Модната марка ''Зара'' облича света за три седмици

5000 са магазините на Зара по света
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Артеиксо е името на малък крайбрежен испански град, в който обаче са разположени 11 фабрики на световния лидер в текстилната промишленост ''Индитекс'' (Inditex), под чиято шапка стои и лейбъла ''Зара'' (Zara). Над 300 стилисти и дизайнери работят за ''Зара'', като от моментът на създаването на първата скица до разпределянето на облеклата в близо петте хиляди магазина на марката по света, рядко минават повече от три седмици.

На върха на тази модна империя наречена ''Индитекс'' стои 75-годишният Амансио Ортега, който отваря първия магазин на ''Зара'' през 1975-та. Амансио произхожда от семейство на жп работници, а днес състоянието му от 31 млрд. долара го нарежда на 7-мо място по богатство според тазгодишната класация на списание ''Форбс'' (Forbes).

Но да се върнем в Артеиксо, където се намира централата на ''Индитекс'', в която се трудят хора от 30 националности. Спокойствието тук е привидно, защото служителите на компанията трябва да са в постоянен контакт с над 2000 магазина на ''Зара'' от общо 5000 на марката, разположени в 80 страни.

''В момент, когато Испания е обхваната от тежка криза, марката, предлагаща дрехи на ниски цени, съставляващи две трети от продажбите на ''Индитекс'', е насочила поглед другаде. 96%-97% от откритите магазини са в чужбина", призна Хесус Ечевария, директор на отдел "Връзки с обществеността" на ''Индитекс''. Той допълва, че само 26% от оборота на компанията е реализиран в родината й.

Вчера ''Зара'' стъпи със свой магазин в Южна Африка, а другите популярни брандове, които са притежание на ''Индитекс'' са ''Бершка'' (Bershka), ''Страдивариус'' (Stradivarius) и ''Пул енд Беър'' (Pull and Bear).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти