Създадено за Eucerin

Акне след 30? Какво? НЕ!

Eucerin
Снимка: Eucerin

И така, ето ни и нас, минали 30-те години, и спокойни, че поне кожните проблеми на пубертета и ранните млади години са останали зад гърба ни. Докато не се събудим една сутрин и не видим в огледалото... КАКВО??

Пъпки, обсипали свода небесен... пардон, челото, брадичката и май дори надолу към врата. 

Колкото и да изглежда несправедливо (което природата въобще не я интересува), акнето се оказва достатъчно често срещан проблем и при възрастните хора, особени при жените над 30 години. Възрастовото акне (известно като акне тарда) е често съпътстващ ефект към употребата на противозачатъчни.

Ако сте от жените, които са започнали приема им в началото на пубертета и след това сте ги спрели, защото искате да забременявате или просто да пробвате друг метод на контрацепция, то сигурно сте се сблъсквали и с петната по лицето, изникнали малко след прекратяването на приема на орални контрацептиви.

Eucerin
Снимка: Eucerin

С какво възрастовото акне е по-различно от акнето в младежките години? 

С нищо! Единствената разлика е, че вие сте по-големи и очаквате да нямате младежки пъпки, но ето че организмът ви смята другояче. Пъпките се развиват по същия начин – чрез микрокомедони (черни или бели точки), които са част от кожата на всички хора, но само тези от нас, които са склонни към образуване на петна, продължават с възпалителен процес.

В добавка към това идва и излишният себум, който няма къде да отиде, защото порите са запушени, в резултат на което по лицето (а за наш ужас – и по врата, гърдите и гърба!)започват да се появяват комедоните. В цялата тази обстановка най-щастливи са бактериите, причиняващи акне, които се активират в блокирания себум и предизвикват възпалените, червени пъпки. 

Дотук – нищо, което не знаете, ако и като млади сте имали акне. Отново причините са в хормоните и колебанията в нивата им (бременност, менопауза, спиране на противозачатъчни), както и реакцията на организма към излишъка от бактерии, липиди и мъжки хормони.

Често хората, които имат акне, имат и себорея (състояние, свързано със свръхпроизводство на себум), както и хиперкератоза (свръхпроизводство на кожни клетки). Те имат и по-високи нива на андрогени (мъжки хормони) в кръвта, а мастните им жлези вероятно са по-чувствителни към андрогените.

Други потенциални причини включват нездравословния начин на живот – пушене, прием на твърде много храни с висок гликемичен индекс, както и млечни продукти. Застоелият начин на живот също е фактор – доказано е, че спортът помага за изчистването на акнето, поради това, че осигурява повече кислород на клетките и помага за циркулацията на кръвта.

Eucerin
Снимка: Eucerin


Неправилната грижа за кожата – използване на твърде мазни козметични продукти, както и прекомерната употреба на грим също е фактор. Препоръчителна е употребата на измивни продукти с некомедонни свойства, такива, които излющват излишните кожни клетки и способстват за изчистването на комедоните, и имат леко киселинно pH. Добре е в тях да има ексфолиращи агенти, ккато и салицилова киселина, млечна киселина и други вещества, помагащи за регулиране на себума.

Чудесен избор е например серията Eucerin DERMOPURE, която включваефективни почистващи продукти, както и продукти за грижа на лицето, специално разработени за кожа, склонна към акне. Повечето от продуктите са подходящи и при медикаментозно лечение на акне.

В допълнение към причинителите на акне трябва да споменем и лекарствата – особено антидепресанти, лекарства против епилепсия и някои стероиди.

Всичко това би трябвало да ви успокои, че не сте сами и единствени в тази напаст – възрастовото акне. Истината е, че много жени страдат от него, но правилното разбиране на причините за появата му, както и начините за трениране, може да сведе проблема до минимум и практически да го елиминира.

Важното е да сте постоянни и дисциплинирани в подхода – а резултатите сами ще ви убедят, че сте на прав път!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти