Не пипай често лицето си! Може да е опасно

Не пипай често лицето си! Може да е опасно
Снимка: Thinkstock

Докосването на лицето може да е приятно и полезно в някои случаи, но когато това се случва прекалено често в ежедневието ни и го правим с недобре почистени ръце, това може да се окаже дори пагубно за кожата ни от тази част на тялото.

Несъзнателно или не, всички ще признаем, че имаме вредни навици и част от тях са свързани именно с чесане, чоплене и човъркане на участъци от лицето ни и понякога го правим, без дори да имаме реален дискомфорт или сърбеж в тази зона.

Защо това може да бъде опасно за чудесния чист и свеж вид на лицето? Ето причините:

Докосването на лицето може да доведе до образуване на деликатни белези. Когато пипаме често кожата по челото, бузите или брадичката, винаги можем да попаднем на някоя неравност - било то малка пъпка или черна точка, която да започнем да закачаме с пръсти. Това обаче ще я разрани, ще я зачерви и вместо да я отстраним, всъщност ще си създадем още по-голям дефект върху лицето, който няма да може да ни мине цяла седмица. А в най-лошите случаи – да ни остане малък белег завинаги.

Според изследване на Националния институт по здравеопазване в САЩ, хората докосват лицата си средно по 3,6 пъти на час. Предвид факта, че нашите ръце са в контакт с милиони микроби ежедневно, не бива да позволяваме тези микроби да достигат често кожата ни, тъй като това може да доведе до нежелан обрив или поява на акне.

Ръцете са едни от най-големите приносители на вируси. В този ред на мисли, за да се предпазим ефикасно и сигурно от настинка, не бива да докосваме клепачите, устните или носа си.

Ние, жените, сме пословични с нашата мания да заставаме пред огледалото за дълго време и да разглеждаме и докосваме кожата си отблизо. Така несъзнателно ставаме агресивни към запушените пори, към малките пъпчици, които по-добре да не закачаме. Но това няма да помогне на лицето ни да бъде по-чисто и сияйно - напротив. Затова подобни процедури трябва да се правят регулярно, внимателно и с чисти ръце – след парна баня или най-добре поверени на специалист козметик.

Затова всеки път, когато усетите, че ръката ви се насочва към челото или брадичката, помислете пак дали пръстите ви са достатъчно чисти, за да пипате спокойно тази област. За ваше спокойствие нека най-дългото масажиране на лицето става у дома с измити ръце. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти