Ръцете ни са първият издайник на възрастта

Ръцете ни са първият издайник на възрастта
Снимка: Архив на д-р Катя Паскова

Д-р Катя Паскова

Като споделена "тайна" жените често говорят за това как ръцете издават реалната възраст на нежния пол.

Разпространен е митът, че остаряването на ръцете не може да бъде предотвратено или стопирано с различни интервенции. В това твърдение има както доза истина, така и лъжа. Разбира се, че не можем да спрем времето, още повече да върнем годините назад. Но може да забавим враждебното упорство на напредналата възраст. Важно е да си сверяваме часовника и да видим какво се случва в един свят на напредващи технологии.

През целия човешки живот лицето и ръцете са частите, които са най-дълго изложени на вредни влияния и най-силно "повредени" от въздействие на слънчевите радикали. Това, от своя страна, води до образуването на пигментации, промени в текстурата на кожата, загуба на обем. 

Ръцете стареят може би повече от лицето, тъй като те са и безусловни участници във всяка дейност, която извършваме. За жените домакинската работа е поредният фактор, даващ своето отражение. Ако грубо изчислим какво е струвало на кожата на ръцете ни всеки измит прибор и седмично почистване, най-вероятно ще се ужасим. Времето обаче минава и жертвите, които сме дали, остават в миналото. В настоящето, за голяма наша радост, има иновации, спомагащи в борбата с възрастта.

Днес технологиите са еволюирали и някогашните болезнени процедури са заменени от безболезнени и неинвазивни, с много по-голям ефект и дълъг период на трайно въздействие. Младостта на кожата на ръцете зависи от два компонента – еластин и колаген. С възрастта стойностите им в дермата намаляват, което рефлектира върху правилното ѝ функциониране. 

Допълнителното влияние на ултравиолетовите лъчи пък води и до различни кожни образувания – като пигментациите. Приблизително след 25-годишна възраст всяка следваща година кожата ни губи по 1% от колагена си. Може да си представите какво означава това.

Не забравяйте, че ръцете ни могат да бъдат издайник на възрастта, още повече ако полагате грижи за лицето, а пренебрегвате тях.  Дисхармонията между младо лице и повлияни от възрастта ръце говори само по себе си!

Какво бихме могли да направим?

Ако вече сме във фаза на загуба на колаген и еластин от кожата ни, бихме могли да се обърнем към изключително напредналата фракционирана технология.

Историята на подобен тип лазери стартира от 80-те години на XX век, когато са били доста болезнени за пациентите. Сега това са аблативни, но фракционирани лазери, които обработват между 20 - 40% от кожната повърхност, с минимален риск от нежелани реакции и кратко време за възстановяване след процедурата.

Фракционираният лазер спомага за стимулиране образуването на нов колаген в кожата, което е решението за подмладяването на ръцете ни. Подобрява еластичността, тургора и текстурата на кожата. Също така заличава бръчиците по ръцете, дори повлиява повърхностните пигментации и белези. Всичко това се случва с  1 до 3 процедури, с минимален дискомфорт за пациента.

Друг много нашумял метод за подмладяване на ръцете, различен от фракционирания лазер, е известният "вампирски лифтинг“ или т. нар. плазмотерапия. Освен за лице и деколте, този лифтинг се прилага и за ръце. Плазмотерапията е иновативен метод, при който се използва вашата собствена обогатена плазма. Преди процедурата се взимат около 10 мл. кръв от пациента, която се центрофугира при определени параметри.

Използва се една от фракциите, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцитите от цялостната венозна кръв. Тромбоцитите съдържат много важни растежни фактори, които са отговорни за: тъканната регенерация и подмладяване; повишаване производството на колаген; стимулират миграцията, деленето и  диференцирането на клетките и произвеждането от тях на редица субстанции и ензими; растежен фактор, стимулиращ образуването на нови кръвоносни съдове за подобряване на микроциркулацията.

Като една от най-изложените части от тялото на слънчево влияние, ръцете често получават фотоувреждания, т.е. поява на пигментни петна. Повечето хора ги разпознават като "старчески петна". С възрастта се сдобиваме и с тях. Пигментациите от ръцете успешно се премахват чрез лазерна техника, като в зависимост от типа пигментация се определя и видът лазер. Пигментните петна веднъж премахнати най-добре се поддържат чрез превенция. С други думи, нанасяйте висок SPF фактор над 30.

Състаряването на ръцете нагледно е предизвикано в най-силна форма от загубата на обем. Представете си ръце без обем, с тънка кожа и изпъкнали сини вени. Да, именно това са издайниците на възрастта. Много жени се опитват да прикрият този дефект, слагайки ръкавици, дълги ръкави целогодишно. Абсолютно ненужно е това, при наличието на дермални попълнители – филъри, на основата на хиалуронова киселина.

Дермалните филъри мигновено създават обем на кожата, попълвайки я отвътре навън. Ново поколение филъри има трайност вече до 1 година, което е наистина добро решение. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти