
Въпреки че няма „лоши“ храни като такива, някои храни могат да причинят чувствителност или проблеми с храносмилането. Освен това определени храни могат да допринесат за възпаление в организма. Според John Hopkins Medicine хроничното системно възпаление е сериозен здравословен проблем, който може да се влоши или подобри чрез храненето.
Но кои са най-възпалителните храни? Йохан Маноне, натуропат от Франция, специализиран в микронутрицията, изследва тази тема и дори публикува книга, озаглавена „Моята анти-възпалителна диета“. В нея той описва хранителния режим и здравословните промени, които му помогнали да пребори хронично заболяване. Маноне препоръчва да се избягват определени храни, които увеличават възпалението, като акцентира на две от тях, които се повтарят най-често: глутен и нискокачествени млечни продукти.
1. Глутен
Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж, спелта и камут. Той е съставен от два вида растителен протеин – проламин и глутенин, които заедно с нишестето образуват протеиновата резерва в зърната. Глутенът има еластична структура, която прави тестото лепкаво и помага за оформянето на хляба.
Проблемът идва от факта, че днешната пшеница е генетично модифицирана и съдържа много повече хромозоми от тази на предците ни. Това прави съвременния глутен по-трудно смилаем и може да доведе до увреждане на червата, хранене на вредни бактерии и развитие на дисбиоза (нарушение на баланса на чревната флора). Освен това, глутенът стимулира производството на протеин, наречен зонулин, който разширява пропускливостта на червата, създавайки т.нар. „пропускливи черва“.
Въпреки че хората с цьолиакия трябва напълно да избягват глутен, за останалите изцяло изключването му не е задължително и понякога предизвиква тревожност. Йохан Маноне препоръчва да се ограничи консумацията на глутен, особено от съвременната пшеница, като се предпочитат по-лесно смилаеми варианти като хляб от древна пшеница (einkorn) и хляб с квас, който предварително разгражда глутена и го прави по-усвоим.
2. Нискокачествени млечни продукти
Лактозата е млечна захар, която нормално се разгражда от ензима лактаза. В детството този ензим се произвежда в достатъчни количества, но с възрастта много хора губят способността да го произвеждат и развиват непоносимост към лактоза. Това може да причини ферментация, възпаление и различни симптоми като кожни проблеми, мигрени, болки в ставите и други.
Непоносимостта към лактоза не означава задължително отказ от млечни продукти. Твърдите сирена като Ементал, Гауда, Пармезан и Грюер съдържат малко лактоза и са по-добре поносими, както и специалните продукти без лактоза.
Казеинът, друг основен млечен протеин, може да предизвика алергични реакции и възпаления, особено ако идва от млечни продукти с ниско качество. Високопродуктивните породи крави, отглеждани индустриално, произвеждат казеин тип Beta Al, който е по-токсичен за човешкия организъм. За сметка на това казеинът от кози, овце или немодифицирани крави (тип A2) е по-щадящ.
Освен генетиката, много важни са условията на отглеждане на животните. Днес кравите често се хранят с индустриална храна, богата на възпалителни омега-6 мастни киселини, и получават антибиотици и хормони, които могат да попаднат в млякото и да нарушат здравето ни.
Обработката на млякото чрез пастьоризация или UHT обработка също намалява хранителната му стойност и може да увреди червата.
Какво да избираме?
- Биопродукти от кози, овце или крави, хранени на паша.
- Млечни продукти от сурово или микрофилтрирано мляко за запазване на полезните вещества.
- Ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирена с пробиотици.
- Натурално масло или гхи – без лактоза и казеин.
Прочетете още:
-
Диета по женски: как да се храниш според месечния си цикъл
-
Забрави за протеина – вероятно ти липсва това
-
13 начина да се настроиш на секси вълна́