Свойствата на жожоба

Маслото от жожоба е било използвано още от древните египтяни
Снимка: Thinkstock

Жожоба (от лат. Simmodsia Chinensis) представлява многогодишно тревисто растение, което наподобява дървесен храст. Жожоба е растение с плодове и дълги корени. В резултат на това жожоба може да оцелее почти във всякакви условия, но процъфтява най-добре при умерен климат и суха среда, пише "Gotvach.bg".

Произход
Произлиза от Южна Калифорния, Аризона и Мексико. Уникалните свойства на жожоба са ценени още от древните египтяни. В техните пирамиди дори са открити образци с масло от жожоба с напълно съхранени качества. Маслото от това растение, извличано от семената му, днес е придобило световна популярност заради множеството си качества. Светлозлатистият цвят на маслото показва неговата чистота, а преработеното масло е ясно и прозрачно. В наши дни много рядко можете да откриете масло в чист вид, защото е изключително скъпо.

Избор и съхранение
Жожоба е най-разпространена под формата на масло, което се използва от хилядолетия. Самото масло представлява течен восък, който е получен по метода на студеното пресоване. Много лесно се рафинира до безцветна субстанция без мирис. Маслото е изключително ценно, защото е доста устойчиво на гранясване, има дълъг срок на годност, а когато е добавено към други етерични масла, удължава и тяхната трайност.

Ползи
Маслото от жожоба е един истински еликсир за кожата. Благодарение на своята структура то създава невидим защитен слой върху кожата. Този продукт е особено полезен при суха, повяхнала, отпусната, застаряваща и възпалена кожа. То се отличава със своите противовъзпалителни свойства, които го правят полезно при възпаление и зачервяване на кожата в резултат от дерматит. Може да се прилага при псориазис и невродермит. Овлажнява и прониква дълбоко в порите на кожата – по този начин подобрява лимфообръщението и кръвообращението, регенерира и подхранва епидермиса. Подпомага и синтеза на кожния колаген.

Създаденият от маслото защитен слой и дълбочинно омазняване допринася за регулиране на мастната секреция. Не предизвиква дразнене и алергични реакции, затова много често се използва при приготвяне на почистващи кожни емулсии. Редовното използване на масло от жожоба спомага за възвръщане на здравия вид и мекотата на кожата.

Маслото от жожоба подпомага премахването на всички замърсявания и прах, попаднали върху кожата. Освен това предпазва кожата от вредните
влияния на околната среда и слънчевите лъчи. Също така допринася за отваряне на порите, не изсушава кожата и запазва нейната естествена
влажност.

Козметика с жожоба
Маслото от жожоба е едно от най-добрите средства за премахване на грима. Потопете памучен тампон в малко масло от жожоба и лесно ще премахнете фон дьо тен, сенки, руж, спирала за очи. Маслото от жожоба почиства и успокоява най-нежните части на лицето, например околоочната зона. То действа изключително благоприятно и дори заздравява миглите.

То е изключително ефикасно и при грижите за косата. Съдържащият се восък в него защитава, обгръща и обновява косъма, помага при чуплива коса – придава й естествена сила и блясък. Поради тази причина маслото от жожоба намира широко приложение в подхранващите маски за коса. Придава обем и гъвкавост на косъма. Маслото от жожоба е ценен помощник срещу напуканите устни и загрубели участъци от кожата като лакти и пети.

Здравни ползи              

Освен за козметични цели маслото от жожоба се използва и с терапевтична цел – при брадавици, херпес, гъбички по краката и язвени рани. Маслото от жожоба има и някои особености. В чист вид с него могат да се третират само малки участъци от кожата. При въздействие върху големи повърхности се препоръчва да се ползва 10% разтвор.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти