10 безценни ползи от магнезия

Платена публикация

Unsplash
Снимка: Unsplash

Магнезият се нарежда сред най-важните минерали за здравето ни, които трябва да приемаме ежедневно чрез храна или хранителна добавка. Неговият дефицит в организма може да доведе до множество различни нарушения във функциите на тялото. 

Магнезият помага за преодоляване на стреса, премахване на емоционалния товар от нервната система, подобрява кръвообращението и е полезен в борбата с безсънието и мускулните крампи. 

Ценният минерал може да си набавите чрез различни хранителни продукти като кейл, пълнозърнести храни, семена, ядки, банани, бобови растения, домати, сладки картофи, както и чрез различни хранителни добавки съдържащи магнезий.

Вижте кои са топ 10-те ползи от минералът магнезий:

Укрепва костите

Едно от безценните качества на магнезия е, че ускорява заздравяването и укрепването на костите, тъй като подпомага добрата абсорбция на калций в организма, а както знаем, калцият е най-важният минерал за костната система. Освен това, магнезият играе огромна роля в активирането на витамин D в бъбреците.

Облекчава главоболието

Дефицитът на магнезий в организма се свързва с факторите, които отключват главоболие. Хората, които страдат от мигрена, често са с по-ниски вътреклетъчни магнезиеви нива в сравнение с хора, чиито магнезиеви нива са нормални. 

Има благоприятен ефект върху пременструалния синдром

Unsplash
Снимка: Unsplash

Определено дните, които предшестват появата на месечната менструация, не са сред любимите периоди на дамите. Общият дискомфорт и изнервеното поведение могат да бъдат положително повлияни от магнезия, който в комбинация с витамин B6 облекчава значително симптомите на пременструален синдром. 

Помага при проблеми с храносмилателната система

Магнезият е ключов минерал, който спомага за правилното функциониране на храносмилателната система и благодарение на него, храната се разгражда по-добре. Магнезият може да ви помогне, ако имате киселини, чувствате често подуване на корема и стомашен дискомфорт. 

Облекчава запека

Магнезият е бързо помощно средство при констипация (запек)и приемът му под форма на хранителна добавка се нарежда сред най-ефективните методи за облекчаване дори и на тежки случаи. Това се дължи на слабителния ефект, който този минерал има, тъй като успява да отпусне чревните мускули.

Задължителен за бременните

Unsplash
Снимка: Unsplash

Магнезият играе балансираща роля в хормоналното състояние и е от съществено значение за здравето на бременната жена. Когато се приема редовно по време на бременност, той може да намали риска от преждевременно раждане, както и да облекчи болезнените мускулни крампи. 

Има противовъзпалителни свойства

Дефицитът на магнезий се свързва с хронични възпаления, които могат да доведат до отключване на хронични заболявания и наднормено тегло. Приемът на магнезий обаче под формата на хранителна добавка може да спомогне за намаляване и ограничаване на възпалителните процеси при възрастните, особено при хора в напреднала възраст или в предиабетно състояние.

Регулира функциите на пикочния мехур

Много хора страдат от проблеми с отделителната система, които се изразяват в чести позиви за уриниране, и за тяхното подобряване би могъл да спомогне именно магнезият. Редовният прием на минерала може да има регулиращ и облекчаващ ефект при проблеми с пикочната система.

Помага при безсъние

Сред доказаните ползи на магнезия е неговата помощ при безсъние. Ако имате проблеми със съня, наблегнете на храни, богати на магнезий или приемайте хранителна добавка. А в случай, че не усетите подобрение на състоянието си, консултирайте се с лекар. 

Има положителен ефект при астма

Хората, които страдат хронично от астма, могат да усетят подобрение в състоянието си при прием на магнезий, тъй като този минерал спомага за успокояването на бронхиалните мускули и регулира дишането. 

Още интересни статии и съвети може да намерите на https://sanita.bg/

Изтчник: https://sanita.bg/

Снимки: https://unsplash.com

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти