Неустоимият за жените аромат

Неустоимият за жените аромат
Снимка: Thinkstock

Сред всички аромати в света, мускусът е един от най-привличащите за жените. За неговите магически способности на въздействие са знаели още древните араби и юдеи, които са използвали чудодейните му качества. С повече подробности разказват от Kozmetikata.com.

Изкуствен или натурален, растителен или животински, той и през настоящия 21 век е един от най-скъпите парфюмерийни компоненти.

Назад в историята
По думите на историците, великият пълководец Александър Македонски се ползвал с популярност сред жените не само, защото бил красив и богат, но и защото естественият му аромат напомнял този на мускуса.

Император Хенри III обожавал мускуса до толкова, че заставил поданиците си да го използват като парфюм. В Древен Китай го използвали като средство против главоболие, мигрена и при ухапване от змии.

Мускусът е силно ароматновещество с природен произход. То е отделяно от семенните жлези на някои видове млекопитаещи, като бик, бобър, както и такъв от елен или лос.

През 1888 г. Алберт Байер прави първата формула за изкуствен мускус, който веднага започва да се използва в парфюмерията, както в чист вид така и под формата на добавка към основните ароматни компоненти.

През 1981 г. обаче започва да се говори за токсичността на полученото вещество и то е забранено.

Освен животински, мускусът може да има и растителен произход. Етеричните масла от тези растения имат няколко различна химическа природа на веществата, по-слаб аромат и се намират в изключително малки количества. Независимо от това, макроцикличен мускус се използва активно в ХХ век да се създаде качествен парфюм.

Мускусът през 21 век 
Още от Древността се използва като активен компонент в основата на мъжката парфюмерия, а също и за възбужда на нервната система и полово влечение в медицината. В производството на парфюми той става наистина незаменим. Освен това мускусът, попаднал на тялото и затоплил се, усилва аромата си.

Животински мускус практически не се използва в производството на парфюми през XXI век, което не може да се каже за растителния, който е част от някои от най-популярните парфюми.

Преди да се използва в парфюмерията, мускусът преминава специална обработка, при която се премахват ненужните вещества (белтъци, мазнини и т.н.).

Съвременните парфюмеристи използват мускуса за укрепване на едва уловимите нотки и придаването на чувственост, топлина и повишаване на сексуалното желание.

През 2010 животинският мускус се използва изключително рядко и само за скъпи поръчкови аромати. Стойността на уникалния черен мускус от най-високо качество, по някои данни е 50 щатски долара за грам.

В парфюмерийните композиции по думите на специалистите, мускусът отлично се съчетава с етерични масла като жасмин, иланг-иланг, лимон и лимонена трева, сандалово дърво, роза, бергамот и здравец.

Намерено му е и приложение в козметичната индустрия. Прилага се за подмладяването на кожата на лицето и изглаждането на бръчките. Той активизира процеса на образуване на млади клетки и усилва междуклетъчните връзки в епидермиса, като запълва дефицита на влага, витамини и минерални вещества. В масажите се използва като отпускащо и противовъзпалително средство.

Има приложение и в ароматерапията – избавя от негативните мисли и отпуска по време на медитация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти