Най-мощните натурални съставки против стареене - Част 3

Най-мощните натурални съставки против стареене - Част 3
Снимка: Thinkstock

В трета част от поредицата ни за най-мощните натурални антистареещи съставки заслужено място намира аргановото масло. Доскоро то беше малко известно в България, но крие неподозирани и почти чудодейни свойства. Родината му е Мароко и там то е определяно като "течно злато". Всъщност аргановите плодове са толкова ценни, че всички насаждения с тази култура са под защитата на ЮНЕСКО.

Ценните качества на Argania Spinosa са познати от векове на хората. Дървото осигурява лекарства, храна, строителни материали и гориво на мароканските жители. Сега обаче то се използва и в козметиката поради изключителните му качества. Аргановото масло се добива трудно и не вирее навсякъде. За един литър масло са необходими 32 килограма ядки арган, което пък е годишната реколта от едно дърво.

Изключителните му антистареещи качества се дължат на уникалния му състав: 80% от самото масло са ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето и съдовете. Съдържа антиоксиданти и витамини А и Е, а също и вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите. Съдържа сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, а също и стеролини (растителни стероли), които елиминират възпаления и екземи, подобряват възстановяването на кожата и запазват влагата в нея.

По съдържание на токофероли, маслото от арган превъзхожда зехтина 3 пъти. Маслото от арган свързва свободните радикали и така забавя стареенето на кожата. Използва се активно при производството на козметични кремове, тъй като възстановява хидролипидния слой на кожата и подобрява състоянието на клетките на дермата, укрепва корените на косата, заздравява раничките, препоръчва се за всекидневна употреба на плажа. Маслото способства и за подмладяване на кожата, хидратация и изглаждане на бръчките.

Маслото е богато на важни мастни киселини, особено линоленова киселина, предшественик на витамин Е – овлажнява кожата, силен антиоксидант е и се бори срещу стареенето на кожата.

Маслото от арган има уникални свойства да регенерира и ревитализира епидермиса. Това мултифункционално масло може да се използва за грижа за лицето, косата, тялото и ноктите.

Аргановото масло ще подобри цялостния вид на кожата ви, ще я предпази от стареене, освен това действа силно противовъзпалително и лекува акне, екземи, лишеи, псориазис и рани от изгарания. С него може да лекувате включително гъбични и бактериални инфекции по кожата и ноктите. Маслото успокоява кожата и я хидратира успешно и стимулира синтеза на колаген, който с възрастта значително намалява.

Как да го прилагате: самостоятелно, като само няколко капки са достатъчни нанесени на чиста кожа или като добавите малко количество от него в крема за лице. Освен в чист вид маслото от арган се използва и като козметична съставка.

* А ако обичате да приготвяте козметиката си сами, можете да опитате и някоя от козметичните рецепти с арганово масло тук.

Автор: Руслана Тончева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти