На училище с добро зрение

Платена публикация

Grand Optics
Снимка: Grand Optics

Наближава 15 септември и учениците трескаво се подготвят за предстоящата учебна година. Родителите се стремят да осигурят всичко, от което се нуждаят децата – ученически пособия, тетрадки, учебници, помагала, но често забравят едно основно „пособие“– очите.

Грижата за очите е изключително важна, особено при подрастващите. Зрението на децата е съществено за развитието и успеваемостта в учебните занятия. Във всеки следващ клас учениците са изправени пред нарастващи изисквания към зрителните им способности – размерът на шрифта намалява, а обемът на текста и времето за прочит значително се увеличават.  

В много държави изискват на децата да се прави очен преглед преди започване на училище. Проучванията показват, че всеки четвърти ученик има нарушено зрение и в много случаи лошият успех се дължи на него.

Grand Optics
Снимка: Grand Optics

В следващите редове ще ви запознаем с най-често срещаните зрителни нарушения, симптоми и препоръки относно зрението при учениците.

Често проявяващи се заболявания в детска възраст

 • Астигматизъм– неясен образ поради неправилно фокусиране.
 • Амблиопия(мързеливо око)– намалено зрение на едното око.
 • Миопия (късогледство) – замъглено зрение при гледане на далечни обекти.
 • Хиперметропия (далекогледство) – неясни и замъглени обекти на близко разстояние.
 • Страбизъм (кривогледство)– дефект на зрението при който двете очи гладат в различни посоки едно спрямо друго.
 • Детска катаракта– нарушаване прозрачността на лещата.
 • Дисхроматопсия (цветна слепота) – неспособност да се разграничават определени или всички цветове.

Симптоми, които сигнализират за наличие на зрителни нарушения

 • Присвиване на очи при съсредоточаване.
 • Приближаване или отдалечаване от листа/екрана при четене.
 • Често отклоняване на погледа от листа/екрана по време на четене.
 • Затваряне на едното око при четене или гледане на телевизия.
 • Често мигане.
 • Сълзене на очи.
 • Зачервени очи.
 • Дискомфорт на очите, триейки ги (сърбеж, дразнене).
 • Дразнене от слънчева светлина или неспособност за адаптация към тъмното.
 • Избягване на игри и занимания, включващи четене и концентрация.
 • Оплаквания от главоболие.

Grand Optics
Снимка: Grand Optics

       Няколко съвета за превенция на детското зрение в домашни условия

Време за почивка

От голямо значение по време на четене е да се правят паузи, за да почиват очите. Препоръчваме бюрото на малчугана да бъде разположено близо до прозорец, като периодично да поглежда навън и по този начин да отпочиват очите. Зеленият цвят има успокояващо действие, а природата в това отношение е неизменен помощник. В стаята е желателно да влиза естествена светлина, а вечер да е добре осветена, като светлината трябва да пада отпред и отгоре върху бюрото или обекта на четене.

Правилна стойка и дистанция

Необходимо е да се спазва дистанция между очите и четивото, както и екрана, при гледане на телевизия и ползване на компютър. Следете за правилната стойка на гръбнака и поведението на детето докато се отдава на зрителни занимания. Полезни са игрите на открито и наличието на природна светлина. Офталмолози потвърждават, че игрите навън могат да подобрят зрението дори на деца с развито късогледство. Когато децата са на открито виждат обектите от голямо разстояние, а светлината от своя страна свива зениците, в резултат на което се получава по-висока степен на фокусиране и по-малко размазана картина.

Защита с очила

Задължително е при излагане на слънце е да се ползват слънчеви очила, а при посещения на басейни – водни, тъй като хлорираната вода не влияе добре на очите и причинява дразнене и зачервяване.

Гимнастика за очите

Това са техники, коитонамаляват напрежението и умората. Редовните упражнения биха могли да подобряват зрението и да избегнат развитието на очни заболявания, като единственото условие е постоянство и задълбоченост в прилагането им. Ще ви запознаем с 5 упражнения, които децата биха склонили да правят под формата на забавна игра например.

Упражнение 1

Детето трябва да се настани удобно, като отваря и затваря очите си за около 5 секунди. Препоръчваме около 7-8 повторения. Упражнението има отпускащо действие върху мускулната апаратура на окото, укрепва мускулите на клепачите и подобрява кръвообращението.

Упражнение 2

Бързо мигане в рамките на 1 минута при изправена глава. Подобрява кръвоснабдяването и кръвообращението на очите.

Упражнение 3

В седнало положение да се масажират затворените клепачи. С премерен натиск и внимателни движения от вътрешния към външния край на окото горният клепач, а долният – обратното. 

Упражнение 4

Детето трябва да се загледа в далечината като фиксира произволен обект за около 5 секунди, след което да прехвърли погледа върху върха на носа си за няколко секунди. Упражнението развива способността да се задържа вниманието върху обекти, близки до очите.

Упражнение 5

Без да се движи главата, погледът трябва да се насочи възможно най-високо, след това надолу, в ляво и дясно. Упражнението е желателно да се прави минимум с 8 повторения.

Grand Optics
Снимка: Grand Optics

Лекарите препоръчват да се правят тестове на зрението около 6 месечна, 3 годишна и предучилищна възраст. Децата, които имат установени зрителни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според препоръките на лекаря и индивидуалната им програма. За учащите е желателно да се правят прегледи на всеки 2 години. Децата може да не осъзнават, че имат проблем със зрението, така че без рутинни тестове има риск да не бъдат диагностицирани с месеци или години. Особено важно е проблемите да бъдат установени възможно най-рано, тъй като могат да засегнат не само образованието, но и цялостното развитие на детето.

Ранната превенция на проблеми със зрението при децата се прави чрез бързо изследване, наречено очен скрининг. През месец септември и октомври 2018 г. оптики Grand Optics и Joy Optics предоставят възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очитеТестът ще се извършва с авторефрактометър. Апаратът позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър дава добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Подрастващите, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението. За тях специалистите на Grand Optics & Joy Optics ще препоръчат посещение при офталмолог за обстоен преглед. 

В рамките на кампанията, освен безплатен очен скрининг, можете да се възползвате и от - 25 % до -60% отстъпка за всички детски продукти.

Повече информация за кампанията можете да намерите на www.grandoptics.bg и www.joyoptics.bg

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти