Забранена зона за хората с добър моден усет

Бьорк по време на пресконференция в Стокхолм през август 2010-а
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християн Немски

Твърди се, че за първи път терминът ''жертва на модата'' е въведен от модния дизайнер Оскар де ла Рента, като според него това е човек, който е неспособен да разпознава общоприетите граници на стил. И не случайно оттогава насам въпросното понятие е едно от най-употребяваните, имайки предвид колко модни ''жертвоприношения'' се извършват всеки път щом червеният килим се разпъне за поредното бляскаво събитие или церемония по света и у нас.

Пътят към червения килим е осеян с модерни намерения, ама друг път
Именно по него, популярните люде разхождат марковите си одежди с надеждата да бъдат окъпани от фотографските светкавици и всички ние - техните почитатели дружно да се възхитим от безупречния им външен вид.

При повечето персонажи от звездния регистър този сценарий работи, но има и такива, които определено са дремали в часовете по адекватно обличане спрямо конкретния случай и спешно се нуждаят от студен, ободряващ душ, за да не повтарят грешките си отново и отново. А сега идва ред и на дългоочаквания списък с най-безкрупулните модни престъпници (според нас, разбира се), като за по-лесно ще ги разделим в няколко подкатегории.

Маниакални модни престъпници
При тях нещата отдавна са излезли от всякакъв контрол и надали някога ще се върнат в правия път. Лейди Гага, Линдзи Лоън и Кели Озбърн вече ни поомръзнаха с плеядата си от гафове по стил и етикет, затова ги пропускаме от раз.

Няма как обаче да заличим спомена за 73-та церемония по раздаването на Оскарите през 2001 г, когато исландската певица Бьорк се появи с рокля във формата на лебед, чиято шия се бе увила около тази на кресливото миньонче, а главата на плюшената птица кротко си лежеше върху гръдта на ексцентричната изпълнителка.

По-късно се оказа, че тоалетът е творение на македонеца от български произход Мариян Пейоски, отдавна живеещ на Запад от балканската действителност. Определено за мнозина модни критици това му негово решение бе като лебедова песен за по-нататъшното присъствие на Бьорк в графата за безупречен външен вид, но самата тя винаги е давала заявка, че стандартните рамки на поведение и изглеждане ни най-малко я вълнуват.

Ах, тази Бет Дито! Добре, че я има, за да съществуват статии като тази. Всичко при вокалистката на американската група Gossip е извън норми, като започнем от нейното тегло и стигнем до твърденията, че жените изобщо не трябва да се обезкосмяват, а камо ли пък да използват дезодоранти.

Дали това да си антипод на всички общоприети закони за естетика е замислен ход от Бет си знае само тя, но без съмнение отблъскващият й външен вид успява да привлече много повече медийно внимание и дебати, отколкото поредния лъскав тоалет на някоя старлетка с размери 90-60-90. Със сигурност 30-годишната бунтарка не е лъжица за всяка уста, но какво би бил животът ни без своите малки несъвършенства.

Зад биографията на вдовицата на Кърт Кобейн, Кортни Лав не стоят кой знае колко значими факти, като изключим номинацията й за ''Златен глобус'' през 1997-а в категорията ''Главна женска роля'' към филма на Милош Форман ''Народът срещу Лари Флинт'' (The People vs. Larry Flynt). Там тя даде всичко от себе си, но в реалния живот многото наркотици и алкохол никак не влияят адекватно на нейното поведение и стил на обличане.

Почти винаги понятията ''фризьор'' и ''гримьор'' остават табу за нея, но има един раздел, в който нереализираната американка чупи рекорд след рекорд и това са нейните върхови постижения по изцепки на червения килим.

Но, за да не ви отегчаваме с гротескни истории от житейския път на русокосата бунтарка, само ще върнем лентата през 1995-а, когато малко преди церемонията по раздаването на Американските награди на MTV, видимо пияната Кортни най-нагло прекъсна Мадона, докато поп иконата даваше интервю за най-известната музикална телевизия в света и без капка свян я нарече ''гаднярка'' пред озадачените погледи на камери и папараци.

Следващата представителка също е родом от Страната на неограничените възможности, само че е доста ограничена откъм представа за добър външен вид. Повдигаме завесата и срещу нас се изправя певицата Кеша, която ту прилича на потомка на Винету, ту използва лицето си за площадка на всякакви клоунски похвати в грима.

Само още едно изречение и я оставяме в небитието - това момиче успява да съчетае доста умело комбинацията между дразнещ глас и успешен опит за екстравагантност, но само и единствено покриващи пределите на квартален маскарад.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти