Създадено за Domestos

Какво трябва да знаете за чистенето с белина

Какво трябва да знаете за чистенето с белина
Снимка: iStock/Getty Images

Свикнали сме да наричаме препаратите за почистване с хлор „Белина“ по името на единствения от този род, познат от нашето детство.

Всъщност и онзи препарат, и всички сегашни, които имат бактерициден ефект, са на основата на хлор.

Благодарение на него се унищожават всички болестотворни организми и микроби по повърхностите у дома, но е нужно да се прилага в правилната дозировка и с предпазни средства.

1. Ползвайте ръкавици

Щадете ръцете си не само при чистенето с хлор/белина, но и изобщо при извършването на ръчен труд. Ползвайте ръкавици, за да предпазите ноктите и кожата на ръцете си и да съхраните младежкия им вид. Те са първите, по които се появяват белезите на стареенето много преди лицето да се набръчка.

а
Снимка: iStock/Getty Images

2. Спазвайте инструкциите за употреба

Отделете време и прочетете внимателно етикета на препарата, за да видите точната дозировка за всеки отделен случай и приложение. Обикновено капачките служат за мерителна единица, така че няма да ви е трудно да отлеете необходимото количество.

3. Винаги тествайте на малка повърхност

Това е един от съветите, който най-често пренебрегваме, защото си казваме: „Е, какво толкова може да стане?“ Истината е, че хлорът може силно и безвъзвратно да повреди кожата, лакирани или емайлирани повърхности, вълнени и копринени дрехи, както и защитния слой на някои дрехи.

Ако не сте сигурни от какъв материал е повърхността, която искате да почистите, пробвайте на малко ъгълче и изчакайте двадесетина минути. Ще си спестите големи разочарования, ако се окаже, че не сте преценили правилно.

a
Снимка: iStock/Getty Images

4. Пазете дрехите и очите

Колкото и да сме внимателни, малки пръски винаги могат да ни изненадат. А и признайте си, колко пъти се навеждате прекалено близо до гъбата, за да видите дали упоритото петно най-после не е решило да изчезне?

За да избегнете попадане на препарат в очите, носете прозрачни очила или защо не стари слънчеви? Колкото до дрехите, за тях си знаете – дори Пепеляшка си имаше дрехи за чистене и дрехи за бал.

5. Не смесвайте препаратите

Все ни се иска да се презастраховаме и да изчистим още по-добре. Почистващата сила на препаратите с хлор обаче няма да се увеличи, ако ги смесите с други, а напротив – ще превърнете банята си в химическа лаборатория.

Най-добре е да разчитате само на дезинфекциращата сила на хлора – когато се използва правилно, той е ефективен срещу всички видове замърсявания у дома.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти