Обувки – тенденции пролет/лято 2013

Обувки – тенденции пролет/лято 2013
Снимка: Balmain, Chanel, Graceland от Deichmann, Christian Louboutin, Versace

Биляна Божилова

Купихте ли си нов чифт обувки за пролет/лято 2013? Модните колекции за сезона вече са по магазините и ни примамват с неустоими предложения.

Дизайнерските обувки са инвестиция, която си заслужава. И все пак, ако не можете да си позволите голяма сума за нови обувки, действайте разумно, но с моден усет.

Обувките са женска страст, която често преминава в мания. Здравият ни разум се изпарява светкавично пред "невероятните обувки, в които се влюбих от пръв поглед". В повечето случаи са просто поредният чифт, но в момента на покупката са единствени и неповторими.

Новият чифт обувки е като новия мъж в живота – в началото си в пълна еуфория, после започваш да се вглеждаш в недостатъците му, а след известно време на употреба вече мислиш за следващия. Шегувам се, разбира се! Подходящите обувки и подходящият мъж ще ви служат вярно дълги години и най-важното – ще ви карат да се чувствате щастливи през цялото време.

Моят личен рекорд е 7 в един ден! Да, съвсем правилно ме разбрахте. По-миналото лято си купих точно седем чифта обувки в разстояние на няколко часа. Всеки модел беше в една от топ тенденциите за сезона и си заслужаваше.

Не ви съветвам да следвате примера ви, но аз приех моята "великолепна седморка" за успешна инвестиция. Модните тенденции вече не се сменят скорострелно всяка година, а продължават поне няколко сезона.

Дори преходите към нови трендове са по-плавни. Топ тенденциите при обувките за пролет/лято 2013 са поредният пример за това. Ето ги и тях:

*Бели обувки

*Обувки с остри върхове

*Обувки в металически цветове

*Обувки на дебел ток

*Обувки на платформа

*Черно-бели обувки

*Обувки със закачлива подметка

*Обувки в мъжки стил

*Обувки в неонови цветове

*Високи гладиаторски сандали

*Обувки от змийска кожа

Бели обувки
Доминацията на белия цвят е на всички модни нива или казано по-просто – от глава до пети. Белите обувки са няколко стъпки пред останалите хитови модели за сезона. Червената подметка на Christian Louboutin им придава забележителен чар. Белите обувки на Louis Vuitton са с класическия му почерк. John Galliano показва, че умее да борави с минимализма, но само когато е силен тренд.

Обувки с остри върхове
Ренесансът на островърхите обувки стартира преди няколко години и постепенно си прокарва път към модния връх. Толкова дълго бяха в изгнание, че сега са амбицирани да стъпчат всичко под себе си. Присъстват осезаемо при всички дизайнери. Dior ги издига в култ. Valentino ги боготвори. Balmain се прекланя пред тях.

Обувки в металически цветове
Металикът символизира лукса не само при автомобилите. Обувките в металически цветове са своеобразна S-класа сред конкурентите си. Тенденцията е така завладяваща, че кичът не може да я застигне по никакъв начин. Сега е моментът да се снабдите с чифт обувки в златисто, сребристо, бронзово, медено… Като бронзовите на Alexander McQueen. Като сребристите на Burberry. Като златистите на Jimmy Choo.

Обувки на дебел ток
Имат ретро излъчване, което ги прави още по-модерни. Дебелият ток е идеален за дамите, които държат на повече стабилност и се чувстват некомфортно на високи токчета. Chanel предлага уникални модели с раиран дебел ток. Balenciaga „издига” обувките в мъжки стил на дебел ток. H&M умело прилага успешната си формула за популяризиране на тенденции с обувки на дебел ток.

Обувки на платформи
Платформите са топ модна тенденция пак и отново. За пореден сезон се радваме на удобството на високата равна подметка, която ни прави по-високи и по-слаби. Практичността на платформите накара много жени да заменят високите токчета с тях и резултатът е налице – излизат все по-уникални модели. За пролет/лято 2013 специален бонус получават корковите платформи. Carolina Herrera и H&M има доста добри попадения в този стил. А платформите с извивка на Alexander McQueen са за истински ценители.

Черно-бели обувки
Класическата цветова комбинация превзе не само облеклата, но и обувките. Черно-белите обувки сами по себе си са моден шедьовър. Може да ги комбинирате с изцяло бял, черен или червен сет, както и да си поиграете с различни черно-бели вариации. Black&White ботите на Balmain са абсолютен хит. При Emporio Armani всичко в двата цвята стои някак естествено. Fendi впечатляват с черна обувка на дебел бял ток.

Обувки със закачлива подметка
Този тренд може да ви се стори странен, но не и след като видите няколко модела. Закачливата подметка е създадена, за да привлича вниманието. Може да е екстравагантен ток, който контрастира на цялостната визия на обувката като при Chanel и Givenchy или платформа на цветя като при Dolce&Gabbana. Обувките със закачлива подметка даряват с усмивка не само притежателките си, но и всеки, който ги зърне.

Обувки в мъжки стил
Маскулинизацията в дамската мода отдавна не е изненада за никого. Тенденциите, в които се възражда редовно, са далеч по-предизвикателни. Ако може да се каже, че сме свикнали с носенето на обувки в мъжки стил, то погледнете моделите за този пролетно-летен сезон! Ярко червени като при Christian Louboutin. Златисти като при Acne. Черно-бели като Manolo Blahnik. Тип боти като при Yves Saint Laurent. Интригуващи предложения за запалени фенки на мъжкия стил.

Обувки в неонови цветове
За неона – или добро, или всичко. Удивително е, че флуоресцентните цветове успяха да влязат в гардеробите и на най-консервативните дами. Същото е и при обувките. Ако преди не ви е и минавало през ума да се снабдите с чифт обувки в цвят фуксия, сега вече е „must have” покупка. Едноцветни като при Alexander McQueen или във впечатляващи ярки комбинации като при Christian Louboutin и Manolo Blahnik, неонът не оставя никого без отношение.

Високи гладиаторски сандали
Личните ми фаворитки! Влюбих се в моите по-миналото лято, купих ги миналото на половин цена и това се оказват отново супер актуални. Но бързам да обясня! Този модел се различава доста от класическите гладиаторски сандали. Освен, че расте на ток, се качва и все по-нагоре по крака. Versace залага уверено на тях за сезона. А сандалите тип чизми като при Paco Rabanne и Salvatore Ferragamo са най-голямата изненада на пролет/лято 2013.

Обувки от змийска кожа
Накрая, но не по значимост, на подиума излизат обувките от змийска кожа. От доста време не можем да се отървем от влечугите в модните аксесоари, но не бих се оплакала. Обувките от естествена или имитация на змийска кожа са достатъчно атрактивни, за да си позволят по дългосрочни модни изяви. Хит при Salvatore Ferragamo, Alexander McQueen, Victor&Rolf, H&M и всички останали.

Видео финалът този път е за прет-а-порте колекцията пролет-лято 2013 на Salvatore Ferragamo, наричан "обущарят на звездите", вижте защо:

А какви са модните тенденции за пролет/лято 2013 при дрехите според Биляна Божилова, може да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти