Аромати подходящи и за двата пола

Аромати подходящи и за двата пола
Снимка: Thinkstock

Необходимо ли е представителите на двата пола да ухаят различно или ароматът може да бъде един и същ ?

Универсалните аромати така и не намериха широк отзвук при представителите на мъжете и жените, въпреки че през 90-те години на миналия век се появиха достатъчно много. И съдейки по всичко, парфюмерийният сексизъм няма да завърши никога, споделят от Kozmetikata.com.

Писателите фантасти от миналия век са удивително единодушни за това, което касае описанието на бъдещето. За тях 21 век е царството на хай-тека и унисекса.

Стомана, бетон и стъкло, летящи автомобили, еднакви блестящи комбинизони за мъжете и жените... Дори не са си и помисляли, че много малко от тези неща всъщност ще се променят. И въпреки, че в ежедневието използваме все повече технологии, които правят живота ни по-лесен, основите на основите си остават същите.

Жените продължават да носят поли и обувки с токчета, а мъжете – костюми и вратовръзки. Малко е и това, което се е променило в парфюмерийните им предпочитания.

Вторичните признаци
В какво се състои разликата между мъжката и женската парфюмерия? За човек, който никога не се е замислял за това, отговорът е очевиден.

Жената винаги се асоциира с цветята – така е исторически заложено. Подобно на този крехък представител на флоралното царство, тя се разкрива леко и постепенно, цъфти и съзрява. Нежните, красиви цветя са база, основен елемент за създаването на дамски аромат.

Що се касае до мъжете, то техният символ е дървото и всичко, което се асоциира с него – спокойствието, силата, отсъствието на излишни емоции. И затова дървесните нотки винаги присъстват в мъжката парфюмерия.
 
Това не означава, че цветята или подправките не участват в раждането на аромати за силния пол, а дървесните ухания се заобикалят при създаването на женскипарфюми.

Ароматите на двата пола се различават по съчетанието на нюансите
Например, подправки се използват и при мъжките, и при женските ухания, но ако в аромата от "женски род" канелата и кориандъра в съчетание с цветя придават пикантност на композицията и сладка топлина, но в съчетанието с дърво те започват да звучат по-дръзко и създават енергични оттенъци.

Много съставки са предназначени изключително за мъжете – в женската парфюмерия се използват рядко тревистите оттенъци на лавандула или градински чай, тъй като ухаят не само на трева, но и тютюневи, която в съчетание с "женските" ингредиенти "загрубява".

Във всички парфюмерийни композиции влизат обезателно мускус и амбра – те осигуряват безпроблемното смесване на аромата с мириса на човешката кожа, ако не се използват, то парфюма ще се усеща паралелно човешкия аромат, а не върху него. В мъжките по-често се използва амбра, а в женските – мускус.

Унифицираният унисекс
Не е много ясно, кога се появява първия аромат, предназначен и за мъже, и за жени. Според много източници, първият истински унисекс аромат е One на Calvin Klein, пуснат през 1994 г.

Друго мнение определя за първи унисекс аромат, продукта на Еме Герлен с името Jicky през 1889 г., създаден в чест на първата му любима, макар историята им да е завършила нещастно.

Но ако се върнем далеч назад във времето, когато парфюмерията в съвременното си разбиране не е съществувала, а хората са използвали ароматите, в качеството на благовония, то може да се каже, че унисексът се е появил още по-рано, от разделението на ароматнатапродукция според пола. 

Какво е това съвремененунисекс аромат, ако се вслушаме и се вгледаме в него внимателно? Всеки парфюмериен продукт има сходство с музикална композиция – защото парфюмерийната индустрия даже използва същите термини.

Но не само това, а и в самия аромат има основна тема, мелодия – в женските е използването на цветя, около които свири останалата част от оркестъра, за сметка, на което продукта има свое лице, характер, дава да се разбере, за кого е предназначен.

В унисекс ароматите тази основна тема отсъства, акцентите са смесени и е невъзможно да се разбере за мъже ли е този аромат или за жени. Безполовостта лишава аромата от характер, но това може да придаде и особено очарование, загадка, което се харесва на много хора точно в този тип парфюми.

Въпреки това тази парфюмерия се купува основно от младежи, на годините когато животът и на момичета, и на момчетата не се отличава много.  От друга страна, унисекс ароматите се използват от бохемите, като своеобразен знак за различие от останалите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти