Що е то шугаринг и защо ни е от полза

Що е то шугаринг и защо ни е от полза
Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за процедурата шугаринг?

Това е интересен и буквално сладък метод за обезкосмяване, а думата идва от английската дума за захар - sugar (шугар).

Корените на тази процедура се крият в дълбоката древност. Смята се, че захарната епилация е измислена още в Древен Египет от самата Нефертити, чието тяло било покривано от робините със захарен сироп, а когато той засъхвал, го откъсвали заедно с ненужните косъмчета.

След Египет този метод станал популярен в страна, в която по същото време било прието хората да са напълно обезкосмени – Персия. Именно от тук произлиза и второ название на процедурата – "персийска епилация".

Освен това и до днес захарната епилация е част от традициите – момичето, което предстои да се омъжи е длъжно да премине тази процедура преди сватбата.

Шугарингът е толкова лесен за прилаганe, че се е превърнал в любима процедура не само в салоните, но и при домашни условия.

Всичко, което е необходимо за провеждането на процедурата, е правилно изготвената смес с нужната температура, вашето търпение и желание да притежавате кадифено гладка кожа.

По принципа си на действие захарната епилация прилича на кола маската, само че вместо восък се използва гъст захарен сироп, повече приличащ на карамел.

А освен това шугарингът има редица преимущества.

Основните компоненти на шугаринга са захар и вода - напълно достижими като цена.

Освен това методът представлява 100% натурална формула, която не съдържа никакви ароматизатори и химически добавки и затова е подходящ за всеки тип кожа, даже и най-чувствителната и склонна към алергии.

Едно от основните предимства на шугаринга e ниската травматичност. При провеждането на процедурата не се отделят никакви живи клетки. Сиропът обгръща и отстранява само косъмчетата, като заедно с това дължината, която осигурява ефективно обезкосмяване е само 1-2 мм. Може да се премахват косъмчета и на най-чувствителните места (зоната на бикините, подмишниците).

Отсъствие на враснали косъмчета – след шугаринга, остава копринено мека кожа, косъмчетата израстват след 2-3 седмици – и всичко това без проблеми и възпаления.

Как да направим шугаринг в домашни условия
Необходими са 150-200 гр. захар (или 10 супени лъжици), супена лъжица вода, половин лимон или лайм.
Смесваме захарта, лимоновия сок и водата в огнеупорен съд, слагаме за малко на огъня и непрекъснато бъркаме, докато заври.

Важно условие – не трябва да се променя температурата на сместа, да не се намалява или усилва огъня. Също така много внимавайте да не се изгорите!

Скоро след приготвянето захарта ще стане прозрачна и в нея се появяват мехурчета въздух. След това сместа потъмнява, придобива златисто-кафяв цвят и аромат на карамел, така сладко и вкусно, че направо изкушава.

Оставяме сиропа да ври още около 10 минути, после сваляме от огъня и го оставяме да се охлади. Внимателно, за да не се изгорим, вземаме много малко с пръст. Ако сместа не се разтича и можете да я оформите на топка, то значи всичко е направено правилно.

Ако не, то значи е използвана повече вода и обезкосмяване с такъв сироп няма да може да се получи. При такива случаи не бива да се отчайвате, нужно е просто да го направите отново.

Вземаме с пръсти малко от готовата смес и разстиламе тази топчица по кожата, като отново внимаваме с температурата, за да не изгорим епидермиса. Топчето се разстила обратно на посоката на косъмчетата, а дърпаме по линията на растежа.

Движим се паралелно по кожата, като дърпаме рязко – колкото по рязко, толкова по-добре се премахват косъмчетата и много по-безболезнено.

Паралелно с другата ръка трябва да опъвате кожата, за да е удобно и не толкова болезнено.

Както и при восъчното обезкосмяване, за облекчение на процедурата се използват платнени лентички. Ако по време на процедурата, сместа изстине, загрейте я леко на слаб огън и продължете.

След края остатъците от захарния сироп се отмиват с горещ душ и резултатът е налице – гладка, нежна и красива кожа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти