Явлението Lookism

Смята се, че актрисата Мишел Пфайфър има най-съвършените пропорции на лицето си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Михаела Петрова

''Визията ще се проясни, когато се вгледаш в сърцето. Който гледа навън - сънува. Който гледа навътре, се пробужда" - Карл Густав Юнг

‎Появи се във ''Фейсбук'' една статия за явлението, наречено lookism - което означавало в общи линии, че привлекателните хора заемат по-високоплатени длъжности, по-лесно намират половинка и дори вземат банков кредит без усилия.

Набързо е направен и изводът, че съществува нов вид расизъм - красиви срещу грозни и разбира се, американците като един винаги практичен народ веднага са се възползвали от новото понятие, за да започнат любимите си дела и съдебни процеси за дискриминация над грозните.

Удивителното е, че абсолютно всеки се хвана за думите "красиви и грозни" и само единици отчетоха, че пише "привлекателни" хора, и при това положение не може да се говори за дискриминация, най-малкото защото няма установени критерии за привлекателност.

На този коментар на моя близка не бе обърнато особено внимание. Темите се увиваха и около дискриминацията по възраст и за това, че "дефиницията за красота и привлекателност е марка дрехи, количество силикон и тон грим, а за вътрешната хубост всеки остава сляп".

На мен пък ми се струва, че ние сме тези, които крием вътрешната си красота под марка дрехи, силикон, грим и смартфон. Затова и отражението е такова.

Няма как да бъде друго. И най-вече крием обичта си, способността да обичаме спонтанно именно "красотата", защото тя е, която разтваря сетивата ни за любовта - онази дето не съди, не търси своето, а просто се очарова от експлозията на емоции, които я заливат.

Затова и става такова изкривяване. Винаги и при всяко положение ще обичаме красивото, но когато изгубим сетивата си за него в чистия им вид и в отношението към себе си, не от глупост, а съвсем инстинктивно търсим неговия изкуствен заместител.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти