Кръстоцветни който не яде, той... не знае какво изпуска!

Платена публикация

BILLA
Снимка: BILLA

Есента официално е тук, а с нея и едни от най-здравословните и полезни за организма ни, предвид предстоящата зима, зеленчуци. От деца знаем, че зеленчуците са пълни с витамини и са жизненоважни за имунитета и кондицията на всеки човек, но някои от тях са особено ценни – като зеленчуците от семейство Кръстоцветни. Те съдържат няколко фитохимични вещества, като например глюкозинолат, който има ефект върху различни дегенеративни заболявания, като рак, сърдечно-съдови и неврологични състояния.

Сред някои от най-известните и вкусни кръстоцветни зеленчуци попада зелето, както и карфиолът, броколи, китайското зеле и ряпата (на корени и листа).Техният сезон настъпва сега и е добре още с първите появили се на пазара зеленчуци от тази група, да започнем да ги консумираме – за да си осигурим добра защита в предстоящата зима. 

Кръстоцветните зеленчуци са богат източник на биологично активни съставки, които имат силно анти-оксидативно действие и се борят със свободните радикали. Освен това доказано стимулират детоксикиращите ензими в тялото ни, както и иммуната ни система, а оттам намалява и рискът от развитие на рак и канцерогенни образувания. 

Зелето, ряпата, броколите и другите от семейството съдържат и изключително ценни метаболити, ефективни в хемопревенцията на рак (специфична превенция на рак посредством употреба на лекарства) – и това е доказано в редица научни проучвания. Отделно те буквално изобилстват на някои от най-важните за имунната система витамини – като С и Е, както и каротеноиди и антиоксидантни ензими, като каталаза, пероксидаза и супероксид дисмутаза. 

Всичко това, разбира се, звучи твърде сложно и неразбираемо за човек, който просто иска да е здрав и да хапва вкусни зеленчуци, но е добре да го имате предвид, защото сезонът на Кръстоцветните зеленчуци вече е тук, а магазини BILLA са се погрижили да имат едни от най-добрите екземпляри от тях. Българската кулинарна традиция залага много на есенните зеленчуци - карфиолът е цар на трапезата ни в следващите месеци, зелето пък е буквално коронясано в редица вкусни ястия. 

Те са на почит и в есенния брой на списание BILLA Кулинариум, което в новия си брой идва с неустоими рецепти, както и с възможността да пазарувате с талони за отстъпка за различни продукти. 

Със списанието можете да се сдобиете във всеки магазин BILLA само срещу 0.99 лв. при покупка с BILLA Card, а със здраво тяло и бодър тонус ще се обзаведете със силата на вкусните и супер полезни зеленчуци от семейство Кръстоцветни. Приятно хапване!

BILLA Кулинариум най-тиражираното и най-продаваното списание за уникален брой към края на 2017 по данни на BluePoint от януари 2018.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти