Етеричните масла - природната алтернатива на лекарствата

Платена публикация

снимка
Снимка:

Етеричните масла са едни от най-скъпоценните природни еликсири, но много хора смятат, че приложението им е само в козметиката и ароматерапията. Те се добиват чрез семена на растения, листа и корени. Получените екстракти подобряват психиката и физическото състояние. Някои от нас проявяват резистентност или алергии към лекарства и търсят алтернативни източници на медикаментите в аптеката. Етеричните масла са полезни и оказват благотворен ефект върху организма в много отношения.

Без значение какъв проблем ще лекуваме, важен е видът на маслото и неговото качество. Високата цена и утвърдената марка са някои от критериите за 100%-овата чистота на продукта. Повечето масла могат да се комбинират помежду си, а ефектът на синергия увеличава многократно полезното им действие. Съдържанието включва биологично активни компоненти с висок ефект, дори при употреба в незначителни количества. Целият организъм се повлиява чудесно от терапевтичния ефект на маслото, заради многопосочното му действие.

Начините за лечение с етерични масла са: чрез вдишване на аромата, чрез локално приложение с масаж, инхалации, парна баня - за почистване на порите и т. н. Природните еликсири се абсорбират бързо, а ефектът от приложението се усеща почти веднага. Етеричните масла имат антибактериални и противогъбични свойства. Ето някои от най-честите приложения:

 - Розово масло - успокоява, намалява адреналина;

 - Градински чай - подобрява паметта;

 - Лавандула - понижава тревожността и нервното разстройство;

 - Лайка - успокоява дишането, повлиява кашлицата, отпуска;

 - Чаено дърво - облекчава и предотвратява възпаления, алергии, гъбички;

 - Карамфил - повишава самочувствието;

 - Бергамот - антистрес;

 - Мента - за добра памет и тонус;

 - Ветивер - потиска нервно напрежение, релаксира;

 - Сандалово дърво - успокоява, създава чувство за щастие;

 - Жасмин - антидепресант, облекчава нервно напрежение, осигурява добра дихателна проходимост;

 - Портокал - потиска депресията, намаля безпокойството, лекува главоболие, освежава;

 - Розмарин - повишава жизнеността.

снимка
Снимка:

Етеричните масла могат да се прилагат директно върху кожата във вид на масаж или да се вдишват с ароматерапия. Много хора казват, че след масаж се чувстват като преродени. Споделяме с вас няколко начина за използване на етерични масла:

Приложение с дифузер. Маслото действа антибактериално на въздуха в стаята, унищожава голям процент от вирусите, подобрява настроението, повишава влажността.

Масаж в кожата (извършва се със смес от базово масло). Подобрява състоянието, овлажнява кожата, отпуска напрежението в мускулите, стимулира кръвообращението.

Ароматна вана - добавят се няколко капки към водата във ваната. Престоят не трябва да продължава повече 10-15 минути.

Компрес - капват се няколко капки масло върху памук или марля, завива се участъкът от тялото с найлон, а върху него се поставя парче плат или шалче и се оставя 30-60 мин.

Инхалации - за антибактериален и противовъзпалителен ефект - в тенджера на котлона се слага да заври вода и се капват 2-3 капки етерично масло (пропорцията е литър вода/ капка масло). Заставайки над съда се вдишват изпаренията около 10 мин.

За спокоен сън - капват се 1-2 капки на възглавницата или върху завивката.

Вместо парфюм - втрива се капка върху областта на пулса.

Природата ни предоставя всички свои богатства безвъзмездно, а ние - като най-висши нейни представители - трябва да се отнасяме с грижа и отговорност към нея както се отнасяме към себе си, да я пазим и изразходваме ресурсите ѝ контролирано, правейки всичко възможно тя да остане чиста и жива.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти