията. Напротив, убедена съм, че емоционалната грамотност и дори познаването на биохимичните процеси, които се случват в тялото ни по време на тези изживявания, са много важна част от осъзнаването защо се въвличаме в една или друга връзка, която на всички останали изглежда ирационална, глупава, луда, необяснима. Казвам само, че истинското разбиране на онова, което си прочел, изследвал или открил по други емпирични* пътища идва с преживяването.

Спомням си обаче, че в онзи период, в който бях сложила пълно вето както на четивата и писането, така и на обсъжданията с приятелки кой какъв е и защо такъв е... се усещах празна, една идея по-ранима и уязвима, отколкото когато бях въоръжена със защитите на умствения си потенциал или женската глутница. Можех ли да се доверя само на емоциите си, когато ги наблюдавах как се лашкат между еуфорията и тревогата? На бърза ръка си спретнах няколко големи проблема. Явно, в момента, в който пуснах в отпуск контрола на разума, отприщих бента на емоции, за които въобще не подозирах, че са си дремели у мен. И те си ме пометоха. Това беше периодът на пълната ми капитулация по отношение на всичко, което бях убедена, че знам.

Единствената сламка, за която се хванах като удавник, беше: аз може нищо да не разбирам този път, но няма начин тялото да не знае какво се случва. То винаги знае, нали е храмът на душата?

Така започнах да се "съветвам" с тялото и душата. Те не говорят с думи, а със сетива – радост, болка, присвиване на стомаха, схващане на гърлото, конвулсии в матката, разкрасяване и погрозняване ... такива неща. И чрез емоциите също.
Когато питах да продължа ли връзката си, която определено много ме объркваше, в общи линии тялото рязко ставаше жизнено и се радваше. Когато питах да я прекратя ли – се свиваше и сълзите ми сами потичаха. Чудех се на какво толкова се радва при положение, че точно тези взаимоотношения в друг случай бих сложила в графата "противопоказни",  но това беше положението.

Доверих се. След още два месеца тази връзка приключи сякаш никога не е била. Като отрязана с нож. Тялото продължи да упорства, че е окей. Ама тя не съществува, казвах аз, не ми обръщаше внимание, радваше си се. Тя продължи на приливи и отливи още година след първия си край  и едва сега знам, че ако не се беше развила точно по този малоумен начин, вероятно нямаше да избера пътя, който съм изключително щастлива, че избрах. Сега тялото и душата пеят от радост, че останах в този филм, точно колкото трябваше и напуснах сцената в момента, в който ми подсказаха. При това с неумолима безапелационност. Последния път, когато затворих врата на колата му, след един пълен с любов ден, сякаш нещо в мен каза "това беше". И не усетих болка, нищо не усетих. И това беше. Следващата крачка беше по моя си път. И беше като политане.

Та, с две думи – емоционалната грамотност е хубаво нещо, но не съществува по-добър съветник от вътрешното ни чувство за радост. Така позволяваме на душата си да избира пътя ни, вместо на претрупания от предубеденост и знания ум.

*емпиричен път – знание, което си получил чрез опит, но без да влизаш в дълбочина – можеш да кажеш, че водата в морето е солена и много освежаваща от опитване и плуване до шамандурата, но без да си се гмуркал в дълбините, където преживяването е съвсем различно;  от опит знаеш, кои облаци са буреносни, но това знание обслужва възможността да се скриеш, не да останеш незащитен сред бурята.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти