Създадено за Domestos

Почистване и дезинфекция – всичко, което трябва да знаем

а
Снимка: iStock/Getty Images

Пролетта е вече в разгара си, а с нея и пролетното почистване. Ще го познаете по многобройните части от мебели и единични обувки, които стоят близо до кофите за боклук. Традиционно това е сезонът на новото начало и причина да започнем „на чисто“ със свеж ум, гардероб и дом. Напоследък да се говори за чистота и хигиена стана много актуално, а търсенето на правилния продукт за дезинфекция винаги е било на дневен ред. Настанете се удобно, ще си говорим за чистене и дезинфекциране! Каква е разликата между двете, какво е необходимо да дезинфекцираме и колко често? Отговорите на тези въпроси ще откриете в материала по-долу. Въоръжете се с ръкавици и търпение.

Почистване и дезинфекциране – къде е разликата?

При почистването се отстраняват замърсяванията върху различните повърхности - прах, остатъци от храна, петна и други, като по този начин съответната площ се поддържа визуално чиста и се ограничава разпространението на различни видове бактерии и микроорганизми. Процесът на почистване се осъществява с помощта на прoдукти за почистване и дезинфекциране, мопове, прахосмукачки и различни видове кърпи. Когато се отстраняват петна, се използва вода и продукт за почистване според предпочитанията. При допира на повърхността с почистващия продукт замърсяванията се отстраняват и така приключва почистването.

Дезинфекцирането на пръв поглед е почти същото, но разликата е, че при него е необходимо в продукта да има антивирусен/антибактериален агент, а главната цел не е просто визуалната чистота, а елиминирането на микроорганизми от повърхностите. Т.нар. дезинфектанти са антимикробни средства, които разграждат клетъчната стена на бактериите и по този начин предотвратяват развитието им.

enlightenedВажно: следете указанията, посочени на етикетите за безопасна и ефективна употреба на почистващите продукти, и взимайте под внимание предпазните мерки при използване им, например носене на ръкавици и добро проветряване.

Задавали ли сте си въпроса кои са предметите, които най-често докосвате?

Нека направим една „виртуална“ разходка из апартамента.

Със сигурност ключовете за осветлението са едни от най-често докосваните места, при това не само от вас, а от всички членове на семейството – именно затова е важно да им се обърне особено внимание. Дезинфекцирайте ги поне веднъж дневно.

D
Снимка: Domestos

Замисляли ли сте се колко често докосвате дръжките на вратите у дома?

Най-удобно е да ги почиствате с продукт за почистване и дезинфекция и парцал поне веднъж на няколко дена. Вратата на хладилника, както и смесителите за вода в кухнята и банята са места, които често биват забравяни, най-вече защото активностите, свързани с тях (като готвене, къпане), изискват повече внимание и хората са склонни да забравят за почистването им.

Не забравяйте и огледалата в дома си, които несъзнателно всеки един от нас докосва,  хубаво е поне веднъж в седмицата да отделяте време и  за тях.

Закачалките в банята също не са за подценяване. Те складират толкова микроби и бактерии, колкото всеки един останал предмет в дома ви – уверете се, че ги почиствате, когато миете цялата баня, включително и плочките.

А техниката у дома?

Със сигурност първенец в тази класация са електроуредите у дома, които използвате всекидневно: дистанционното на телевизора и климатика, кафемашината, печката и т.н. За по-лесно почистване можете периодично да ги почиствате с дезинфекциращи мокри кърпички на алкохолна основа или памучен тампон. Не забравяйте, че спиртът и другите дезинфектанти са разтворители, които могат да нанесат повреда върху вашите устройства. Най-добре е да дезинфекцирате внимателно, когато са изключени.

а
Снимка: iStock/Getty Images

И не на последно място - огледалата вкъщи.

Вглеждали ли сте се в огледалото, докато миете зъбите си и забелязвали ли сте малки пръски от паста? Децата също обичат да се оглеждат, пипайки с пръстчета стъклото. Може да не ви идва първосигнално да го дезинфенцирате, но е важно да имате едно на ум, че то е повърхност, която активно се замърсява.

Как да дезинфекцираме?

Не избърсвайте почистващите разтвори веднага след като сте ги нанесли на повърхността. За да се гарантира ефективността, при използване на голяма част от дезинфекциращите продукти повърхността е добре да остане влажна за поне няколко минути. Напременно четете указанията, за да сте сигурни, че използвате продукта така, както е препоръчано, и за да избегнете повреждането на чувствителни повърхости или електроника.

В нелеката задача на дезинфекциране на толкова много различни повърхности ви трябва съюзник, на когото да разчитате – непобедим партньор в унищожаването на бактериите.

Почистващите продукти на Domestos отговарят на всяка битова нужда за почистване и дезинфекциране.

a
Снимка: Domestos

Универсалният почистващ продукт Domestos е подходящ за почистване и дезинфекция на всякакви повърхности: санитарен фаянс, плочки, мивки, канали и подове, като осигурява отлична защита за вашия дом и семейство.

За още по-голямо удобство Domestos предлага и удобен универсален спрей с апликатор за добър контрол при нанасяне, без нужда от разреждане и готов за употреба. В удобен формат за по-малките повърхности като брави, кранчета на мивки, ключове на лампи универсалният спрей Domestos Universal Hygiene осигурява безупречна дезинфекция.   

a
Снимка: Domestos

Почистващите кърпички Domestos от своя страна са удобен и лесен начин да хигиенизирате различни повърхности като уредите във фитнеса, колата, когато тръгвате към офиса или работното място.

Едно от най-големите предимства на продуктите на Domestos е тяхното универсално приложение - няма нужда търсите различни продукти спрямо повърхността, която искате да дезинфекцирате. Мощното действие на Domestos и доказаната му през годините формула убиват 99.9% от познатите бактерии и вируси у дома и ви помагат да се чувствате защитени и спокойни, че сте осигурили на вас и семейството ви качествена защита срещу микробите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти