Как да се грижим за кожата през лятото

Как да се грижим за кожата през лятото
Снимка: Thinkstock

В началото на лятото бледата и уморена от студеното време и липсата на достатъчно светлина кожа реагира особено болезнено на ултравиолетовите лъчи.

Затова, за да се избегне пигментацията и нездравословния загар, с помощта на скраб или пилинг е добре предварително да се изравни текстурата и цвета на кожата.

Скрабът съдържа твърди частици от натурален (смлени плодови костилки, сол, захар) или изкуствен (полимерни гранули) материал. Особено полезни са тези продукти, които съдържат сол или захар - кристалите създават интензивно търкане, премахват грубата тъкан, а взаимодействайки си с водата, самите частици се стопяват и почистват по-деликатно останалите участъци от натрупани мъртви клетки, пише "Здраве.bg".

Пилингът, чрез предизвикваната химична реакция, разрушава връзките между вроговелите клетки. Този метод е особено препоръчителен за тези, които са склонни към хиперпигментация.

Това, което е добре да имате винаги у себе си, е препарат на киселинна основа, неутрализиращ спрей или салфетка, които премахват от повърхността на кожата остатъците от киселинния състав, и крем със SPF – фактор.

Ако сте преценили, че кожата ви се нуждае от по-сериозно почистване, ще трябва да се обърнете към специалист, но не забравяйте, че след професионалния пилинг трябва да избягвате слънчевите лъчи в продължение на месец.

Едва ли има дерматолог, който да ви препоръча използването на т.нар. селф-таннинг продукти (т.е. такива, които създават изкуствен загар на кожата). Но ако все пак не искате да изглеждате твърде бледи в разгара на лятото, можете да се възползвате от тях.

Днес се предлагат безброй средства, които могат да се използват в домашни условия. Тонизиращите лосиони с постепенно проявяващ се тен позволяват да се регулира интензивността на "загара", а спрейовете за тяло и лице дават възможност кожата да потъмнее съвсем равномерно.

Ако искате да постигнете идеален цвят на лицето, следвайте няколко правила:
* Нанасяйте изкуствения загар само върху абсолютно суха и чиста кожа.
* След това минимум 30 минути не трябва да се преобличате.
* Върху коленете и лактите нанесете минимално количество бронзов тен – в противен случай ще се получат тъмни петна.
* Не забравяйте за граничната линия между челото и косата и за ушите - те трябва да бъдат в същия тон.

Дори да сте "почернели" по този начин, трябва да защитавате кожата си и с помощта на слънцезащитен крем, а за да я предпазите от преждевременно стареене от полза ще е овлажняващият крем – най-добре той да бъде с охлаждащ ефект и да съдържа различни антиоксиданти – най-често използваните са витамини А и Е. И за двата типа козметика има едно основно правило - нанесете я обилно върху цялото тяло и я оставете да попива в продължение на 15-20 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти