Митове за бижутата

Още през 1953 г. Мерилин Монро запя "Диамантите са най-добрият приятел на жените" във филма "Джентълмените предпочитат блондинки"
Снимка: Thinkstock

Има различни теории и легенди, които се носят по адрес на благородните метали и скъпоценните камъни. Няма да допуснем обаче изящността на направените от тях бижута да ни заслепи по отношение на следващите широкоразпространени митове.

Проверяване за автентичността на златото със захапване
Всички сме чували за този метод, който всъщност се оказва най-голямата измислица-премислица. Златото наистина е по-мек метал и можете да оставите зъбен отпечатък по повърхността му, но много търговци покриват олово със златна боя заради неговата мека структура и правят доста сполучливи бижута, без да има и помен от самороден метал. Така че не разчитайте на зъбния тест, за да установите достоверността на златния произход на дадено бижу или предмет.

Диамантената повърхност е неразрушима
Вярно е, че повърхността на диаманта може да се надраска само от друг диамант, но тези драгоценни камъни са от капризен вид и неправилната им поддръжка и непочистване може да "открадне" от блясъка им.

Опалите носят лош късмет
През годините репутацията на този камък ту е в превес, ту в падение. Древните римляни са вярвали, че опалът носи голям късмет и е символ на благосъстояние, но по-късно се превърнал в еквивалент на бедност и житейска несполука. Днес надали някой обръща внимание на подобни суеверия, запленен от красивия им вид.

Златото има няколко цвята
В повечето бижутерски магазини ще ви предложат три вида злато – бяло, жълто и розово. Истинският цвят при добиване на чистото злато е само и единствено жълтият. Всички останали багри и разновидности имат някаква степен на примеси в състава си.

Перлите се разтварят в оцет
Това е възможно, но само ако перлата е счупена или нейната цялост е нарушена под някаква форма. Но и тогава, ще ви трябва доста време, за да могат тези морски скъпоценности да бъдат разтворени от оцетната киселина.

Диамантите са най-редките скъпоценни камъни
Те наистина не се срещат никак често, но в Книгата на рекордите Гинес в графата на най-редкия скъпоценен камък фигурира името на пейнита.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти