Какво да (не) правим, когато ни нападнат главови въшки

Платена публикация

Колкото и малка да е вероятността някога да попаднете в Стани богат, да стигнете на въпрос за 10 000 лева и там да ви събори въпрос за... въшки, все пак някъде в големия зар тя съществува и затова (пък и от обща култура) e добре да знаем туй-онуй за тази напаст – главовата въшка.

Друг, много по-възможен сценарий, е детето (или внучето ви, изпратено на гости за ваканцията) дазавъди описаната гад и тогава ще трябва спешно да си припомните що е то главова въшка и как да я унищожите без да стрижете децата до голо и да ги мажете с ужасяващи помади. 

Като начало - спокойно и без паника! Въшки винаги е имало и ще има, но, слава Богу, вече са изобретени нови, много по-щадящи и съвременни методи за справяне с тях, които не налагат заразеният да се разхожда, обвит от миризма на газ и оцет. Но нека слагаме каруцата пред коня и първо да се убедим, че детето – или ние! - сме хванали въшки. 

Статистиките сочат, че най-често с главови въшки се заразяват децата между 5 и 13 години и това е съвършено нормално, тъй като те имат много близки контакти, разменят си лични вещи, слагат си чужди шапки и шалове и въобще – разменят си въшките без да се усетят, като момичетата по-често приютяват в косите си малките гадинки от момчетата. 

Paranit
Снимка: Paranit

Ако имате подозрения, че детето ви има въшки, най-добре е просто да претърсите косата му щателно и ако откриете, че в нея са се завъдили неканени гости, да се справите решително с тях. 

Това, което не трябва да правите, е да се хвърляте с ужас към първия ви попаднал препарат за убиване на въшките – много от средствата за третиране съдържат съставки, към които главовите въшки стават устойчиви и те престават да действат. 

Търсете препарат, който убива въшките механично, чрез дехидратация и задушаване – като Paranit шампоан за третиране на въшки и гниди и Paranit спрей за третиране на въшки и гниди. Те не увреждат нервната система на въшките, както правят инсектицидите, към които въшките след време стават устойчиви. Така че – ако в дома и косата ви трайно се е заселила въшка, не се шашкайте и не посягайте към газта, маста и оцета. Вече сме в 21 век – вземете си Paranit!

Шампоанът е тестван клинично и доказано унищожава 100% от главовите въшки при 10-минутно третиране. Има приятен аромат и се отмива идеално (не е необходим допълнителен шампоан), нанася се върху суха коса и се оставя да действа 10 минути, след което се намокря, докато образува пяна, и се отмива. Накрая просто разресвате косата със ситен гребен, който ще отстрани гнидите и въшките. След седмица може да повторите прегледа на косата и, ако е необходимо – да повторите процедурата. 

Спреят има същото действие, само че е без аромат – нанасяте го върху суха коса, масажирате от корените до краищата, и оставяте да действа 15 минути. След това измивате с обикновен шампоан и разресвате със ситен гребен, който да премахне гнидите и въшките. Отново може да повторите прегледа след седмица и, ако е нужно, да повторите процедурата. 

А ето и някои полезни съвети, които може да ви спестят целият този екшън: обяснете на детето да не дава дрехите си на други деца; сплитайте дългата коса, а в басейн слагайте плувни шапки. Изпирайте спалното бельо и личните вещи (шапки, шалове, ластици за коса)на 60 градуса, а ако вкъщи използвате прахосмукачка с торбичка – изхвърляйте я след чистене. 

Ако вкъщи все пак влязат въшки, прегледайте всички от семейството, като използвате гребен за въшки с тънки зъбци (Paranit), като обърнете внимание на косата в корените, зад ушите и на тила, където въшките са повече. Третирайте тези, които имат въшки, в един и същи ден, за да избегнете повторно заразяване и внимателно почиствайте гребена с хладка вода и сапун след всяка употреба, за да избегнете по-нататъшно заразяване. 

И помнете – въшките ходят по всякакви коси. Хигиената няма нищо общо с тяхната поява, така че – не се разстройвайте, а хладнокръвно изградете стратегия за унищожаването им.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти