Значението на женското мълчание

f
Снимка: iStock

Женското мълчание за жалост няма само едно значение. То може да означава всичко. От едната крайност, до другата и обратно. Може да означава и начало, и край. Може да означава и любов, и омраза. Може да означава безразличие или пък жажда за внимание. Всъщност аз не съм никакъв експерт, просто съм го изпитвал на гърба си и ще се опитвам да ви предам моите наблюдения. Това не е просто мъжка солидарност. Това е съчувствие най-вече към нежния пол, който често се нуждае от повече разбиране, отколкото получава.

Женското мълчание е обект на дълго мъжко изследване, което е започнало много отдавна и продължава и до днес. Тези дълбоки, почти научни проучвания, са важни за всяка една връзка. Понякога, когато жената мълчи, има нужда от пълно вглъбяване в себе си. Друг път има нужда от точно обратното. Понякога трябва мъжът да се потопи в нейното мълчание. Друг път трябва именно той да я измъкне от това дъно. Въпросът винаги е защо. Защо тя мълчи и какво иска да каже с мълчанието си? Дали това мълчание е обикновена тишина или е началото на тиха буря? Ти попита ли я? Или и ти мълча? От страх? Или ти беше все едно?

f
Снимка: iStock


Изумително е колко често на нас мъжете ни е все едно. Жената до нас е стигнала дъното на мълчанието си, но най-вероятно няма повод или пък ако има, след малко ще ѝ мине. Тя е научена да ѝ минава. Има тренинг от теб и от тези преди теб, въобще животът е бил нейният тренинг, че невинаги някой ще я пита какво ѝ е. Всъщност повечето пъти никой няма да я пита.

Тя ще мълчи и ще се разгражда в тишината си. Ще се опитва да ти дава знаци. Ще бъде мълчалива, а всъщност много ще ѝ се говори. В общия случай, когато е мълчалива, най-много ѝ се говори. И тогава ти, мой човек, трябва да си до нея.

f
Снимка: iStock

Кого заблуждавам – нищо не трябва. Бъди до нея, ако желаеш. Ако наистина чувстваш, че го искаш. Защото ако не го искаш наистина – няма да издържиш нито говоренето, нито мълчанието ѝ. Това ще измъчи и двама ви.

Любовта е обратното на мъката. Любовта е спасението от нея. Любовта е да имаш всичко, когато в теб няма нищо. А е само мълчание. Мълчанието ти е станало стерео. Мълчанието ти е погълнало в стаята, а ти търсиш значението му. Но може би така е правилно. Защото ако не търсиш, няма да намериш никога причината. Причина винаги има. Понякога мълчанието я крие.

ф
Снимка: iStock

Прочети още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти