Женската енергия не е само за жените

Женската енергия не е само за жените
Снимка: iStock

Михаела Петрова

„Да си феминистка, не е нещо лошо“, написа коментар моя приятелка под текста „Независима, не означава феминистка“. Разбира се, че нищо, с което сме пожелали да се идентифицираме не е лошо. То ни дава това, заради което съществува самият живот – най-разнообразна опитност. Така че, по условие, няма нищо, което би трябвало да осъждаме – както в другите, така и в самите нас.

Но хайде сега да си вдигнат малкото пръстче онези, които никога не са слагали етикет на когото и да било, никога не са оценявали постъпките на другите като добри или лоши, като почтени или мошенически, дори и в по-мек контекст – като практични, прагматични или артистични, нехайни. А сега, да си вдигнат средния пръст онези, които никога не са пожелали да се идентифицират по някакъв начин – дори и по най-базовия признак: мъж, жена.

Мисловният ни модел е устроен така, че да дефинираме. В това също няма нищо лошо. Но определенията за каквото и да било, означават да знаем и контекста. Иначе се получават огромни недоразумения като онова, най-актуалното с думата „джендър“, която изначално означава само „пол“, но откакто в световен мащаб започна да се използва  и за да обозначи „редица идентичности, които не отговарят на установените идеи за мъже и жени“, стана страшно. Превърна се в углавна заплаха за статуквото, дори за националната ни идентичност.

Сигурно вече сме забравили, но отношението към понятието „феминистка“ е също толкова изкривено. В исторически план феминизмът вече е извоювал доста права за жените и въпреки това, съвсем не навсякъде по света. И предишният текст имаше за цел да подчертае единствено, че вътрешното усещане за независимост на една жена не означава, че тя е воюваща за своите права, а по-скоро по женски „приемаща“ своите права с вътрешно достойнство. Пример за това как творецът съумява да интегрира и двата принципа, които условно сме нарекли „мъжки и женски“, а те са активен и пасивен. И се съдържат във всеки от нас в различна степен.

В този смисъл, аз също съм била активна жена и много рядко просто приемаща. По тази причина са ме наричали „феминистка“, което от своя страна за мен е смехотворно, тъй като не съм водила войни за власт и права с мъжете. И мога да ги обичам, независимо дали правят нещо за мен или не. По-скоро съм приемала, че когато някой не иска да ми даде нещо, трябва да запретна ръкави и да го направя. Ако го искам. Обикновено не се влияя от това какво казват за моя маниер нито жените, нито мъжете. Не че не ми пука.

г
Снимка: iStock

Ако чуя какво мислят и то не е подкрепящо, се дразня, разстройвам се, мрънкам, че не ме разбират, сърдя се дълго и дори понякога страдам съвсем истински. Преживявам го дълбоко, зарязвам разни хора, но това не ме спира да направя нещо, което наистина искам. Това не е феминизъм. То си е вътрешна независимост, която се проявява независимо от всичко. Благодарна съм ѝ, че е по-силна от мен. По-точно – от всички вътрешни нива на уязвимост, които ѝ се изпречват на пътя, показват ѝ зъбките си, манипулират я, присмиват ѝ се и се плезят.

Като цяло, считам разговора за женските и мъжките аспекти у всеки един от нас за изключително важен, защото мисловният ни модел, умът, има упорити навици да ги свързва с външното им, видимо проявление на ясно дефиниран пол. И когато става дума, че настъпват времена, в които женската енергия ще бъде доминираща, това въобще не означава буквално: „повече жени в управлението, на ръководни позиции, жени-свещеници, жени в типични мъжки професии или спортни дисциплини“. Не защото е нещо лошо да има жени в управлението или жени да взимат решения за своето семейство, своята общност, своето модерно „племе“, просто това със завоюването на властта и управлението вече е игран мач във времената на Матриархата и най-важното: отново е външно проявление, външен фактор. Всички външни фактори са проява на т.нар. „мъжка енергия“. Тя е динамична, изразява се навън, заявява се активно. Има завършеност и форма, която е готова да се прояви, види, пипне, чуе, да изрази себе си с материална категоричност. Дори и да не е материална, може да бъде ясно дефинирана. В този смисъл умът, който умее да създава определения, да идентифицира и обозначава нещата, е „мъжки аспект“ във всеки от нас.

г
Снимка: iStock

Това, което се нарича „женска енергия“,  е погледът навътре. Това е смисълът на идеята, че настъпват времена на доминиране на женския принцип у нас. А не само, че и мъжете могат да гледат децата и да ги хранят и възпитават. Има и такива. И когато те го могат, то е защото са почувствали у себе си онова изражение на обичта, което е по женски грижовно, хранещо, приемащо. Но не е задължително онези, родени в тела на мъже да го чувстват и правят по този начин. Това не е единственият измерител, само разбираем пример.

Това, което настъпва сега, във времето, което живеем е, че все повече хора, независимо от пола и „джендъра“ си, усещат потребност и зов да обърнат поглед навътре, към самите себе си. Всичко, създадено отвън, което ни е докоснало като рефлексия, като огледало. Всичко, което отразява различни наши мисли, убеждения, страхове, тревоги, надежди, радости се прибира навътре – сякаш върви спираловидно към една огромна черна дупка, от която често ни е страх. Не знаем какво има отвъд, но се усещаме привлечени като към утроба. И този поглед навътре е точно това – утроба, която ще прибере всичко досега познато, за да бъде изцелено, простено, трансформирано и родено за нов живот.

г
Снимка: iStock

Женската енергия не е само за жени. И няма нищо общо нито с мъжките, нито с женските властови игри. Тя е повикът, който сигурна съм, всички усещат по един или друг начин - да спрат надпреварата с отраженията на света. Да направят крачка назад и да встъпят във вътрешния си свят, в това, което се нарича „пространство на сърцето“.

г
Снимка: iStock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти