Защо перлите са така ценени

В Китай се смята, че перлите са талисман срещу пожар
Снимка: Thinkstock

"Че си е мома хубава, хубава, още гиздава; с три реда пендари, пендари и дребен маргарит..."

Маргарит, бисер, перла... древните гърци вярвали, че това са сълзите на богинята на любовта, а японците - на морската покровителка. През Средновековието били убедени, че ангели затварят в миди сълзите на сирачетата и невинните и ги превръщат в скъпоценности. В Китай пък смятат, че перлите са талисмани срещу пожар. Няма царска или кралска корона, която да не е декорирана с поне няколко перли.

Естествените перли са случаен продукт на природата. Когато дребна песъчинка или друго чуждо тяло попадне в мидата, тя се стреми да го изолира, като го обвива в седеф, отделян от мантията й. Седефът се натрупва около песъчинката и се втвърдява - така се образува блестящата перла.

Познати са два рода морски и един род речни бисерни миди. Традиционно те се ловят в Персийския залив, Червено море, крайбрежията на Шри Ланка, Мадагаскар и Австралия, моретата на Япония, тихоокеанския бряг на Панама, западното крайбрежие на Мексико, водите на Флорида и Калифорнийския залив. Има сведения за отделни редки случаи, когато бисерни миди са срещани и в Черно море.

Търсенето на истински перли на дъното на морето е трудно и опасно занимание, познато от древни времена. В Япония все още съществува професията на жените гмуркачки ама. Те се гмуркат на дълбочина 25 до 40 метра, без да използват кислородни бутилки или друга апаратура, която да им помага да дишат. Разчитат на собствените си умения и техника на дишане. До ден днешен те използват само маска на очите, за да ги предпазят от солената вода.

Не всяка мида формира перла - всъщност от около 3 тона миди излизат едва 3-4 перфектни перли. В наши дни почти всички перли, използвани в бижутерията, са култивирани чрез имплантиране на ядро в бисерните миди. Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се прилага в Китай още от XIII в., но технологията е разработена за първи път от Кокичи Микимото в Япония, който получава патент за нея през 1896 г.

В перлената мида се имплантира полирано парченце от черупката, заедно с малко късче тъкан. Мидата се връща отново в морето и постепенно, в течение на около 2 години, в нея се образува перла. Повечето от перлите, които днес се продават в целия свят, са създадени точно по този начин. Цената им ги прави достъпни за много повече купувачи в сравнение с естествените перли. Освен соленоводните, има и плантации за култивирани сладководни перли, на които се дължи 90% от съвременната търговия с перли.

Естествените перли не надвишават 10 мм, докато култивираните са с диаметър 12-18 мм. Най-скъпите естествени перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и перли в цветовете на дъгата. Най-много розови и жълти перли се образуват в японската бисерна мида акоя. Мантията й съдържа жълти пигменти и затова перлите са обагрени в жълто. Черните перли пък се образуват в миди, обитаващи тропическите води на Тихия и Индийския океан. Когато в бисерната мида попадне органично вещество, перлите стават сини.

Най-известните видове перли са: "akoya" -  култивирани в солена вода перли, отглеждани в Япония; "conch" -  произвеждат се от големи морски охлюви, нямат обичайния за перлите блясък, а външността им наподобява порцелан, от тях най-ценни са розовите; "blister" – куполообразни перли, образувани близо до ръба на черупката на мекотелото; "oriental" - общ термин за естествени соленоводни перли, произвеждани от миди в Персийския залив, край бреговете на Индия, Цейлон и в Червено море.

Най-големият открит до момента бисер се пази в Британския музей в Лондон – той тежи 434 карата. Има форма на удължена капка с дължина около 5 см, а повърхността му е бяло-розова.

Съществуват и имитирани (фалшиви) перли, които по блясъка си напомнят на истинските (естествени или култивирани), но са изцяло продукт на човешка дейност. Ядрото на фалшивите перли е направено от твърд материал (пластмаса, седеф или стъкло) и покрито с  многослойна обвивка от емулсия, която им придава блясък.

Популярните охридски бисери също са имитация на истинските перли. Ядрото им е изработено от седефени зърна, получени от морските миди. Това се прави в Италия и други страни, а в Охрид се изпращат готовите седефени продукти: зърно, кръст или фигура на делфини. Върху седефа се нанасят няколко слоя емулсия, която се получава след смилането на люспите на местна риба. По блясъка си охридските бисери се доближават до истинските перли, а ценно е и това, че са изработени изцяло от седеф.

Освен като накити перлите винаги са се използвали и за медицински цели. Съвременната фармацевтична индустрия извлича калций от стрити на фин прах перли. Перленият прах се влага също в пудрите и кремовете за лице. Той естествено се съвместява и абсорбира от кожата и тялото. Съдържа над 12 минерала и около 18 аминокиселини, които имат лечебни свойства и участват в процеса на клетъчното хранене. В традиционната китайска медицина перленият прах се използва като противовъзпалително средство, за прочистване на тялото от токсини и като грижа за кожата - придава ѝ блясък, като я предпазва от слънчевите лъчи и появата на бръчки, също така забавя процесите на стареене.

Според астролозите перлите са подходящи за зодиите Рак, Близнаци и Риби. Перлите символизират любов, успех, щастие и чистота. Те балансират и лекуват всички чакри, а ако човек ги сънува, ще има много верни приятели. Те поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.

30-ата годишнина от брака се нарича бисерна сватба и на съпругата се подарява огърлица от перли, които символизират непомръкващите чувства през изминалите години.

Перлите не бива да се носят всеки ден, тъй като поемат от киселината на кожата и с времето загубват блясъка си. Ако обаче не можете да се разделите със своите перли, е необходимо да ги почиствате с мека кърпа след всяко носене. Те са чувствителен към киселини, много ниска и много висока влажност. Гледайте върху тях да не попадат козметични продукти или парфюми, перилни и почистващи материали. Не използвайте четка или абразивен материал, за да ги почистите. Най-добре е перлите да се накиснат за кратко в топла вода с разтворен мек почистващ препарат, например сапун, след което да се подсушат с мека кърпа.

Автор: Тоня Василева

* Можете да разгледате и галерията ни с перлени бижута ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти