Създадено за Prostenal

Жените и тяхната роля в движението Movember

Жените и тяхната роля в движението Movember
Снимка: iStock/Getty Images

Веднъж годишно медии и публични личности от цял свят се обединяват за месец около една кауза, която е фокусирана върху половината представители на населението на Земята. Точно така, няма грешка – четири милиарда са мъжете на тази планета, попадащи в обсега на кампанията Movember, която тази година отбелязва 20 години от създаването си.

Movember стартира през 2003 година като движение за мъжко здраве, подето от двама приятели в Австралия. Травис Гарон и Люк Слатъри на шега решават да върнат на мода мустаците, като убеждават приятелите си да си пуснат такива. Вдъхновени от майката на свой приятел, която набира средства за борба с рака на гърдата, Травис и Люк свързват мустаците с мъжкото здраве – така, както розовата панделка е свързана с кампанията против рака на гърдата при жените. Официалният месец, посветен на международната кампания, е ноември, а оттам и името на движението – Movember, съдържаща и думата „mo“ - умалително за „мустаци“.

Снимка: iStock/Getty Images

Стартирайки с около 30 мъже, ангажирани в кампанията, в момента за нея по целия свят допринасят над 6 милиона души – мъжете са наричани Mo Brothers, а жените, които подкрепят движението – Mo Sisters. През 2023-та година една от темите на Movember е родителството. С тази цел движението лансира сайта Family Man – първата онлайн родителска платформа, насочена към татковците, която има за цел да даде на мъжете увереност и знания в родителската им роля.

За съжаление, все още много мъже остават безучастни по отношение на собственото си здраве, което прави мисията на движението Movember, както и ролята на жените в него, толкова важна. Наречени от основателите на движението Mo Sisters, те имат огромен принос с ентусиазма, който вдъхват на каузата за мъжкото здраве.

Жените разпространяват идеята за това, че и мъжете трябва да се грижат целенасочено за здравето си и помагат този разговор да бъде поставен във фокуса на световните обществени проблеми. Жените са тези, които могат да стимулират мъжа до себе си да си обърне внимание – да отиде на лекар дори и да няма симптоми, да се подложи на изследвания и да посъветва същото и своите приятели.

Със сигурност и вие, които сега четете този текст, имате до себе си мъже, на които можете да повлияете в такава посока и да бъдете техният вдъхновител в месеца на мъжкото здраве.

Снимка: Prostenal

Едно от първите неща, които излизат на преден план, когато се говори за мъжко здраве, е простатата. В много случаи мъжете, когато усетят някаква лека промяна в състоянието си, знаят, че една от първите стъпки в подкрепата за отделителната и половата система се нарича Prostenal® Perfect. Продуктът допринася за нормалното функциониране на простатата, уринарния тракт и качествен сексуален живот особено при мъжете след 40.

Снимка: Prostenal

Екстрактът от Сау Палмето (Serenoa repens) е препоръчителен за поддържане на здрава простата и нормално уриниране, а екстрактът от коприва (Urtica dioica) се грижи за пикочните пътища и бъбреците. Така популярният екстракт от бабини зъби (Tribulus terrestris) е природен стимулант, който допринася за по-висока жизненост на организма и подпомага добрата сексуална активност.

В допълнение към тях присъстват още и минералът цинк, който е изключително важен за поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта, а оттам и за нормален фертилитет и сексуална функция. Водноразтворимият витамин В6 подкрепя метаболизма и увеличава производството на енергия, като намалява осезаемо чувството на умора и отпадналост. Витамин D3 пък е важен за имунетета и правилното делене на клетките.

Снимка: Prostenal

За тези от мъжете, които се оплакват от неспокоен сън и чести позиви за уриниране през нощта, подходящ е продуктът Prostenal® Night. В състава му отново е включен екстракт от Сау Палмето (Serenoa repens), както и от американска червена боровинка  (Vaccinium macrocarpon), която е използвана от столетия и класифицирана като „суперхрана“ и се използва за поддържане здравето на уринарния тракт. Екстрактът от Ашваганда (Withania somnifera) е мощна билка, използвана в Аюрведа. Допринася за релаксация на тялото, качествен сън и за пълно възстановяване на тялото през нощта. И тук също са вложени два витамина от В групата – В1 и В2, които допринасят за нормалното функциониране на нервната система, като ѝ позволяват да се отпусне през нощта, а в допълнение към формулата е включен цинк и витамин D3.

Снимка: Prostenal

Разбира се, за по-устойчив и голям ефект лекарите препоръчват и промяна на начина на живот – повече движение, ограничаване на тютюнопушенето и приема на алкохол, хранителен режим, който е основан на приема на храни, богати на минерали и витамини и, разбира се, редовни профилактични прегледи.

За всичко това, както вече разбрахме, основно значение имат жените. Те ще са тези, които ще подтикнат мъжа до тях да отиде на лекар, те ще се погрижат и за профилактичната подкрепа за неговата полова и отделителна система и пак те ще се постараят менюто и начинът му на живот да са съобразени с грижата за здравето му и конкретно здравето на простатата.

Затова, жени, Movember е специален и важен за нас, и е добре още днес да направим първата крачка в тази посока, като говорим с мъжете до нас и им дадем кураж и сила, за да се погрижат за себе си, а оттам – и за цялото си семейство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти