Холистичен подход към фигурата

Холистичен подход към фигурата
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Холистичният подход може да ви помогне да постигнете отлично здраве и значително отслабване, без йо-йо ефект. Докато диетите и режимите за хранене се провалят, холистичната програма за редуциране на тегло съдейства да свалите излишните килограми и да ги задържите, изследвайки причините и факторите във вашия организъм, които влияят на телесното тегло.

Холистичният подход в медицината възприема човека като пълноценно същество, търси първопричините за проблема, вместо да се съсредоточава върху лекуване на симптомите, както традиционната медицина.

Въпреки че напълняването само по себе си не е заболяване, преяждането и затлъстяването могат да доведат до множество здравословни проблеми, включително захарен диабет ІІ тип, инфаркт, различни видове рак и сърдечни заболявания. Поддържането на теглото до идеалното за вас е ключов компонент за общото здравословно състояние на организма. Здравословното тегло не само предпазва от редица сериозни заболявания, но и помага за водене на по-високо качество на живота.

Теглото като цяло е функция на два компонента – хранителен режим и упражнения. Холистичната програма за отслабване помага да работите с основните причини за проблемите с теглото от двете страни на уравнението.

Защо ядете повече отколкото трябва? Как да се храните по здравословен начин? Защо не тренирате достатъчно? Как може да подобрите своята физическа активност? Какви фактори – физически, психологически и социални влияят на решенията, свързани с вашите диета и упражнения. Разкриването на отговорите на тези въпроси, може да ви помогне да избегнете отклонения, които не ви позволяват да постигнете оптимално тегло. Това е ключът към дългосрочната загуба на тегло и е в основата на холистичния подход.

Холистични техники за отслабване и поддържане на добра форма:

1. Позитивни послания

Много от нас (често в резултат на детството и средата) се наказваме за нашите хранителни избори или използваме храната за самоконтрол. В повечето случаи това задълбочава проблема с теглото, правейки го труден и неконтролируем. Хората, чиито родители използват храната за контрол – например за стягане на дисциплината  или да пренасочат поведението на детето, обикновено страдат от затлъстяване като възрастни. Един от начините да се прекъсне този модел на поведение е с позитивни послания. Фрази като „Мога да контролирам храненето си!“ или „Желанието ми за нещо вредно скоро ще премине!“ може да помогнат, за да се поощри правилното поведение. В същото време позитивни мисли като „Обичам да живея здравословно!“ и „Гордея се, че се храня отговорно днес!“ съдействат за промени в отношенията ви с храната.

2. Медитация

Медитацията е полезна холистична техника повсеместно. Тя помага на практикуващите я да обърнат по-голямо внимание на своите мисли и чувства и ги осведомява за емоции, за които дори не са подозирали преди това. Медитацията, например, помага на преяждащите да осъзнаят, че злоупотребяват с храната, за да се справят с проблемни емоции. Освен това може да им помогне да разберат кога са наистина гладни и кога не са. И двете работят заедно за преодоляване на основните причини за преяждане.

3. Упражнения

Физическата активност и доброто хранене са основни компоненти за отслабване чрез холистичен подход. Упражненията правят много повече от изгаряне на калории. Ускоряват метаболизма, изпускат мощни невротрансмитери, укрепват и ревитализират мускулите, повишават енергията и допринасят за щастие, спокойствие и чувство за благосъстояние. Отслабването би било незавършен процес без всичко това. Развивайки вашия тренировъчен режим, придобивате рутина, която покрива вашите специфични нужди, предизвиква ви правилно и най-важното, наслаждавате й се истински. Намирането на радостта да се грижите за себе си е в основата на холистичната медицина и трябва да се превърне в начин на живот.

Общи съвети за поддържане на добра форма според холистичния подход

• Добавете 4-5 стречинг упражнения сутрин за събуждане.

• Закусвайте пълноценно!

• Пийте поне 2,5-3 литра вода дневно. Не чакайте да пиете вода, като ожаднеете. Това е последният зов на тялото за хидратация!

• Не губете време в прекалено много кардио. Вместо това заложете на интервални или кръгови тренировки, за да повишите сърдечния и белодробния си потенциал, докато изграждате изчистена мускулатура и ускорявате метаболизма.

• Фокусирайте се около ежедневния прогрес, а не върху постигането на съвършенство.

• Превърнете вечерята в най-лекото хранене за деня с меню предимно от протеини и здравословни мазнини, за да избегнете нощната хипогликемия.

• Заменете захарта с натурални подсладители като мед, кленов сироп и стевия.

• Не чакайте докато огладнеете прекалено. Хапвайте често и по малко.

• Заменете рафинираните храни с пълнозърнести, полуфабрикатите с пълноценни храни.

• Купувайте локални, био храни, колкото можете по-често.

• Ограничете консумацията на кафе, алкохол и газирани напитки. Тялото ви се нуждае само от една течност - вода!

• Заобикаляйте се с щастливи, позитивни хора, които се стремят да водят здравословен начин на живот.

• Бъдете постоянни, позитивни и търпеливи!

В духа на холистичните традиции, изберете техники, принципи и подходи, за да постигнете вашите индивидуални цели. Няма двама еднакви души и никой метод не е панацея. Когато наблюдавате продължително време поведението си и опознавате тялото си, тогава може да избирате упражненията, които ще ви помогнат да постигнете целите си и да се наслаждавате, докато ги практикувате.

И запомнете, добрата форма е пътуване, не дестинация!

Прочети още: 

➜ Как да вечерям, за да не пълнея?

➜ Смути – вълшебната напитка за супер форма

➜ Суперхраните на 2015-а година

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти