Истини и лъжи за био козметиката

Напред към природата
Снимка: Thinkstock

През последните няколко месеца темата за био ментетата в козметиката бива засегната все по-широко в публичното пространство.

Едно проучване на Центъра за защита на потребителите в Хамбург даде старт на дискусията относно екологично чистите козметични продукти.

Oрганизациите за защита на потребителите в няколко европейски страни осъдиха не малко марки, които са се позиционирали като био и натурална козметика.

 Но те не покриват стандартите в производствения процес, а по-скоро отиват в графата "фалшива органична козметика".

Този въпрос беше подложен да сериозен анализ и от страна на британската компания за пазарни проучвания Organic Monitor, чиито експерти са на мнение, че в повечето случаи сертифицираните продукти съдържат това, което потребителят очаква от тях, без да има право на компромис с качеството.

Но дали винаги може да се има доверие на сертифицираните марки натурална козметика, които съдържат оригинален био знак върху своите етикети.

Био козметиката не е ново явление. Термините ''натурален'', ''био'' или ''еко'' често пъти може да се окажат съмнителни.

Официално няма разпоредба, с която могат да се предприемат действия срещу надписите с подвеждаща информация върху бурканчетата с крем и флаконите с шампоан, тъй като, за разлика от храната, все още няма правно съществуващи стандарти за био козметика.

Единствените артикули, за които може да се твърди, че имат гарантиран произход са тези, сертифицирани с един от международните био знаци.

Такива частни стандарти са разработени в Германия, Франция, Великобритания, Италия и САЩ (като например Natrue, BDIH, Ecocert, ICEA, NSF/ USA, Soil Association), които издават съответния био знак, след като продуктът е доказал своя екологичен и изцяло растителен произход. Именно такъв тип стоки са достоверни, в което са единодушни и редица критици.

В повечето случаи натуралните марки козметика от Европа и САЩ постигат по-добри оценки в сравнение с тези от Азия и Латинска Америка, пояснява Organic Monitor.

Множеството био знаци и отчасти различните им изисквания объркват неспециалистите, затова организациите за защита на потребителите, експертите и дори политиците призовават за универсална система за сертифициране, подкрепена от подходящо законодателство.

С настъпването на био козметиката по пазарите на всички краища на света все повече хора започват да я използват. Затова и това сертифициране е нужно все повече. 

Нашият съвет: ако купувате био козметика, винаги питайте производителя или продавача какви съсътавки и сертификати притежава партидата.

Прочетете още:

Що е то стерилна козметика?

Как да си направим домашна гел очна линия и спирала за мигли

Арганово масло – мароканското течно злато! Част II

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти