Какво искаме да кажем, когато сменим имиджа

Така изглеждаше прическата на певицата Кейти Пери малко преди бившият й съпруг Ръсел Бранд да подаде молба за развод в края на 2011-та
Снимка: Getty/Guliver

Познавате ли жени, които като истински хамелеони променят имиджа си? Днес са дългокоси и руси, след седмица в косите им гори пламък, а месец по-късно са подстригани късо и решени в черно. Каква е причината за това?

Ще кажете поредната жертва на модата и тенденциите и ще сте прави, но само донякъде, защото зад промяната на външността седят дълбоки психологически процеси, които делят жените най-общо на два типа - "верен" и "непостоянен".

Няма как да не сте чували изречението "Искам да променя нещо в живота ми, да променя нещо в себе си" - в резултат, косата е къса, цветът е друг, имиджът различен.

Понякога късата прическа не е инспирирана от Риана, а е свързана със силна емоционална загуба на някой или нещо. Психолозите казват, че когато намалите косата си, това е символичен жест, с които сякаш казвате на себе си и на света "край, аз се разделих с предишния си живот и всичко, което ми причинява болка".

Това е начин да прекъснете физическата връзка с миналото и опита, свързан със страдание. Когато жената смени имиджа, тя сякаш визуализира емоционалната промяна, прави я видима и за себе си и за околните.

В тази насока експертът Роберто Пани, професор по клинична психология в университета в Болоня, споделя опита си на психоаналитик и констатира, че често емоциите, които се колебаят между аспекти на депресия и другата крайност - еуфория, закономерно съответстват на промените в прическата.

При някои сменената визия често е израз на желанието да бъдат независими или да преодолеят емоционален срив. То е като да затвориш прочетена глава от книга и да отвориш нова, която представлява и нов етап от живота.

Професор Пани предлага и кратка легенда на психологическото значение при промените в имиджа:

* Със смелото скъсяване на дължината на косата най-често слагаме край на връзка;

Къдриците и масурите говорят за емоционална пълнота, весел и лековат характер, но издават и капризна същност;

* Прекалено дългата коса крие симпатична личност с романтична и мечтателна природа;

* Боядисването на косата в руси нюанси прикрива желанието ни да бъдем по-съблазнителни и изтънчени;

* Ако оцветите косата си в тъмен или черен тон, демонстрирате сексуалност и плътско желание.

Така че, ако обръщаме повече внимание на промените в прическите на близките ни, имаме сигурен жокер, че те преминават през определена психологическа промяна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти