Домашен лосион за хидратация на цяло тяло

Домашен лосион за хидратация на цяло тяло
Снимка: Thinkstock

Краставицата е задължителен компонент на много салати. Намира се по пазарите целогодишно, а освен за хапване, тя е полезна и в домашната козметика.

Нека ви разкажем малко повече.

За родината на краставицата се счита Индия. Местните хора открили по склоновете на Хималаите растение, което се влаче на всички посоки, ражда зелени плодчета, които горчат, щом узреят. Но в по-ранен период са хрупкави и приятно свежи. 

Има различни сортове краставици, като се започне от дългите краставици, използвани предимно за салати и таратор (у нас предлагани основно като сорт "Гергана") и се стигне до корнишоните, които се предпочитат при приготвянето на кисели краставички.

Краставицата е нискокалорична, богата на минерални соли и витамини. Използва се целогодишно: както в прясно състояние, така и консервирана. Всички видове краставица могат да се използват като гарнитура, за салата или таратор.

Краставицата е подходяща за гарнитура към пържено или печено на скара месо, свинско, телешко, пилешко или риба, както и към студено печено месо.

В козметиката обаче има свойството да изхвърля плаките и да пречиства кожата. Освен това охлажда и успокоява, имат много нежно действие, дори и спрямо чувствителните типове кожа.

Може да се използват за третиране на петна, както и за отстраняване на прекомерното омазняване.

Предлагаме ви универсален краставичен лосион, който маже да ползвате и за лицето и за тялото си.

Хидратиращ краставичен лосион
1 краставица
½ ч.ч. чай от лайка
3-4 с.л. растителен глицерин

Обелете краставицата, махнете семенната ѝ част и я сложете в блендер (може да я настържете и след това да я пасирате). Разбийте до получаването на гладко пюре.

Прецедете я през тензух или ситна цедка и я смесете с хладък чай от лайка и глицерин. Разбъркайте добре течността и сложете в чисто и сухо бурканче, което ще съхранявате в хладилника.

Добре е ползвате получения лосион в рамките на 3 дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти