Свежа памет до дълбока старост? Ето няколко съвета!

Платена публикация

снимка
Снимка: Pametonal

Изключих ли ютията? Къде са ми ключовете? Какво забравям? Десетки подобни въпроси бележат ежедневието на съвременния човек, подложен на стрес, преумора, грижи за деца и възрастни. Нормално е мозъкът да „изключва“ понякога, но някои симптоми може да са признак за изменения, свързани с възрастта.

Предупредителните признаци за проблеми с паметта се наблюдават, когато забравянето затруднява ежедневието, налице са трудности при планирането и решаването на проблеми, загуба на представа за време и ориентация. Проблеми с паметта могат да се появят поради естественото остаряване на организма, както и при прием на някои лекарства, психични разстройства, атеросклероза на мозъчните съдове, диабет и Алцхаймер.

Консултацията с лекар невролог в тези случаи е задължителна. Той ще проведе тестове показващи степента на увреждането.
Не е задължително да имате проблем с паметта с напредване на годините, ако се погрижите за здравето си от млада възраст. Не е трудно да достигнете до дълбока старост, с бистър ум.

снимка
Снимка: Pametonal

Колкото повече тренирате мозъка си, толкова по-дълго и по-добре ще Ви служи той. Практикувайте дейности, които стимулират мозъка: четене, решаване на кръстословици, судоку, игри и курсове, които изискват умствена концентрация и учене. Проверявайте паметта си, като се опитвате да научите наизуст стихотворение или част от него.

Научете нещо ново! Последните проучвания сочат, че новите умения създават допълнителни връзки между невроните, което опреснява паметта. Започнете да учите нов език или се запознайте с нови технологии, независимо от възрастта.
Поддържайте социални контакти. Общуването с приятни, интелигентни хора подобрява настроението и нормалната функция на мозъка. Доказано е, че хора които имат приятели, общуват с децата и внуците си, по-рядко страдат от нарушена мозъчна дейност и деменция.

Движете се, движението подобрява мозъчното кръвообръщение. Правете дълги разходки, запишете се на танци или в групи за разходка в планината.

Хранете се разумно и здравословно. Нормалното функциониране на мозъка се нуждае от аминокиселини /яйца, кисело мляко, крехко месо/, полезни мазнини /ядки, зехтин, олио/, въглехидратите дават енергията /мед, плодове/, приемайте витамини, минерали /плодове и зеленчуци/.

Невинаги можем да си набавим всичко необходимо за правилното функциониране на мозъка. Тогава на помощ идват хранителните добавки.

С помощта на Паметонал ще бъдете концентрирани, а паметта Ви ще бъде в отлична форма! Една обаче изпъква с различния си състав и съдържа билки с доказани през вековете лечебни свойства. Паметонал съдържа растителни екстракти, с доказани през вековете лечебни свойства. Екстрактът от листата на Брахми подобрява паметта и концентрацията. Екстрактът от женшен, който подобрява не само умствената дейност и когнитивните /познавателните/ способности, но и тонизира организма при физическо и психично изтощение. Екстрактът от листата на Йерба Мате укрепва кръвоносните съдове и сърцето, подобрява процеса на запаметяване. Приемът е лесен – само 1 таблетка на ден. Паметонал – за памет и концентрация. 

снимка
Снимка: Pametonal

Автор: Д-р Павлина Андреева - Общопрактикуващ лекар в "Здраве” 14, София. Педиатър с почти 30 годишна практика, а през последните 12 и специалист по обща медицина. Като лекар на първа линия най-добре познава проблемите на бебетета, децата, тийнейджърите и техните родители.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти