Създадено за Eucerin

Майки от всички страни, помагайте с тийнейджърското акне!

акне
Снимка: Istock
"

Тийнейджърските години са отрязък от живота ни, към който всички се връщаме с носталгия – това е периодът, в който откриваме живота, приятелите, предизвикателствата и отговорностите. Тогава идват и първите любовни трепети, а с тях – и грижата за външния вид, която ако до момента не е била приоритет на тийнейджър/ката, за изненада на родителите вече е. Няма да е лъжа, ако кажем, че колкото предизвикателен е този житейски период за самия тийнейджър, двойно повече е за неговата майка, която най-често става свидетел и жертва на променливото настроение, смяната на плановете, увличането по невероятни моди и какво ли още не.

Да си майка на тийнейджър е нещо като „диагноза“ само по себе си – вероятно тези жени могат да се разпознават една друга отдалече и да се поздравяват с разбиращ поглед. Изведнъж нещата, които до вчера са били интересни за тийнейджъра, вече не са, а на преден план излизат отношенията с приятелите и разочарованията – както от другите, така и от себе си. Обикновено пубертетът е периодът, в който момчетата и момичетата започват да изследват обстойно външния си вид и да виждат дори и в най-дребните несъвършенства гигантски предизвикателства и проблеми.

За момичетата (но и за голяма част от момчетата) външният вид и специално лицето се превръща в зона от особен интерес. Парадоксално, но точно тогава хормоните в телата им започват да бушуват и допринасят както за съзряването им като хора, така и за най-различни и невинаги приятни промени по кожата. От детска и нежна тя често става омазнена, склонна към акне, разширени пори и черни точки – всичко онова, което нито едно момиче и момче не иска да вижда по лицето си. От една страна, всяка пъпка по носа или брадичката започва да се превръща в огромен проблем и е повод за драма от страна на пубертета вкъщи, но пък от друга - това е моментът, в който майката може отново да извоюва позиции пред тийнейджъра и да му помогне в преодоляването на този неприятен аспект от порастването.

акне
Снимка: Istock

Въоръжена със собствения си опит отпреди години и със знанията за съвременните методи и продукти за справяне с несъвършенствата по младата кожа, всяка майка може да върне самочувствието на тийнейджъра си в няколко стъпки.

Като начало, седнете на приятелски разговор с детето си (да, то може вече да е високо 1.80 или да ходи с грим и къси поли, но за вас си е дете) и поговорете за това, през което минава в момента. Споделете с него как вие сте се чувствали на неговата възраст и през какви предизвикателства сте минали по отношение на грижата за кожата. В интерес на истината, възможностите по времето, когато ние сме били тийнейджъри, са били много по-оскъдни и труднодостъпни, отколкото са в момента.

Ако имате момиче, отделете си време, за да ѝ обясните какво представлява истински добрата грижа за кожата. Научете дъщеря си, че чистотата е основата на всичко останало, както и че хубавата и чиста кожа на лицето е страхотен актив за всяка жена. В паниката си от внезапно появилите се кожни несъвършенства много момичета се хвърлят към продуктите за макиаж и започват отрано да разчитат на фон дьо тена и пудрата, които освен че влошават проблема, но и предизвикват нещо като зависимост.
Не са редки случаите, в които момичета развиват комплекси по отношение на кожата си именно в този период, а понякога за това допринасят връстниците, които правят необмислени забележки или подхвърляния.

Тактиката е да уверите момичето, че грижата за това кожата да е чиста и да може да диша нормално, е важно условие за нейното оздравяване от пъпките и излишния себум. Момчетата също често стават жертва на акне и омазняване, а при тях разговорът на тази тема е още по-труден, но не е невъзможен. Опитайте се да научите тийнейджъра, че грижата за кожата е като грижата за стомаха (а често двете дори са свързани). Безразборното хранене с джънк фуд и газираните напитки са свързвани с поява на акне и други кожни проблеми и един (а може би и повече) разговор на тема здравословно хранене би имал голям ефект. Нерядко именно в пубертета децата започват да се интересуват и от различни хранителни режими и започват да включват и изключват различни продукти в менюто си. Можете да им помогнете, като ги „навигирате“ в знанията за това как действа един или друг тип храна на организма, обясните им кои са основните хранителни групи и въобще им създадете интерес към храната и нейното въздействие върху здравето, и най-вече върху кожата.

акне
Снимка: Istock

Създаването на конкретни хигиенни навици също е част от новия режим на тийнейджъра с проблемна кожа. По-честото измиване на лицето с немазни почистващи продукти помага за справянето с излишния себум, както и последващото използване на хидратиращ крем, който не омазнява допълнително кожата. Ако искате да сте по-сигурни в препоръките или ако кожният проблем е по-тежък, не е лоша идея да посетите и дерматолог.

В общия случай обаче продуктите, които трябва да връчите в ръцете на тийнейджъра, е добре да са от една серия и да включват основна грижа за кожата – измиване, хидратация и специфична грижа съобразно конкретния проблем.

Ако в момента се намирате в подножието на тази планина от проблеми – тийнейджър с проблемна кожа, значи вероятно няма да откажете малко помощ от опитен ветеран в преодоляването ѝ. Продуктите на Eucerin са отдавна в помощ на майките и техните пораснали деца, когато първите пъпки и кожни несъвършенства нададат глава и всеят смут в живота им.

Оптималният вариант е да заложите на три продукта от серията DERMOPURE – измиващ гел, хидратаращ крем и продукт за специфичен проблем.

Eucerin
Снимка: Eucerin

Измиващият гел е задължителната база, от която започва грижата за кожата. Предназначен е за мазна и склонна към акне кожа и оставя чувство за свежест и еластичност. Продуктът е некомедоногенен, премахва излишния себум, както и замърсявания и грим. На този етап от почистването на лицето може да бъде включен още мицеларният разтвор на Eucerin DERMOPURE, както и тоникът, предназначени за грижа за мазна кожа, склонна към образуване на акне.

Ексфолиращият гел също е добър помощник в борбата с мазната кожа - в случая той не съдържа масла, но за сметка на това има млечна киселина и премахва замърсяванията без да изсушава кожата. Подходящ е както за лице, така и за тяло.

Следва хидратацията в лицето на интензивен успокояващ крем, който действа като хидратант за кожата, предразположена към акне. Формулата му е специално разработена за хора, подложени на медикаментозна терапия на акне, която често води до много изсушена кожа. Кремът е немазен, подхранващ, със съдържание на семирамиди, които съдействат за подсилване на кожната бариера и намаляване загубата на влага.

В зависимост от конкретните проблеми, може да включите в грижата и матиращия флуид, който има продължително действие (8 часа) без да запушва порите и съдържа салицилова киселина, която има антибактериално действие, както и стик-коректорът за случаите, в които искате петната или пъпките да бъдат прикрити умело.

Ето така, снабдени с този арсенал от продукти бързо ще успеете да вкарате проблемите на кожата в релси и поне тази причина за недоволство и бунт у бушуващия от хормони тийнейджър ще бъде премахната. А за другите неща – любовни трепети, отношения с приятели и училищни предизвикателства... е, там можете само да наблюдавате как се отразява пубертетът на детето ви и да си казвате – и това ще мине някой ден!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти