Ако не беше сексът, щеше да е толкова лесно...

Ако не беше сексът, щеше да е толкова лесно...
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Текстът ми от миналата седмица – "За какво служат връзките?", предизвика оживление сред моите фейсбук приятели.

Една от тях, художник, психотерапевт и също така, автор на чудесни текстове сподели: "Винаги съм вярвала, че "идеалната любов" прилича на двойка художници, всеки от които живее самостоятелно в ателието си. Двамата от време на време си ходят на гости, рисуват заедно, вдъхновяват се, говорят си, спорят, разказват си истории, споделят опит и преживявания, правят любов, слушат музика, наслаждават се един на друг. После всеки се прибира в собственото си ателие, без животът му по никакъв начин да зависи от другия. Но след всяка следваща среща всеки от тях открива как картините му стават по-ярки, по-дълбоки и по-красиви. И винаги съм знаела, че тези мои възгледи са доста непопулярни".

Появиха се доста поддържащи коментари от жени, които също си бяха отдъхнали, че не са някакви черни врани: "И аз съм на това мнение, но цял живот не успявам да го обясня. И все съм или странна или "не знам какво искам”. Ама ракиено-салатената любов ме докарва до колапс". И на мен са ми казвали, че "не знам какво искам", нищо че като ми свикнат, схващат и колко им е добре. А колкото до "ракиено-салатената любов", единственото наблюдение, което имам по въпроса, направено предимно от скука, е че ракията се отразява по-добе на мъжкото либидо, отколкото всички други видове алкохол, но пък миризмата им след 3 ракии става толкова неприятна, че е все тая как се отразява на потентността".

По-интересното е, че няколко коментара по-надолу, моята приятелка, художничката, започна да размисля не от гледна точка на артистичното си амплоа, а от психотерапевтичното: "Току-що осъзнах, че ако евентуално пропуснем правенето на любов, абсолютно всичките ми близки приятели и от двата пола отговарят на дефиницията ми за "идеална любов" – и леко се обърках. Изглежда не правя съществена разлика между любов и приятелство, макар теоретично да зная, че е редно да има такава. И това ме сепна. В моята представа единствената сериозна разлика е тъмната страст, с която свързвам любовта и светлата радост, с която свързвам приятелството. Друг е въпросът, че отдавна вече смятам тъмната страст за по-скоро невротична, отколкото за секси".

Даaа, и Ерика Джонг го беше казала в книгата си "Как да спася собствения си живот?" – "Ако не беше сексът, щеше да бъде толкова лесно да намерим с кого да живеем". Общи интереси, толерантност към другия, респект към личното пространство и удоволствие да си рисувате света, както ви хареса, когато сте задено..., направо идилия, граничеща с утопия, обаче. Всички знаем, че така не става. Защото, за да съществува една връзка, страст си трябва.

Тя е тази, която намагнетизира пространсвото между двама души. Направо ток ги хваща, когато се погледнат в очите..., а дори и най-деликатното докосване е способно да се трансформира с толкова светкавична скорост в "залепване един за друг", че дори етикетът да се държиш прилично на публични места автоматично губи своята валидност. И аз не смятам тази страст за тъмна. Спомените ми от тези мигове са като първично откровение – експлозия от чиста светлина. Тогава аз не съществувам, ставам хигс-бозон отвсякъде – "частица без маса, която успява да създаде маса в материята".

А дали ще последва невроза или не, зависи единствено от това как новосъздадената "маса", наречена за удобство "двойка" – поне в този момент на сливане – ще реагира на въпроса: "И какво правим сега?".

Това е моментът, който отделя опиянението от живота, от формата на неговата реалност. И не е чудно, че може да доведе до известна невроза.

Ще се развие ли този сблъсък на две Вселени в посока приемане един на друг, или енергията на всеки тихо и кротко, с подвита опашка или с драматични излияния и въпроси "къде, как и защо сбърках?" ще се оттегли отново в "нулевата си точка", където в най-добрия случай ще продължат да съществуват в паралелни реалности?

И да, това въобще не е секси. Нито е cool. Просто е най-елементарен отказ да излезеш от зоната си на комфорт. Опитвала съм да контролирам страстта си достатъчно много, за да знам всичко това от личен опит.

Нещо повече – отказвала съм се от нея, за да не ми мъти главата и съм си прекарвала доста приятно в така наречените приятелски връзки от типа на гореописаната утопична идилия -  с някого, с когото имаш и бонуса, че си окей и да се забавлявате в кревата. Не е онази страст, но в никакъв случай не е и компромис. Много сполучливи бракове всъщност се крепят на това споразумение. Обикновено жената е преживяла някаква своя голяма страст или множество такива, чиято сила е приела като разрушителна и е предпочела да сключи мир със себе си и с общността, като избере партньор по сходство и като надеждно приятелско рамо.

Но рано или късно, в живота на всеки се появява "онзи поглед", при който човек изведнъж осъзнава, че не е бил цял, а вече е. Това няма нищо общо с възбудата в гениталите при първичното привличане. То в най-добрия случай казва, че хромозомите ни са подходящи да имаме деца. Няма нищо общо и с пеперудите в стомаха, които са сигнал, че има там някакви емоции и страхове за преработване, нищо общо дори с енергията на сърцето или блокирането на гърлото, в незнание какво да каже от красотата, която усеща.

Очите знаят най-добре. През тях гледа Душата и безпогрешно разпознава своята половинка.

Тогава страстта е светла, сексуалното общуване е съвсем хармонична част от любовта и всичките определения за връзки, спокойно могат да се анулират. Знам, че и това ви звучи като утопия. Но не е. Само сме изгубили навик да се доверяваме на този зов. Въпрос на воля е да си го възвърнем. И да вземем да прекрачим тази пуста зона на комфорт. Просто за разнообразие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти