Създадено за Domestos

Колко често всъщност трябва да чистим

Колко често всъщност трябва да чистим
Снимка: iStock/Getty Images

Все по-често си мечтаем за бягство сред природата, край морето или в планината. Но преди това да се случи, нека си припомним, че е времето и за основно почистване на дома.

Много често не обръщаме внимание на предмети, които ползваме всеки ден, но забравяме да почистим – например абажурите и ключовете за лампите. Тук е мястото да разграничим, че е важно да дезинфекцираме ежедневно с активно средство ключовете на лампите, които докосваме постоянно. За абажурите е хубаво да помислим поне веднъж месечно.

а
Снимка: iStock/Getty Images

А за кои предмети да се грижим всяка седмица? Има изследвания, които показват, че кухненската мивка, гъбата за чините и смесителната батерия на чешмата са места, които често се пренебрегват, но са сериозен развъдник на бактерии.

Кухненската мивка може да съдържа няколко пъти повече бактерии отколкото тоалетната чиния. Гъбата, с която се мият съдовете, трябва да се изпира старателно и да се сменя често. Сифонът и гумената запушалка също създават благоприятни условия за размножаване на нежелани бактерии, затова редовното им почистване е задължително.

Специално внимание изисква кухненската дъска, на която режем зеленчуци и месо. Най-правилно е да имаме отделни дъски за месо и зеленчуци, но е задължително да ги измием с дезинфектант, след като ги ползваме. За още по-добър ефект можем да ги оставим за няколко часа на силно слънце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти