Хормонално торнадо - защо жените заслужаваме специална грижа

Платена публикация

жена баба възрастна
Снимка: Istock

В единия миг се смееш с приятелките си, а в следващия ти се плаче. Чувстваш се изморена и претоварена, сякаш всичко излиза извън контрол. Малко над 40 си, уж всичко трябваше да е подредено в живота ти, а сякаш се разпада. 

Не полудяваш!  Просто е много вероятно да изпитваш първите симптоми на перименопаузата. 

В следващите няколко години танцът на хормоните ще смени своя ритъм и ту ще ни вдига нагоре и ще сме щастливи, ту ще ни смъква рязко долу и ще се чувстваме така, сякаш потъваме. 

Ще бъдем като в истинско хормонално торнадо. Ето какво точно се случва: 

С възрастта нивата на естроген започват да се променят. Естрогенът е свързан с производството на серотонин – невротрансмитера, който е отговорен за доброто настроение. 

жена баба възрастна
Снимка: Istock

Освен плаващите нива на естроген, нивата на прогестерон започват да постепенно да намаляват чак докато станем на 55, когато ще се успокоят и ще застанат на едни по-ниски, но все пак стабилни нива. Ето защо се случва това непостоянство в настроението. 

Какво можем да направим:

На първо място, да си дадем ясна сметка, че не можем да контролираме тези състояния със силата на мисълта и просто като се „стегнем“. Както и че не семейството, децата, шефа и международното положение са отговорни за нервите ни. Това са биохимични процеси, върху които ние не можем да окажем контрол сами. 

На помощ идват препаратите, които имитират действието на хормоните и намаляват страничните ефекти като депресия, горещи вълни, избухливост и т.н. 

жена баба възрастна
Снимка: Istock

Вашият личен гинеколог ще ви помогне да изберете терапията, която е най-подходяща за вас. Обикновено решенията са две: 

Хормонзаместеителна терапия

Тя представлява приемане на препарати, които съдържат естроген и прогестерон в различни дози. Може да са под формата на таблетки или пластири. В краткосрочен план тази терапия се отразява много благоприятно за намаляването на неприятните симптоми на перименопаузата и менопаузата. След прекратяването й се появяват отново характерните за пременопаузата симптоми!

Дългото й прилагане обаче (над 3 години) крие рискове от рак на гърдата и яйчниците и проблеми със сърдечно-съдовата система.  Обикновено хормонзаместителната терапия се прилага за определен период, а след това се пристъпва към хранителни добавки със сходно действие. 

Те дават на организма положителния ефект на хормоните, но без страничните ефекти. 

жена менопауза
Снимка: iStock

Такъв препарат са капсулите Femarelle. 

Продуктите от линията Femarelle® се базират на проучвания от водещи гинеколози и изследователи от цял свят, което ни позволи да разработим три продукта, насочени към жените в различните фази на менопаузата.

Продуктите от линията Femarelle® ви осигуряват най-добрата подкрепа с най-висока гаранция за безопасност при дълготраен прием и удължено качество на живота.

Femarelle® Rejuvenate: за жената в етапа преди менопаузата – между 40 и 50 годишна възраст, която тепърва се сблъсква с началото на хормоналните промени. 
Femarelle® Recharge: за жената в менопауза , страдаща от класическите симптоми, които се появяват с окончателното спиране на месечния цикъл. 
Femarelle® Unstoppable: за жената в  постменопауза – когато  иска да поеме пълен контрол над здравето на костите и влагалището си и да поддържа по-добро качество на живот и здравословни старини. 

Повече информация за тях и полезни съвети за плавен преход през менопаузата ще можете да получите по време на специалната серия от събития Femarelle кафе, които ще бъдат организирани скоро с водещи гинеколози и специалисти в областта на женското здраве.

Запишете се тук, за да получите повече информация за Femarelle cafe >>>

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти