Какво е сухо четкане и полезно ли е за тялото ни?

жена баня четка
Снимка: Istock

Т.нар. сухо четкане или dry brushing на английски, е грижа за тялото и кожата ни, която циркулира из бюти средите от известно време, но едва сега започва да добива популярност и у нас. Отдадените бюти гурута по света се кълнат в ритуала по сухо четкане на кожата и твърдят, че обтриването на цялото тяло със суха четка преди взимане на душ подобравя кръвообръщението, изчиства кожата от токсините, подобравя работата на лимфната ни система и ексфолира кожата.

След такива обещания, няма как сухото четкане да не набере последователи. Но дали ритуалът наистина има такъв ефект? И си заслужава цялата врява? Ако и вие се чудите дали това е наистина нужно и полезно и има някакъв ефект върху кожата, тук сме, за да разясним всичко, което трябва да знаете за сухото четкане.

Какво е сухо четкане?

Всъщност е нещо доста просто - обтривате нежно кожата си с четка от естествени косъмчета.

жена баня четка
Снимка: Istock

Какви са ползите от сухото четкане?

За момента все още научни и неоспорими доказателства за ползите от сухото четкане, но много експерти твърдят, че то е идеален начин за ексфолиране на цялото тяло и подобряване на циркулацията на кръвта.

Сухото четкане ни помагаме да се отървем от горния слой от мъртви кожни клетки и така кожата ни става по-гладка и по-сияна. Специалисти твърдят още, че четкането се отразява добре и на лимфната ни система и почиства порите.

Оказва се, че ползите се простират и под повърхността на кожата ни. Според някои специалисти ежедневното сухо четкане на кожата има детоксикиращ ефект върху всички системи в тялото ни. Така ставаме по-енергични, имунната ни система се засилва, а кожата ни изглежда по-жизнена.

И най-малкото - след сухо четкане тялото ни със сигурност ще се чувства освободено от напрежението и заредено с енергия!

Как да четкаш тялото си?

Процесът не е нищо сложно, но все пак има някои техники. Добре е да се започне от стъпалата и да се придвижвате нагоре. Посоката на четкане трябва да бъде отдолу нагоре - по посока на сърцето. Така се подобравя циркулацията на кръвта. Трябва да бъдете нежни и внимателни, защото този тип четки са малко грубички. Не бива да драскате кожата си, а по-скоро да четкате леко, сякаш метете с метла. Четката трябва да бъде изправена, а не под ъгъл, за да не си оставите неприятни следи или да се одраскате.

Във видеото по-долу можете да видите как точно става сухото четкане:

Кога и колко често се прави?

Най-добре е да се прави сутрин преди да си вземете душ - така ще събудите тялото си и ще имате прилив на енергия за старт на деня. За най-добри резултати е хубаво да го правите всеки ден. Но ако ви се струва много голям ангажимент, няма проблем - няма строг график за грижите за себе си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти