Да поседнем преди път...

Да поседнем преди път...
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Да се събереш с някого обикновено е по-лесното решение, независимо от това колко приказки са изговорени и колко книги са изписани за това как да привлечеш и останеш с един човек. В крайна сметка привличането между двама души или съществува, или не. Когато има някаква драма и вътрешна борба, тя обикновено е свързана с преодоляване на собствените ни ограничения да приемем в живота си някого, който по някакъв начин не се вмества в начина на живот, с който сме свикнали да се идентифицираме. Или в опит да нагодим навиците, стереотипите и представите си за взаимоотношения към човека, от когото сме емоционално заинтригувани.

Независимо че вкарването на любовта в предварително зададена рамка е безсмислено занимание, не може да се отрече, че сме майстори на спорта в усилието да се опитваме да го сторим. И така... докато всеки капитулира по отношение на стигмите си – кой повече, кой по-малко - няма значение - когато привличането съществува, тези неща се балансират постепенно.

През последната една година обаче е много упорита една тенденция на разпадане на връзките от така наречения "стабилен тип". Независимо дали са скрепени от брачно свидетелство или попадат в категорията "те са гаджета още от училище/студенти... ооо, това е повече от брак". Бракът не винаги означава, че двама души са един отбор, но при дългогодишните връзки без брак, това е сигурно. Когато житейските ценности са формирани заедно, едновременно с порастването в голяма степен ставате "един човек". И поемането по нов, различен път на единия от двамата, може да бъде истински катаклизъм. И за двамата. Независимо кой каква възможност, опитност или приключение е избрал за себе си, извън статуквото на двойката.

При този тип раздели, ухажването наобратно, за което писах преди време, може би не е удачният вариант. И би удължило агонията, създадена от навика да споделяш и правиш заедно с някого всичко. Малко като спирането на цигарите чрез намаляване. Всички знаят, че така цигари на практика не се спират. Или го правиш от раз и изтърпяваш периода, в който навикът е силен, или временно се мъчиш да си броиш цигарите, докато накрая не махнеш с ръка и продължиш постарому. След време, много време, след като навикът и зависимостта е преодоляна, можеш наистина да запалиш една цигара някой път и това вече да няма власт да те върне към предишните навици.

В такива ситуации не бива да се подценява и че като социум нямаме традиция децата да напускат дома на родителите си на 18 години и да си хванат пътя или просто да имат възможност да научат кои са те, извън идентификацията, която до този момент е изградена в семейна среда. Същото е положението и при тези дългогодишни връзки, които са изправени пред решението дали да вдигнат сватба най-накрая и да си народят дечица - или да вдигнат платната и да се впуснат в приключението да изследват себе си и други вариации на многоизмерното понятие любов. Извън отбора, в който на този етап са научили урока за надеждната закрила и подкрепа на другия.

Аз съм непоправима авантюристка и в общи линии винаги съм ЗА подобни решения. Колкото и да се опитвам да спазвам неутралитет по отношение на правото на свободен избор на другите, ако някой е на такъв кръстопът и му е хрумнало да се посъветва с мен, в 97% от случаите ще подкрепя решението да се отправи към личното си приключение, а не в посока на статуквото. Запазвам си правото на 3% неутралитет.

Знам, че тук може да се появи възражението, че сравнението с децата не е едно и също, защото каквото и да правят все ще си останат част от семейството. Докато при интимните връзки е малко по-неправдоподобна представата да обядвате заедно веднъж седмично, за да се видите или да се чувате само, за да знаете дали сте живи и здрави и всичко ли е наред. Подобно мислене според мен отново е въпрос единствено на перспектива и опити да бъдат разграничавани и ограничавани проявите на любовта според формата, в която се проявява.

И няма противоречие с концепцията, че е по-добре подобна раздяла да се направи рязко, както с цигарите. Това е необходимо, за да се даде шанс да бъде преустановено механичното разграничение, че любовта може да съществува само в някакъв предварително зададен от историята на конкретната двойка формат. По-важното е, че при този тип взаимоотношения точно както е в едно семейство, духовната връзка между вас никога няма да се прекъсне. Вие винаги ще бъдете едно семейство – онова, в което са положени базовите ценности. И тези ценности са надеждната опора по време на приключението, а не чисто физическото присъствие на другия.

За да се проявят тези ценности, без загуба на време в типичните за всяка раздяла драми, свързани с чувство на вина и различни взаимни обвинения, би било прекрасно и истински акт на любов човек да направи две неща.

Мислено в себе си да отдаде дълбока почит и благодарност на партньора си за извървяния път дотук и за всичко, което са преживели заедно, за ценностите, които сме възпитали у себе си покрай тази връзка.

Да приложи традицията "Да поседнем преди път" и по отношение на дългогодишната си връзка. Би било много симпатично, ако се прилага и при бракоразводните дела.

Затворете за миг очи и си представете колко хубаво и умиротворено бихте се почувствали, ако поседите една минута в пълна тишина с човека, с когото досега сте споделяли дните си, за да си пожелаете "на добър час".

Без думи, но в опората на духовната връзка, която вече сте създали. Красота.

И ако мислите, че това е някакъв мой идеализъм, задайте си въпроса какво предпочитате: новият ви път да започне с травма от раздяла или с благословията на един много добре научен урок за любовта и партньорството? Когато завършвате един университет, връщате ли се след това в него всеки ден, независимо колко добра основа ви е дал, преживявате ли няколко години драма от раздялата си? Аз поне не го правя и не виждам никакво място за чувството за вина тук. Раздялата може да е причина само за едно чувство – на благодарност. Не че си се отървал от някого. А благодарност за времето, прекарано заедно. Никой не ни е даденост. Никога не го забравайте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти