Държавно българско или частно английско образование?

Платена публикация

Държавно българско или частно английско образование?
Снимка: Thinkstock

Покрай класиранията за кандидатстване след 7. клас в българските гимназии редица родители се замислят за най-правилния избор за детето си. Понякога той предполага не само смяна на училище, но и на самата образователна система. Сравнението между една елитна българска гимназия и първият британски колеж за средно образование в България ще помогне на родителите да вземат информирано решение.

Най-ранният момент, в който трябва да се замислите за кандидатстване в българска гимназия, е след завършен 7 клас. В Darbi College най-ранният прием е след завършен 6 кл., тъй като Подготвителната година цели да създаде учебни навици и да помогне на учениците гладко да преминат към английската образователна система. За подготовка за прием в елитна българска гимназия е необходимо да разполагате с определен бюджет за частни уроци по български език и/или математика, за да могат кандидат-гимназистите адекватно да се подготвят за приемните изпити.

Тъй като Darbi College не подбира учениците си на конкурентен принцип, за прием в колежа не е необходима каквато и да било предварителна подготовка. Входящите тестове са по английски език и/или математика и целят да определят нивото на кандидатите, а не да отсеят тези с най-висок резултат.

Веднъж приети в българска гимназия, учениците попадат в класове от 25-30 деца, докато в Darbi College максималният брой ученици в клас е 10. Това позволява на учителите в колежа да отделят нужното внимание на всяко дете и постоянно да контролират процеса на учене и дисциплината.

Докато българската образователна система разпределя усилията на учениците в гимназиалния курс средно между 15 общообразователни и/или специализирани предмета с годишен хорариум между 72 и 108 уч. часа, английският модел на образование се фокусира върху много по-малък брой предмети, но с над два пъти по-висок хорариум.

Първата степен на английското средно образование IGCSE се състои от минимум 5 предмета, а в двете години A Level (горната степен на английското средно образование) се изучават съотв. 4 и 3 предмета. Тъй като всеки предмет се изучава поне по 8 уч. часа седмично, учениците достигат академична дълбочина характерна за първи и втори курс в университет. За разлика от широкоспектърното българско образование, което залага на повърхностни знания по много предмети, английският модел се гради върху качество за сметка на количество.

Друга основна разлика между Darbi College и стандартна българска гимназия е организацията на учебния процес. Ако възпитаниците на българското училище се обучават с фиксирана програма и/или на смени, то програмата в колежа е гъвкава поради изборния характер на предметите. Високият учебен хорариум обаче никак не предполага по-малка натовареност. Макар и в някои гимназии формално да има предмети, които се изучават на чужд език, работният език си остава български. Едно британско училище не може да си позволи друг основен език освен английски.

Изборът на училище често се основава и на учебната база, особено ако кандидатите имат специфични интереси в областта на природни науки/медицина. За съжаление българското средно образование отдавна е загърбило практическата подготовка по природни науки, което често ги прави непривлекателни за учениците. Darbi College разполага с модерно оборудвани лаборатории по химия, биология и физика, тъй като практиката е неразделна част от обучението по природни науки.

Не на последно място училището трябва да развива възпитаниците си не само в академичен, но и в личностен план. Отговорен за личностното развитие в българското училище е класният ръководител, който се грижи за всичките си 25-30 ученици. В Darbi College всеки ученик има свой личен наставник, който помага за личностното и кариерно развитие чрез провеждане на редовни срещи и изготвяне на индивидуален план за академично развитие.

Извънкласната дейност в едно английско училище неразделна част от програмата – всяка сряда учители и ученици участват в клубове по интереси, спортни мероприятия и други общи инициативи.

Заветната цел на всеки амбициозен гимназист е да бъде и успешен кандидат-студент. В този смисъл английската диплома за средно образование безспорно има много повече тежест от българската. Трите оценки от международно признатият стандарт A Level  формират кандидат-студентски бал, с който кандидатите автоматично се класират в избраните от тях университети. Българската диплома от друга страна не е достатъчна за специалности медицина, инженерство и други високорейтингови бакалавърски програми и често чуждестранните университети изискват допълнително A Level.

Стандартът на английската образователна система е международно признат от родители и ученици по цял свят – повече от 9000 училища в над 160 държави са избрали този модел на образование. От 2007 година насам, когато Darbi College получава лиценза си, английските програми са достъпни и в гр. София. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти