Глицеринът – най-добрият овлажнител за кожата

Глицеринът – най-добрият овлажнител за кожата
Снимка: Thinkstock

Глицеринът се получава от природни мазнини и масла. Той е изключително хигроскопичен и има свойството да абсорбира водата.

Използването му в козметиката е голямо, тъй като хидратира и овлажнява кожата на лицето, косата и тялото.

Широко приложим е в изработката на сапуни като в процентно съотношение е от 15 до 20% или в кремове и лосиони.

Характерно за ръчно изработените сапуни е, че тъй като съдържат много повече глицерин, те са силно омекотяващи, особено в комбинация с растителни масла като маслиновото, палмовото и други.

Използван в кремовете за ръце, той предпазва кожата на ръцете от напукване и от образуването на рани при студени или много сухи дни.

При шампоаните и балсамите за коса глицеринът запазва естествената и еластичност, предпазва скалпа от дразнене и по-нататъшно изсушаване. Също се прилага и при растителните бои за коса.

Укрепва защитната бариера на кожата, като по този начин я предпазва от неблагоприятни атмосферни условия и замърсяванията във въздуха. 

Стимулира падането на мъртвата кожа. След продължителна употреба на продукти с глицерин кожата става по-гладка, а луничките изсветляват.

Прави косъма гъвкав и еластичен и особено добре се отразява на къдравите коси

Ускорява заздравяването на епидермиса при нараняване или кожни заболявания, които са свързани със свръх кератинизация, например псориазис. 

Ето и няколко рецепти с глицерин:

*Овлажняващ лосион
Смесете 100 мл. отвара от липа с чаена лъжичка глицерин (за предпочитане растителен). С напоен памучен тампон обтривайте лицето след почистваме. Съхранявайте лосиона в хладилник за не повече от 5 дни, а ако искате да увеличите трайността му, прибавете 8-10 капки цитросепт (екстракт от грейпфрут) или биоцитрин.

*Спрей за къдрави коси
Към 150 мл. розова вода прибавете 1 с. л. глицерин и 5 капки етерично масло от лавандула. Ако косата ви е прекалено суха, допълнително сложете и 1 ч. л. масло от жожоба. Тази смес сложете в шише с пулверизатор. Напръсквайте къдриците след къпане, за да ги оформите по-лесно. Не забравяйте обаче преди всяка употреба да разклатите шишето. Глицеринът идеално се смесва с водата, но маслата изплуват на повърхността.

*Освежаваща маска
Разбъркайте по една ч. л. мед и глицерин с 2 ч. л. сок от лимон. Добавете и малко овесено брашно, за да се получи консистенция на кашичка. Нанесете я на почистено лице за 15 мин. и изплакнете само с вода.

Внимание: Чистият 100% глицерин е опасен за кожата, като дори може да предизвика образуването на рани.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти