5 начина да предпазите косата си през лятото

Платена публикация

жена коса лято
Снимка: Istock

Подобно на кожата, през лятото косата също се нуждае от допълнителна защита. UV лъчите и честото къпане в сладка, солена или хлорирана вода са фактори, които увреждат сериозно здравата коса и скалпа. В особен риск през лятото са дамите с тънък и мек косъм, който лесно губи еластичността си, започва да се къса, а краищата да „цъфтят“. От дамския сайт HubavaJena.bg ни дават няколко полезни съвета как да спасим блясъка на косата си през иначе любимия топъл сезон.

1. Полагайте грижа за нея ежегодно

Щадете косата си, подстригвайте я редовно и я подхранвайте с подходящи продукти през цялата година, а не само през лятото. Ако косата ви е пренебрегвана през зимата, то след края на лятната почивка със сигурност ще се наложи да посетите фризьора си.

2. Използвайте съставки с природен произход

Има редица професионални маски, гелове, шампоани и балсами, които са ефикасни, но също така са вредни, когато прекаляваме с тях. Не подценявайте натуралните съставки, които са много по-изгодни и също толкова заздравяващи косъма. Една бабина „хитрина“ е хумата – лечебна кал, която е изключително полезна за изтощена коса. В сайта HubavaJena.bg можете да откриете повече информация за видовете хума и нейните лечебни свойства.

жена коса лято
Снимка: Istock

3. Носете шапка

Допълнете плажната си визия с красива лятна шапка, за да предпазите косъма от вредните слънчеви лъчи и скалпа от изгаряне. В момента на мода са сламените шапки тип капела, подходящи за всеки аутфит, както и кърпите за глава, които се предлагат в разнообразие от цветове и са лесни за поставяне.

4. Мийте косата си по-рядко

Когато е възможно, не мокрете косата в басейна или в морето. Ако се случи да я намокрите, най-добре след това я изплакнете със сладка вода. Не мийте косата с шампоан всеки ден, ако това е възможно. Когато корените се омазняват и замърсяват често, може да хващате косата на кок, опашка или плитка. Сухият шампоан отчасти също може да ви е от полза.

Измийте косата си като обливате първо с топла вода, докато косъмът и неговите фоликули са „отворени“. Нанасяйте балсам преди шампоана. Последните минути под душа завършете с изплакване с по-хладка до студена вода, за да се „затвори“ фоликулът.

5. Ограничете използването на преса и маша

Прекомерното нагряване на косъма води до неговото увреждане. Пресата, машата, сешоарът и другите загряващи уреди не са препоръчителни през летния сезон, когато косата е изложена на допълнително стрес, поради други фактори. Наслаждавайте се повече на естествените си къдрици или използвайте по-щадящи начини, за да ги укротите. Част от триковете включват микрофибърна кърпа за сушене, сресване на косата до пълното ѝ изсъхване и широки пластмасови ролки.

За дамите с по-права текстура на косъма има редица прически, които се правят лесно вкъщи. Експериментирайте с различни видове плитки, използвайте диадеми, фиби и други аксесоари. Отпуснатият кок е чудесен избор за небрежна визия на плажа.

Ето и един трик за дамите с дълга коса: направете си кок след като измиете косата и преспете с него. На сутринта ще се събудите с прическа тип „морски вълни“.

Не забравяйте да направите подхранваща терапия на косата и кожата след почивка на морето!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти