Златна кралица или сребърна богиня?

Златна кралица или сребърна богиня?
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Новогодишната нощ наближава, тоалетът за празничната вечер вече е на закачалката, но все още не сте решили какъв аксесоар да поставите на ръката или около врата си. Независимо дали ще купувате бижута за любим човек или търсите ново колие или гривна за себе си, изборът обикновено се свежда до злато или сребро. Но как да изберете най-подходящото за вашия стил украшение?

Ако пазарувате за себе си, най-добре е да го направите в бижутерски магазин. Там ще можете да пробвате няколко вида и да се огледате с тях. Най-добре е да сте с ризата или блузата, с която имате намерение да носите бижутата. Дори и да пазарувате онлайн, търсете подобни на тях в магазина, за да видите как изглеждате. 

Ако пазарувате за някой друг и имате достатъчно време, вижте какво той или тя харесва да носи всеки ден. Можете да видите какво харесват и как им стои. Ако е възможно, попитайте ги за техните предпочитания. Просто защото те имат всички златни бижута, не означава, че не искат да притежават красиво сребърно бижу.

Само защото сте искали на всяка цена злато, това не означава, че няма да ви отива и сребърно бижу. Но добре е все пак първо да определите какъв е тенът на кожата ви, като китката е добро място да започнете. Ако кожата ви е бледа, а вените ви са със синкав цвят, за вас са подходящи сребро, бяло злато и платина. Ако кожата ви е по-мургава и вените ви са по-скоро зеленикави, най-добре ви пасват бижута от злато, мед и бронз.

Разбира се, това не са правила. Можете да променяте вашия избор между злато и сребро в зависимост от вашите предпочитания.

Другият показател, за който си заслужава да се замислим, е цената и издържливостта на материала. 

Добре известно е, че златото е много по-скъпо от среброто. Златни бижута се предлагат не само в традиционно жълтия им цвят, а на пазара има изобилие от бяло и розово злато. Всички бижута от истинско злато трябва да имат маркировка, че са изработени от 14-каратово злато или символа “14к”.

Снимка: Thinkstock

Сребърните аксесоари са много красиви и разнообразни, както и много по-достъпни поради доста по-ниската си цена. Те обаче носят своите рискове, защото среброто потъмнява след време. Истински сребърните бижута трябва да имат маркировка с числото “925”.

Независимо дали купувате златна, или сребърна бижутерия, трябва да ги съхранявате на сухо място, където трудно би проникнала влага.

Снимка: Thinkstock

Ако вече сте решили какво бижу да купите, поискайте и съвета на продавача в магазина. Той би трябвало да има достатъчно познания, за да ви помогне да направите правилния избор.

След като сте избрали подходящото бижу, носете го възможно най-често, за да покажете своята признателност и любов към новото си колие, гривна или пръстен.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какво ново нещо успяхте да започнете да правите от януари 2018?

Абонамент