Тези две храни причиняват най-много възпаления в тялото

диета
Снимка: iStock

Въпреки че няма „лоши“ храни като такива, някои храни могат да причинят чувствителност или проблеми с храносмилането. Освен това определени храни могат да допринесат за възпаление в организма. Според John Hopkins Medicine хроничното системно възпаление е сериозен здравословен проблем, който може да се влоши или подобри чрез храненето.

Но кои са най-възпалителните храни? Йохан Маноне, натуропат от Франция, специализиран в микронутрицията, изследва тази тема и дори публикува книга, озаглавена „Моята анти-възпалителна диета“. В нея той описва хранителния режим и здравословните промени, които му помогнали да пребори хронично заболяване. Маноне препоръчва да се избягват определени храни, които увеличават възпалението, като акцентира на две от тях, които се повтарят най-често: глутен и нискокачествени млечни продукти.

1. Глутен
Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж, спелта и камут. Той е съставен от два вида растителен протеин – проламин и глутенин, които заедно с нишестето образуват протеиновата резерва в зърната. Глутенът има еластична структура, която прави тестото лепкаво и помага за оформянето на хляба.

Проблемът идва от факта, че днешната пшеница е генетично модифицирана и съдържа много повече хромозоми от тази на предците ни. Това прави съвременния глутен по-трудно смилаем и може да доведе до увреждане на червата, хранене на вредни бактерии и развитие на дисбиоза (нарушение на баланса на чревната флора). Освен това, глутенът стимулира производството на протеин, наречен зонулин, който разширява пропускливостта на червата, създавайки т.нар. „пропускливи черва“.

Снимка: pixabay
Снимка:

Въпреки че хората с цьолиакия трябва напълно да избягват глутен, за останалите изцяло изключването му не е задължително и понякога предизвиква тревожност. Йохан Маноне препоръчва да се ограничи консумацията на глутен, особено от съвременната пшеница, като се предпочитат по-лесно смилаеми варианти като хляб от древна пшеница (einkorn) и хляб с квас, който предварително разгражда глутена и го прави по-усвоим.

2. Нискокачествени млечни продукти
Лактозата е млечна захар, която нормално се разгражда от ензима лактаза. В детството този ензим се произвежда в достатъчни количества, но с възрастта много хора губят способността да го произвеждат и развиват непоносимост към лактоза. Това може да причини ферментация, възпаление и различни симптоми като кожни проблеми, мигрени, болки в ставите и други.

Непоносимостта към лактоза не означава задължително отказ от млечни продукти. Твърдите сирена като Ементал, Гауда, Пармезан и Грюер съдържат малко лактоза и са по-добре поносими, както и специалните продукти без лактоза.

Казеинът, друг основен млечен протеин, може да предизвика алергични реакции и възпаления, особено ако идва от млечни продукти с ниско качество. Високопродуктивните породи крави, отглеждани индустриално, произвеждат казеин тип Beta Al, който е по-токсичен за човешкия организъм. За сметка на това казеинът от кози, овце или немодифицирани крави (тип A2) е по-щадящ.

кисело мляко
Снимка: iStock

Освен генетиката, много важни са условията на отглеждане на животните. Днес кравите често се хранят с индустриална храна, богата на възпалителни омега-6 мастни киселини, и получават антибиотици и хормони, които могат да попаднат в млякото и да нарушат здравето ни.

Обработката на млякото чрез пастьоризация или UHT обработка също намалява хранителната му стойност и може да увреди червата.

Какво да избираме?

  • Биопродукти от кози, овце или крави, хранени на паша.
  • Млечни продукти от сурово или микрофилтрирано мляко за запазване на полезните вещества.
  • Ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирена с пробиотици.
  • Натурално масло или гхи – без лактоза и казеин.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти